Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ή ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ή….



Διαβάζοντας τον παραπάνω τίτλο πολλοί - μεταξύ των οποίων κι εγώ ο ίδιος θα στραβομουτσουνιάσουμε.
Όμως κάθισα και σκέφτηκα – πάντα καθιστός σκέφτομαι – γιατί να ευχηθώ κάτι τόσο λίγο;

Εγώ θα ήθελα να σας χαρίσω μια ευχή που να έχει νόημα. Που να έχει ουσία! Διάρκεια!
Θα μου πείτε το «Χρόνια πολλά» δεν έχει νόημα και διάρκεια;
Ίσως να έχει!  Όμως για σκεφτείτε πόσες φορές λέμε «καλημέρα» σε κάποιον κι από μέσα μας πιθανόν να εννοούμε «δε μας παρατάς πρωί –πρωί…» Δεν συμβαίνει αυτό;

Εντάξει θα μου πει ένας Κάποιος που περιτριγυρίζει σαν κουνούπι γύρω μου.
«Πες βρε παιδί μου ένα Καλά Χριστούγεννα, μέρες που είναι…»

Σύμφωνοι να το πω, αλλά γιατί να περιορίζω την διάρκεια της ευχής σε μια μόνο μέρα; Μετά;

«Εντάξει» θα μου πει ο Κάποιος πάλι: «Υπάρχει και η ευχή Καλή Πρωτοχρονιά, σε λίγες μέρες.»

Δηλαδή ρε Κάποιε  τώρα το παρακάνεις, να δίνω μια ευχή σαν μεταχρονολογημένη επιταγή από τώρα για την πρώτη του νέου έτους;
«Μας έπρηξες πια» θα προσθέτει ο Κάποιος. «Πες μια Καλή Χρονιά επιτέλους!»

Συγγνώμη! Δηλαδή μου λες  αντιπαθέστατε Κάποιε να περιορίσω την ευχή μου στις 365 μέρες που κάνει η Γη για  μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο; Μα αυτό μωρέ Κάποιε, είναι φοβερή τσιγκουνιά και έχεις αρχίσει στα αλήθεια να με κάνεις να βγω απ τα ρούχα μου.
-Τι είπες; Θα σκάσεις στα γέλια; Ε! Είσαι αναιδέστατος!

Ας πούμε λοιπόν ότι οι ευχές μου  για Καλή Χρονιά πιάνουν. Η φίλη ή ο φίλος μου  θα έχει μια καλή Χρονιά. Τώρα βέβαια τι εννοούμε με το «καλή χρονιά» είναι άλλη ιστορία. Εν πάση περιπτώσει θα έχει λοιπόν μια καλή χρονιά.
-Μετά;
«Τι μετά» λέει ο Κάποιος, «του χρόνου θα επαναλάβεις το Καλή Χρονιά σου! Είναι απλό!»

Ο εκνευρισμός μου με τον Κάποιον, έχει αρχίσει να  μου τη δίνει πια, μα την πίστη μου. Θέλει δηλαδή σώνει και καλά, εγώ, με την ευχή μου να καθορίζω το χρονικό όριο ισχύος της ευχής μου. Είναι απαράδεκτος. Τώρα θα δει!

Τον βουτάω απ τον λιγνό λαιμό του και τον χώνω στο συρτάρι που φυλάω τα μισοτελειωμένα μου κείμενα.

Λυπούμαι αλλά εγώ δεν δέχομαι να βάζω χρονικούς ή περιορισμούς στις ευχές μου στους ανθρώπους που αγαπώ, σέβομαι και εκτιμώ.
«Τότε πες ένα Χρόνια πολλά και ξεμπέρδευε» ακούγεται πνιχτή η φωνή του Κάποιου μέσα από το συρτάρι.

Λοιπόν το  αποφάσισα. Επειδή τώρα που γράφω τούτες τις γραμμές, κάθε γράμμα που πληκτρολογώ  ανήκει άμεσα πια στο παρελθόν, εγώ λέω να σας ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου ή μάλλον την ψυχή μου να έχετε:


Ένα ‘Ομορφο, Γεμάτο Υγεία και Αγάπη, Προσωπική και Οικογενειακή Ευτυχία, Πλήρες σε δημιουργικότητα και επιτυχίες  ΜΕΛΛΟΝ!


***

Υ.Γ. Ο Κάποιος μασουλάει χαρτιά. Καλύτερα να τον βγάλω από το συρτάρι και ας του ευχηθώ καλά ξεμπερδέματα με τα κείμενα μου που πήγε κι έφαγε. Κακό του κεφαλιού του!



14 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου κύριε Χριστόφορε.
    Έχεις και τις δικές μου ευχές.
    Αν και φαντάζομαι ξέρεις εσύ, εγώ δεν πολυπιστεύω στις ευχές, αλλά είναι φορές που λέω έλα βρε παιδί μου, πες τες και που ξέρεις μπορεί και να πιάσουν.
    Είναι λοιπόν οι ευχές μου ευχές από καρδιάς για τα καλύτερα και .............που ξέρεις μπορεί και να πιάσουν.
    Για σένα, για τους αγαπημένους σου, για όλο τον κόσμο, για τα παιδιά, για τη ζωή.
    Να είσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @blackbedlam
    Έτσι όπως τις κατέθεσες τις ευχές σου έχω την αίσθηση πως οι ευχές καμιά φορά μπορεί και να πιάνουν, οι δικές σου εδώ σίγουρα θα πιάσουν γιατί τις νιώθω πως βγήκαν μέσα απ την ψυχή σου. Για την αίσθηση αυτή που μου έδωσες σε ευχαριστώ και σε παρακαλώ δέξου να σου τις κλέψω τις ευχές σου για να σου τις στείλω εγώ μέσα από την ψυχή μου. Ευχαριστώ θερμά που ήρθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. – Για τη χρονιά που έρχεται, ευχή καρδιάς θα κάνω! Η μοίρα να σκορπά χαρές να περπατάς απάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Ω! Φλωρα μου. Τι υπέροχη ευχή είναι αυτή! Ευχή που έχει νόημα και περιεχόμενο. Σε ευχαριστώ και θα μου επιτρέψεις να την υιοθετήσω.

      Διαγραφή
  5. Χριστόφορε είσαι απίστευτος άνθρωπος. Χαίρομαι που σε έχω γνωρίσει έστω διαδικτυακά :-)
    Εγώ θα σου ευχηθώ όπως ένας άλλος αξιόλογος φίλος.
    Χρόνια άχρονα!

    Να είσαι ΠΑΝΤΑ καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Μάργκω Χρόνια άχρονα καλή μου φίλη. Ο φίλος σου είναι πράγματι αξιόλογος και πες του το εκ μέρους μου - όση σημασία και να έχει. Εξαιρετική ευχή ....που θα την κλέψω όμως......να το ξέρεις!

      Διαγραφή
  6. Αρκετά "το" παιδεύουμε Χριστόφορε μου, όλη τη χρονιά, ας το αφήσουμε πια "αυτό" και να γίνουμε πιο απλοί!!!
    Θα σου ευχηθώ πρώτα απ΄όλα ΧΑΡΑ σε σένα και στην οικογένεια σου και να πραγματοποιηθούν ΟΛΕΣ οι ευχές σου!

    Α-Ω Φιλιά καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Άιναφετς Μου αρέσει που έχουμε φύγει από τα κλισέ και οι ευχές που ανταλλάσσουμε έχουν νόημα και μυρίζουν "νιάξιμο (δεν ξέρω αν υπάρχει αυτή η λέξη). Τα Α-Ω Φιλιά σου μεταφέρουν ευχές που ας περιέχονται και τα 24 γράμματα του αλφαβήτου για σένα και τους υπέροχους δικούς σου.

      Διαγραφή
  7. Χριστόφορε βγάλε σε παρακαλώ τον Κάποιον από το συρτάρι γιατί δεν τον βλέπω να αντέχει για πολύ ακόμη εκεί μέσα και έλα να συζητήσουμε για τις ευχές.
    Εγώ θα πρότεινα να ευχηθείς στους άντρες ένα ακόμη καλύτερο μέλλον και σε εμάς τις γυναίκες να γεμίσουμε την φαρέτρα μας με ένα ακόμη πιο πλούσιο παρελθόν γιατί όπως είπε και ο Oscar Wilde τι να την κάνεις μια γυναίκα χωρίς παρελθόν και έναν άντρα χωρίς μέλλον εοε; Χα,χα,χα,χα
    Δεν μπορούσα να μην περάσω από το κονάκι σου πριν εκπνεύσει το 2014 για να σου ευχηθώ το 2015 να είναι μια ήρεμη και γεμάτη υγεία χρονιά.
    Χριστόφορε, ξέρεις ότι σε εκτιμώ απεριόριστα και αν δεν σχολιάζω πάντα τα κείμενα σου να ξέρεις ότι δεν φταίω εγώ αλλά αυτή η απαίσια……. τεμπελίτιδα που δεν λέει να με αφήσει!χα,χα,χα
    Κάτι μου λέει όμως ότι το 2015 θα στρώσω!
    Τις φιλούρες μου με πολύ,πολύ αγάπη και εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @xristin
      Πολύ σωστό αυτό που είπε ο είπε και ο Oscar Wilde:
      Τότε ας σου ευχηθώ πρώτον να προμηθευτείς μια ευρύχωρη φαρέτρα για πολλά βέλη και μετά να μάθεις καλό σημάδι για να μη σου ξεφεύγει τίποτα και κανείς. Ειλικρινά πολύ χαίρομαι που εξ αιτίας μιας απλής ανάρτησης πήρα τόσο ενδιαφέρουσες απαντήσεις με τα σχόλια. Όσο για την "απαίσια...τεμπελίτιδα» σε βεβαιώνω ότι δεν είναι ποτέ απαίσια αλλά οξεία. Το θέμα είναι να μην καταστεί χρονία οπότε χρειάζονται ειδικές θεραπευτικές μέθοδοι που αναπτύσσω εγώ αν υπάρχει η κατάλληλη ...αμοιβή βεβαίως, βεβαίως χα χα χα . Τις φιλούρες σου θα τις φυλάξω σε αρωματισμένο κουτί για να μένουν φρέσκες. Η εκτίμηση και η αγάπη μου δεδομένα στοιχεία και με την βούλα της εφορίας! Ευχαριστώ που ήλθες Χριστίν!! ]

      Διαγραφή
  8. Μάζεψα όλες τις καθυστερημες μερες μου της πήρα παραμάσχαλα και ήρθα για ευχές μελοντικές .... ΝΑ έχεις εσύ και οι αγαπημενοι σου ..υγεια... αγαπη... και να μην ξεχάσουμε τα χαμόγελα !!!!!! !!! !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Σμαραγδένια Ρούλα Ρούλα μου, Πολύ όμορφα ήρθες εδώ με τις ευχές σου να κρατούν αρκετή από την ζεστασιά σου όπως τις κρατούσες. ¨Όχι Ρούλα μου, τα χαμόγελα, έχεις δίκιο, δεν πρέπει να τα ξεχνάμε! Πολλά φιλιά σε όλους σας με πολλή αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο κύριος Κάποιος που έχει εγκλωβιστεί στο συρτάρι απ' τα χεράκια σου, θεωρώ ότι είναι πανέξυπνος, ευαίσθητος, δίκαιος, τρυφερός πατέρας και παππούς, αξιαγάπητος άνθρωπος! Λες να έχουμε γνωριστεί κι από κοντά; Μάλλον ναι, γι αυτό είμαι τόσο σίγουρη για τα ανεκτίμητα προσόντα του!
    Χρόνια Καλά, με ελπίδα, αισιοδοξία, τύχη, δύναμη και αντοχή θα ευχηθώ αγαπητέ μου Χριστόφορε!

    Την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή