Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

11/9/79 [α] Οι Ρυτίδες του Βουνού


Π Ρ Ο Λ Ο Γ  Ο Σ
     Στη σειρά με την ετικέτα  "HOTEL" θα περιγράψω γεγονότα που έζησα κατά την δεκαπεντάχρονη, θητεία μου ως στέλεχος και διευθυντής στον τομέα του τουρισμού και συγκεκριμένα στον ξενοδοχειακό. 
Τα τουριστικά ξενοδοχεία είναι μια μικρογραφία μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας όπου συμβαίνουν τα πάντα. Έρωτες, πάθη, αρρώστιες, μίση, κλοπές,  αλλά και φόνοι, θάνατοι από ατυχήματα, φυλετικές διαμάχες, φυσικές καταστροφές παράξενα γεγονότα κτλ. 
Τα πρόσωπα είναι υπαρκτά αν και σκοπίμως έχω αλλάξει ονόματα. Μερικά από τα άτομα αυτά ίσως και να μη βρίσκονται ανάμεσά μας πια. Το περιβάλλον και οι ξενοδοχειακές μονάδες επίσης υπαρκτές, με άλλες όμως ονομασίες. Πρόκειται βέβαια για διήγημα βασισμένο  όμως σε πραγματικά περιστατικά.
    Ελπίζω να έχουν ενδιαφέρον  όσα αφηγηθώ. Οι εντυπώσεις, οι υποδείξεις και οι κριτικές είναι πάνω από  επιθυμητές.
________________________________________________


ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ  «MARE DI CRETA»

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 1979
07:15 πμ

    Ξύπνησα απότομα και πετάχτηκα απ το κρεβάτι! Σκόνταψα σε μια πολυθρόνα και παραλίγο να πέσω με φόρα πάνω στην πόρτα του μπάνιου. Τούτο το δωμάτιο ήταν η πρώτη φορά που μου το είχαν δώσει και δεν το ήξερα.
    Κάθε φορά η ίδια η ιστορία. Κάθε βράδυ το ίδιο σκηνικό. Εγώ με έναν ταξιδιωτικό σάκο  για κουστούμια και μια μικρή τσάντα για είδη μπάνιου στα χέρια μπροστά στην ρεσεψιόν να κάνω πάντα την ίδια ερώτηση:
    «Σε ποιο δωμάτιο απόψε;»
Σπάνια είχα την τύχη να κοιμηθώ δυο συνεχόμενες βραδιές στο ίδιο δωμάτιο. Σαν τσιγγάνος πολυτελείας. Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τέλος  Σεπτεμβρίου, κάθε καλοκαίρι "δοκίμαζα"  κι ένα από 2.500  τα κρεβάτια  των μπάγκαλοους και του κυρίως κτιρίου  του πολυτελούς ξενοδοχείου "MARE DI CRETA" που βρισκόταν κάπου εκεί γύρω στα 25 με 30  χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο Κρήτης. 
Και να σκεφτεί κανείς ότι ήμουνα ο διευθυντής του ξενοδοχείου. Αλλά τι να γίνει! Εγώ έφταιγα που το παραγέμιζα με τις κρατήσεις που έκανα.
Έτσι λοιπόν  κοιμόμουν σε όποιο κενό δωμάτιο τύχαινε να υπάρχει κάθε βράδυ.  Βέβαια ήμουν μόνο 35 χρονών και δε με πείραζε. Τώρα αν μου αλλάξεις το μαξιλάρι γίνομαι θηρίο.
    Είδα ότι ήμουνα σε δωμάτιο του πρώτου ορόφου στο κυρίως κτίριο. Άνοιξα το παράθυρο. Μια βαρεία γκρίζα συννεφιασμένη και ζεστή μέρα ξεκινούσε.  
     Η θέα που ξετυλιγόταν από το παράθυρό μου ήταν πραγματικά επιβλητική. Όχι δεν έβλεπα θάλασσα. Αντιθέτως έβλεπα πίσω. Στο βουνό. Ένα παράξενο τριγωνικό βουνό, σαν ηφαίστειο έμοιαζε, ολόγυμνο. Πράσινο ούτε για δείγμα.  Ήταν δε πολύ "χαρακωμένο", γεμάτο αυλακιές σαν μακριές βαθιές  ουλές που ξεκίναγαν από την κορυφή και κατέβαιναν στους πρόποδες. Υπήρχε μάλιστα μια μεγάλη αυλακιά, που ξεκίναγε ακριβώς από την μυτερή κορυφή του.  Συνέχιζε, μέχρι κάτω στον δρόμο που έγλυφε τους πρόποδες του βουνού και χανόταν κάτω από την άσφαλτο. Περνούσε στη συνέχεια απέναντι, έβγαινε στην επιφάνεια  ανάμεσα από το γκαζόν του κήπου του ξενοδοχείου, σχηματίζοντας ένα ρήγμα, μέχρι που χανόταν στην θάλασσα. Στον γαλαζοπράσινο κόλπο. 
Πάνω από την κοίτη αυτού του θέοστεγνου χείμαρρου υπήρχε μια όμορφη ξύλινη ρομαντική καμπυλωτή γέφυρα που ένωνε τις δυο όχθες.
    Ντύθηκα με επιμέλεια όπως κάθε πρωί με κουστούμι και γραβάτα και κατέβηκα στην τεράστια κουζίνα στο ισόγειο. Το συνήθιζα αυτό. Έλεγα δυο κουβέντες με τον Σεφ και τους βοηθούς του, κοίταζα το μενού της ημέρας και μετά πήγαινα και καθόμουν στο "ταμπλό".     Ταμπλό λέγαμε τότε  το γραφείο που δέχεται τις παραγγελίες και εκδίδει τους λογαριασμούς.  Το άγχος  μου πάντα ήταν το Ρουμ Σέρβις. Είχα μια μανία να εκτελείται γρήγορα και σωστά.  Γιατί πίστευα  ότι από το σωστό ξεκίνημα της μέρας του ο πελάτης κρίνει το ξενοδοχείο. Με την ευκαιρία που ήμουν κάτω στην κουζίνα, μου έφτιαχναν και  έναν περιποιημένο διπλό ελληνικό καφέ σκέτο, καθώς παρακολουθούσα την διαδικασία του σερβιρίσματος του πρωινού,   χωρίς όμως να μπλέκομαι στα πόδια του Μαιτρ και των σερβιτόρων. Την εποχή εκείνη δεν είχε αρχίσει ακόμη η μόδα των μπουφέδων στα πρωινά και στα άλλα γεύματα. Εκείνη την ώρα μέσα στην μεγάλη τραπεζαρία έπαιρναν το πρωινό τους περίπου οχτακόσια σαράντα άτομα.

08:15 πμ

    Όταν βεβαιώθηκα ότι όλα πήγαιναν καλά και ο χρόνοι του σέρβις ήταν αρκετά καλοί, σηκώθηκα να φύγω. Είπα κάνα δυο αστεία με τον αρχιμάγειρα και ανέβηκα  στο γραφείο μου που ήταν στο ισόγειο πίσω από την ρεσεψιόν για να ασχοληθώ και λίγο με τα γραφειοκρατικά και την αλληλογραφία.
     Στάθηκα και κοίταξα από το παράθυρο τον μολυβένιο βαρύ συννεφιασμένο ουρανό.  Το βουνό που έβλεπα από το δωμάτιο όπου πέρασα την προηγούμενη νύχτα φαινόταν κι από  εδώ. Μάλιστα εκείνη ακριβώς την στιγμή μια χαραμάδα στα γκρίζα σύννεφα, επέτρεψε σε μια ομάδα ακτίνες του ήλιου να φωτίσουν  λες και την σημάδευαν, την τριγωνική κορυφή του βουνού. 
     Ήταν σαν να παρακολούθησα μια στιγμιαία θεατρική παράσταση με πρωταγωνίστρια την κορυφή  απ όπου ξεκινούσαν  αυλάκια που θύμιζαν βαθιές ρυτίδες σε περήφανο γερασμένο πρόσωπο, που είχε χρόνια να δακρύσει.  Η κουφόβραση ήταν ήδη αισθητή. 
     Τότε δεν είχαν αρχίσει ακόμη να μπαίνουν τα κλιματιστικά μηχανήματα παντού όπως σήμερα. Μιλάμε για πριν από τριάντα ένα χρόνια!!!
    Ένα χτύπημα στην πόρτα.  
    «Ναι;» φωνάζω
   «Καλημέρα»
Ήταν ο υπεύθυνος υποδοχής  0 Νίκος Σπύρου. Με τον Νίκο ήμασταν φίλοι και συμμαθητές στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Ήταν άλλωστε ο μόνος που μου μιλούσε στον ενικό όταν είμαστε μόνοι. Ήταν ένας άριστος επαγγελματίας. Μιλούσε άπταιστα Αγγλικά και Γερμανικά. Ήταν ιδανικός για  το πόστο. Έξυπνος, με χιούμορ, αλλά και μεθοδικότητα. Δεν είχαν μπει ακόμη οι υπολογιστές στην ζωή μας και όλη η δουλεία γινόταν στο χέρι. Υπήρχαν κάτι βιβλία που αν τα έβλεπε σημερινός ξενοδοχοϋπάλληλος θα γελούσε. Κι όμως με κείνα τα μέσα γινόταν μια χαρά η δουλειά και μάλιστα σε ένα ξενοδοχείο δυόμιση χιλιάδων κλινών που μαζί με τα τρίκλινα και τετράκλινα χωρούσε ακόμη και  3000 χιλιάδες ανθρώπους. Χώρια οι 800 εργαζόμενοι. Μια μικρή πόλη ήταν. Σαν δήμαρχος ένιωθα.
    «Τι γίνεται ρε Νίκο; Πως πάμε;"ρώτησα
    «Μια χαρά.»
    «Πόσους κοιμίσαμε απόψε;»
    «Δύο χιλιάδες  διακόσιους» μου απάντησε
    «Άρα είχαμε κενά» είπα
    «Κάτι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής από το Αγγλικό γκρουπ»
Όσο μιλούσαμε εγώ είχα σηκωθεί και κοίταζα από το παράθυρο. 
Ο Νίκος το πρόσεξε.
    «Μα τι βλέπεις;»
    «Το βουνό απέναντι» του απάντησα
    «Και τι έχει το βουνό;» ρώτησε
    «Πολλές κοίτες παλιών χειμάρρων»
    «Και λοιπόν;»
    «Τίποτα. Να έτσι σήμερα από την ώρα που ξύπνησα μου κόλλησε να τους κοιτάζω»
    «Δε πας να ξεκινήσεις την βόλτα σου πριν έρθει ο Καπετανάκης και σε πιάσει στην πάρλα;»
Ο κύριος Γιάννης Καπετανάκης ήταν ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου. Εξαίρετος άνθρωπος, πανέξυπνος,  μορφωμένος, αποφασιστικός, διορατικός, αλλά και πολυλογάς.
Έπρεπε να ξεκινήσω την βόλτα μου στα τμήματα του ξενοδοχείου. Κάθε πρωί ήταν η ρουτίνα μου. Η επαφή μου με το προσωπικό ήταν στενή. Τους ήξερα όλους με τα μικρά τους ονόματα. Ακόμη και την οικογενειακή τους κατάσταση γνώριζα. Αυτό έκανε την δουλειά  μου  πιο εύκολη.
    Με αυτή την ζέστη τώρα το κουστούμι και η γραβάτα ήταν πρόβλημα. Αλλά είχα πια συνηθίσει. Πριν ξεκινήσω για έξω, έριξα πάλι μια ματιά στο τριγωνικό βουνό και τον μολυβένιο ουρανό που μου βάραινε το στήθος. 
    Κι εγώ αναρωτιόμουν τώρα, τι με είχε πιάσει σήμερα με το βουνό εκεί απέναντι. Κάθε μέρα εκεί ήταν, σήμερα βρήκε να μου τραβήξει το ενδιαφέρον;
    «Άσε τις βλακείες» μονολόγησα και πήγα για την πρωινή μου επίσκεψη στα τμήματα εκμεταλλεύσεως του ξενοδοχείου.
    Ο ουρανός ήταν λες και και τον είχες σκεπάσει με φλούδες από μολύβι. Και η ζέστη αφόρητη. Οι τουρίστες ήδη ξαπλωμένοι με τα μαγιό τους γύρω από τις πισίνες.
Κοίταξα το ρολόι μου.Ήταν μόνο εννέα το πρωί. 
Εκείνη την στιγμή κανείς δεν μπορούσε να ξέρει πόσο θα κρατούσε αυτή η μέρα. 
Η 11η Σεπτεμβρίου του 1979!


Συνεχίζεται






   
 
   

62 σχόλια:

  1. Xριστόφορε επειδή εχω αφήσει μερικά επεισόδια αδιάβαστα, θα τα διαβάσω όλα μαζι μολις συνέλθω, ειμαι ακόμα κρυωμένος.
    Δε θα θελα να χάσω τις ιστορίες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχάριστη Έκπληξη ! Πολύ νωρίς ακόμα για να ξέρω ή να υποθέσω που το πάς, κάτι μου λέει όμως ότι νέος "διάδρομος" μας περιμένει. Μόνο που τώρα θα έχουμε σαν τόπο την Κρήτη και μυστηριώδεις κορφές !

    Μου κίνησες το ενδιαφέρον και περιμένω τη συνέχεια !!

    ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ : Μεγαλύτερα Γράμματα. Τα μικρά που έχεις διαβάζονται βέβαια αλλά εγώ προσωπικά θα προτιμούσα λίγο μεγαλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.youtube.com/watch?v=xO67IAbYReo

    Η καλύτερη σκηνοθετική αφήγηση! Χιτσκοκική, ιδιαίτερη!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα!!!
    Τί όμορφα να ξεκινάω τη μέρα μου μαζί σου!!!
    Καλή μας αρχή!Το ´ξερα πως το ταξίδι μας δεν είχε τελειώσει!!'

    Φιλί γλυκό!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με δύο μόνο προτάσεις μια αφήγηση που κυλάει όμορφα κι ωραία γίνεται επίμονη αναμονή για την εντεκάτη Σεπτεμβρίου 1979.
    Αυτό είναι επιδεξιότητα αλλά και αγάπη για το "μυστήριο" ακόμα και του πιο απλού φαινομενικά όπως είναι μια μέρα λειτουργίας ενός τουριστικού ξενοδοχείου.

    Θα περιμένουμε λοιπόν

    Καλημέρες Χριστόφορε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χριστόφορε καινούριο φόντο, καινούριο διήγημα ή περιγραφή ενός άλλου χρονικού κομματιού της ζωής σου...εντάξει, έχεις για μια ακόμα φορά αποσπάσει απόλυτα την προσοχή μου, ήδη νιώθω πως αυτή η εμμονή σου με το βουνό απέναντι δεν είναι τυχαία αλλά έχεις κάποια προαίσθηση κι αυτό φυσικά εξιτάρει τη φαντασία μου ακόμα περισσότερο κι αυξάνει την ανυπομονησία μου να δω τι θα συμβεί στη συνέχεια...παρόλο που ήδη το μυαλό μου έχει μπει στο ρυάκι της περιγραφής σου κι έχει αρχίσει να κολυμπάει σε σενάρια - δικά του σενάρια που ίσως είναι πιθανά ίσως κι όχι- σχετικά με το τι πρόκειται να επακολουθήσει...
    πολλά φιλάκια, μια όμορφη μέρα :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαίρομαι που ξεκίνησες καινούρια ενότητα! έχω διαβάσει τόσο θετικά σχόλια, αλλά ο λίγος χρόνος μου "απαγόρεψε" να γυρίσω να διαβάσω με την άνεση μου παλιά σου κείμενα!
    Με κράτησε σε αγωνία, η περιγραφή σου.. αναμένω την συνέχεια!
    Καλή σου μέρα και καλώς βρεθήκαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μμμ...μου αρεσει η αρχη...
    την υποδεχομαι με ενθουσιασμο!!
    Εχω προυπηρεσια στον τομεα
    και ξερω πως μια και μονη μερα
    θα μπορουσε να γραφτει βιβλιο.
    Ποσο μαλλον μια ολοκληρη πορεια
    στον ξενοδοχειακο κλαδο..

    εδω να πω κατι
    αυτη η παραγραφος..

    " Ήταν σαν και παρακολούθησα μια στιγμιαία θεατρική παράσταση με πρωταγωνίστρια την κορυφή απ όπου ξεκινούσαν αυλάκια που θύμιζαν βαθιές ρυτίδες σε περήφανο γερασμένο πρόσωπο, που είχε χρόνια να δακρύσει."

    ειναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ!!ΤΙ ΕΙΚΟΝΑ!!

    παντα με ταξιδευεις φιλε μου
    την καλημερα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αφόρητη ζέστη..
    μολυβένιος ουρανός..
    φαντάζομαι τους επισκέπτες σαν μολυβένια στρατιωτάκια..

    τα σέβη μου κύριε Δήμαρχε!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απρόβλεπτα μπήκα στις σελίδες σου...
    Ηταν σα να άνοιγα ένα καινούργιο βιβλίο.
    Μου άρεσε, λέω να συνεχήσω το διάβασμα, μου επιτρέπεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ, Χριστόφορε...

    Λείπω για λίγες μέρες και δεν προλαβαίνω τώρα να το διαβάσω. ΄Οταν επιστρέψω θα επανορθώσω.

    φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Ήταν σαν να παρακολούθησα μια στιγμιαία θεατρική παράσταση με πρωταγωνίστρια την κορυφή απ όπου ξεκινούσαν αυλάκια που θύμιζαν βαθιές ρυτίδες σε περήφανο γερασμένο πρόσωπο, που είχε χρόνια να δακρύσει. .. "

    Με μαγεύει ο εσωτερικός τρόπος που περιγράφεις. Μεταφέρει ακόμη και την ατμόσφαιρα πέρα από την εικόνα..
    Υποπτεύομαι δε, οτι θ ανοίξει ο ουρανός και θα βρέξει τόσο κατακλυσμιαία ώστε οι χείμαρροι θα είναι έτοιμοι να σας πνίξουν κι εκεί θα έχεις πεδίο δόξης λαμπρό σε επεισόδια ανθρώπων και αντιδράσεων ..!

    Και αυτός ο "καμβάς" μ αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Tzonakos
    Κοίτα πρώτα να γίνεις καλά για το καλό του Έθνους και μετά διαβάζεις τις ιστορίες ...αν υπάρχει ακόμα το ...Εθνος.

    @GiP
    Μήπως είχες καμιά επίσκεψη από τον Her Alz; Αφού στην έχω πει την ιστορία. Η παράκλησή σου εντολή μου. Και κοίτα να μαζέψετε τίποτα ενοίκια. Αφού σου κίνησα το.... ενδιαφέρον θα πρέπει να έβαλα θηριώδη δύναμη. χα χα χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @MAMOUNI
    Χα χα βρε ΜΑΜΟΥΝΙ. Μόνο που αυτή την φορά η μουσική δεν ταιριάζει καθόλου μα καθόλου με το περιβάλλον το κυριλέ του ξενοδοχείου αλλά του βουνού ναι. Απίθανο έντομο τρελό και ατίθασο.

    @porcupine
    Έχει πολύ δρόμο ακόμη για να ....σας τελειώσω... το ταξίδι. Αλλά με επιβάτες σαν κι εσένα σταματάω τώρα εγώ; Βενζίνη, γκάζι και φύγαμε. Ή και ορθοπεταλιές αμα χρειαστεί. Χαρά μου η παρουσία σου το ξέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @meggie
    Χαίρομαι που μπήκες από το ...πρώτο επεισόδιο και για ωραία σου λόγια. Ελπίζω να μη σε διαψεύσω. Πολύ τιμητική η επίσκεψη σου. Καλό σου βράδυ.


    @oneiremata
    Έκανα ένα μεγάλο χρονικό άλμα από την Αφρική.
    Πολλά από όσα υποθέτεις έχουν βάση.Άλλα μερικές φορές η πραγματικότητα ξεπερνάει την φαντασία.Είμαι τυχερός που σε έχω στην παρέα μου και σε ευχαρισιτώ για αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @next day
    Εγώ χαίρομαι για την επίσκεψη.Και πιστεύω ότι θα έχουμε πολλά να ανταλλάξουμε. Εχω την τύχη να ανήκω σε μια αξιόλογη μπλογκοπαρέα και χαίρομαι όταν τα μέλη της αυξάνονται.
    Καλό σου και όμορφη next day


    @ΚΑΛΥΨΩ
    Εχεις προϋπηρεσία στον ξενοδοχειακό χώρο;
    Αυτό είναι σπουδαίο. Εγώ ειλικρινά νοσταλγώ εκείνο τον καιρό παρόλο που με απομάκρυνε από την οικογένεια μου που τότε μεγάλωνε.
    Τα λόγια στα οποία αναφέρεσαι είναι τίποτα μπροστά στην ομορφιά εκείνου του βουνού. Εσύ μπορεί να του αφιέρωνες πολλά από υπέροχα ποιήματά σου.
    Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθες.
    Με ευχές για το υπόλοιπο της εβδομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Anael
    Ευχαριστώ συμπολίτισσα. Θα με ψηφίσεις την Κυριακή; Είναι πολύ ευχάριστο που σε υποδέχομαι ... στο δημαρχείο μου. Μήπως θέλεις κανένα ρουσφέτι τίποτα, καμιά βεβαίωση; Εσένα δεν θα σου πάρω μίζα. Αλήθεια.
    χα χα χα . Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Frezia
    Αν επιτρέπω; Η χαρά μου είναι να βλέπω καινούργιους φίλους/λες. Αν συνεχίσεις το διάβασμα θέλω να μου λες σε παρακαλώ να μου επισημαίνεις και αρνητικά. Με βοηθάει.
    Όμως πες μου δεν κατάφερα να βρω τρόπο να γραφτώ σε δικό ισότοπο. Εκτός αν κάνω κάτι λάθος.

    @Δήμητρα
    Αχ Δήμητρα!!!
    Θέλω μόνο να είσαι καλά. Τίποτα άλλο!! Και θα προλαβαίνεις τα πάντα. Καλό σου βράδυ και χαιρετισμούς στον Ali. Σύντομα στις επάλξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Ρεγγίνα
    Ήρθα και είδα ότι κάτι σκαρώνεις πάλι. Θα τα πούμε.
    Δεν θα σχολιάσω τις ....."υποψίες σου" για την συνέχεια. Αλλά αλήθεια -το έχω ξαναγράψει- και πιο πάνω. Καμιά φορά η πραγματικότητα ξεπερνάει την φαντασία. Αισθάνομαι κατά κάποιον τρόπο τυχερός που έζησα κατά καιρούς σε τόπους και σε καταστάσεις που είχαν κάτι να μου κεντήσουν στον "καμβά" που λες κι εσύ. Καλό βράδυ όμορφες ιδέες και πολλά ευχαριστώ από μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλή νέα αρχή, Χριστόφορε

    Θέλω κάρτα δωρεάν ανάγνωσης!!!!

    χα..χα..

    IonnKorr, μόνιμος αναγνώστης αναγνωσμάτων Χριστόφορου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. χαχαχα θέλω κι εγώ κάρτα σαν τον Ionn!!
    εε και από ρουσφετάκια....μμμμ να σκεφτώ..
    λοιπόν θέλω ένα δωμάτιο με θέα σε εκείνη την εποχή!!
    δεν με ενδιαφέρει αν είστε κλεισμένοι :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Άντε πάλι αρχίσαμεεεεε...... πάλι αγωνία...να σκέφτομαι τώρα εγώ τι θα γίνει με βουνοηφαίστειο! Πφ!

    Αστειεύομαι Χριστόφορέ μου, αν και άργησα είναι η αλήθεια, αλλά τα κέφια δεν ήταν ιδανικά για να διαβάσω τα όμορφα γραμμένα σου και όπως πάντα δεν με απογοήτευσε καθόλου αυτό που διάβασα έστω και αν ήταν ένα μικρό δείγμα! Πολύ το χαίρομαι!

    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλή αρχή ιστορίας, αγαπημένε μου φίλε! Ουιιιι, μεγάλη έκπληξη, μεγάλοσε το παιδί.

    Τώρα γνωρίζω το καινούργιο περιβάλλον, το μέγεθος του ξενοδοχείου, η θέα του, το χρώμα του ουρανού στις 11 Σεπτεμβρίου.

    Αμέσος βρίσκομαι στο κέντρο της ιστορίας ... ánimo y adelante, amigo!

    Δεν το είχα συνειδητοποιήσει, αλλά αληθεινά περήμενα tα νέα σου!

    Φιλιά και αγκαλιές.

    ¡Qué alegría volverte a leer!

    Besitos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χριστόφορε,

    δεν άντεξα. Βρήκα υπολογιστή και σε διάβασα...
    Κάνεις ένα μεγαλο χρονικό και χωρικό άλμα. Και κερδίζεις.

    Απ' την μακρινή Αφρική στην Κρήτη. Σε ένα τοπίο άνυδρο, σκεπασμένο με φλούδες μολυβιού.

    Πόσο μου αρέσει η σκηνοθεσία της καινούριας σου παραστασης!!

    Θα είμαι καλά, φίλε μου.

    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Να περιμενεις επίσκεψη. Δεν πρόκειται να φύγω χωρίς τα αγαπημένα μπισκοτάκια των μικρών μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Α! Μη το λες αυτό...ότι δεν ταιριάζει η ρεμπέτικη μουσική με κυριλέ ατμόσφαιρα ελληνικού ξενοδοχείου, Χριστόφορέ μου!
    Εδώ ολόκληρος Ωνάσης μπουζούκια έφερνε,ξεσήκωνε και διασκέδαζε τους εκλεκτούς καλεσμένους του, και η μουσική του Λουκά ΝΤΑΡΑΛΑ δεν ταιριάζει στο ξενοδοχείο? ;)xaxaxaxaxaxa!
    Aνετρεπτικά και ατίθασα μαμουνίσια φιλιά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΚΑΛΟς Κ ΑΠΛΟς.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΗΜΟΥΝ Κ ΠΕΛΑΤΗΣ ΣΟΥ ΤΟΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. καλο κ πολυ καλο.μπορει τοτε να ημουν κ πελατης σου.το βουνο θυμηθηκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @IonnKorr
    Φίλε μου οι δωρεάν κάρτες έχουν καταργηθεί από την εφορία γιατί θεωρήθηκαν "αποκρυφθείσα" ύλη. Έτσι το μόνο που κάνω τώρα είναι να χαρίζω τις πιστωτικές μου κάρτες μαζί όμως με τα υπόλοιπά τους στους "μόνιμους" αναγνώστες μου. Να σου στείλω μια visa μου ; χα χα χα
    Τιμή μου ρε Ιονν που έρχεσαι και το ξέρεις.!!

    @Anael
    Για το θέμα της κάρτας εξήγησα πιο πάνω στον Ιονν. Αν θέλεις μπορώ να σου στείλω κι εσένα.
    Για δωμάτιο θα σου κρατήσω το καλύτερο. Έχει θέα την ψυχή μου. Σε ευχαριστώ Αναέλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  30. Τα κέφια ελπίζω γρήγορα να φτιάξουν. Όσο για το τωρινό κείμενο που γράφω είναι μια ιστορία 24 ωρών αλλά πολύ "πυκνών". Ελπίζω να σου κρατήσω καλή παρέα.
    Και ψηλά τα κέφια και η ψυχολογία έτσι; Τίποτα δεν αξίζει να μας ρίχνει. Η υγεία μας να είναι καλή μόνο. Καλό σου μεσημέρι και σε ευχαριστώ που μπήκες να σε δω.


    @Verónica Marsa
    Mi querida amiga, estoy feliz de venir a mi hotel.
    Χαίρομαι που έχεις την εικόνα. Εκείνη την εποχή ακόμη στην Ελλάδα οι Ισπανοί τουρίστες ήταν ελάχιστοι. Οι περισσότεροι ήταν βόρειοι. Χαίρομαι που 30 χρόνια μετά έχω τόσο σημαντική πελάτισα από την αγαπημένη μου Ισπανία.
    El placer es mío καλή μου φίλη.
    Buenas días Verónica

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Δήμητρα
    Μεγάλο το άλμα Δήμητρα μου. Αλλά μου ήρθε από μόνη της η ιστορία και επιβλήθηκε στο μυαλό μου. Πως γίνονται ορισμένα πράγματα όμως...

    Καλά νέα θέλω να μαθαίνω. Όλα να είναι τέλεια.
    Αν έρθεις το Σάββατο δεν θα είμαι στο μαγαζί. Θα έιναι όμως η Χαρούλα. Θα περιμένω νέα σου!!


    @ΜΑΜΟΥΝΙ
    Διαβολεμένο πλάσμα, ο Ωνάσης μπορούσε να επιβάλει αυτήν την μουσική ακόμη και Ritz-Carlton στην Νέα Υόρκη. Και σίγουρα αν βρισκότανε στο Μάρε ντι Κρέτα θα ξεσήκωνε τους ψυχρούς βόρειους που είχα για πελάτες. Αυτό είναι αλήθεια.
    Αυτά τα ανατρεπτικά που μου στέλνεις είναι που φοβάμαι γιατί δεν ξέρω πως είναι χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @Skepsis4m
    Πολύ χαίρομαι που σε βλέπω τώρα.
    Λες να είχαμε συναντηθεί πριν απο 30 χρόνια; Μα εσύ θα ήσουν .... αγέννητος τότε ή θα πήγαινες στο βρεφοκομείο.. αν υπήρχαν εκείνη την εποχή. χα χα χα
    Να σαι καλά και ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Επιτέλους!

    Να! Ξεκινάω και γω μαζί σου αυτή τη φορά!
    Το προηγούμενο το διάβασα όλο, αλλά δεν είχα την ευκαιρία της αναμονής!
    Τώρα μεταφέρθηκα σε χρόνο και χώρο!
    Τέλειος πρωινός καφές , με μια τόσο βροχερή και ανήλιαγη μέρα!

    Περιμενω λοιπον με ανυπομονησία τη συνέχεια!

    Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @Μάγια
    Χαίρομαι τόσο πολύ που σε βλέπω από την αρχή. Αυτό μου δίνει πολύ πιο μεγάλη όρεξη να συνεχίσω. Ελπίζω η συνέχεια να σου κρατήσει καλή συντροφιά.
    Καμιά φορά οι ιστορίες οι αληθινές την ώρα που τις ζεις έχεις την αίσθηση ότι δεν έχουν καμιά αξία. Πρέπει να περάσουν χρόνια πολλά για αντιληφθείς ότι θησαυροί συγκεντρώνονται μέσα σου που είναι κρίμα να είναι κλεισμένοι στο μπαούλο της ψυχής σου.
    Σε ευχαριστώ θερμότατα που σε έχω στην παρέα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Λες να πιασω τιποτα εγω;;;;;;;,,
    Ξερεις τι εννοω...χα χα
    περιμενω με αγωνια την συνεχεια, ομως....
    Ομως πολυ καλοπροαίρετα εχω να κανω μια παρατηρησουλα, που κι εγω το εκανα κάποτα...Ελπιζω να συγχωρήσεις
    Δινεις μεγάλη σημασία σε περιγραφές που ισως δεν αφορουν τον αναγνωστη ενω θα μπορουσες, εστω γράφοντας λιγότερα να μπεις πιο γρηγορα στην ουσια του θεματος.
    Προσεξε το αν θελεις γιατι κατά ολα τα υπολοιπα η γραφη σου ρεει αφανταστα ομορφη
    Τωρα βεβαια ισως να ειναι και προσωπικη μου αποψη αυτο, αλλα στην εποχη της ταχυτητας που ζουμε, ισως ο αλλος να μην εχει τον απαιτουμενο χρονο να διαβασει το κειμενο...
    Και παλι χίλια συγνωμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @Ρίκη Ματαλλιωτάκη
    Η συμβουλή σου μου είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη και σε ευχαριστώ θερμά. Είναι στην κυριολεξία μεγάλη βοήθεια την οποίαν πολλές φορές νιώθω ότι έχω ανάγκη. Θα σε παρακαλέσω μάλιστα να μη διστάσεις, όποτε έχεις τον χρόνο και μπεις εδώ να μου επισημαίνεις χωρίς τον παραμικρό δισταγμό ότι νομίζεις πως χρειάζεται βελτίωση. Άλλωστε η πείρα σου και η αισθητική σου είναι ανεκτίμητα αγαθά.
    Από καρδιάς ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Εγω σ ευχαριστω για την εμπιστοσυνη Χριστόφορε και για τα καλα σου λογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Πολύ ενδιαφέρουσα αναμένεται η περιήγηση στις ημέρες τις ξενοδοχειακές Χριστόφορε.

    :-) Καλή αρχή λοιπόν και ακόμη καλύτερη συνέχεια.

    υ.γ.
    Πριν 31 χρόνια ήμουν 14 ετών....
    Τον Σεπτέμβριο του 1979 ξεκινούσα την τρίτη γυμνασίου στο μοναδικό Γυμνάσιο - Λύκειο της πόλης μου.

    φιλιά
    πολύ καλό σ/κ
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @Βάσσια
    Φαντάζομαι πως από τότε θα ξεχώριζες ήδη. Μια προσωπικότητα σαν την δική σου χτίζεται πάνω σε προϋπάρχουσες βάσεις.
    Εγώ είχα μόλις πριν μερικούς μήνες τον Απρίλιο του 79 αποκτήσει τότε το τρίτο μου παιδί. Τον γιο μου.
    Ευχαριστώ Βάσσια μου για την ευχή.

    @Ρίκη Ματαλλιωτάκη
    Ας ευχηθούμε να δούμε κάτι το ενδιαφέρον και θετικό στην υπόλοιπη χώρα μιας κι εσείς ξεμπερδέψατε - όπως ξεμπερδέψατε- την προηγούμενη Κυριακή.
    Η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπό σου είναι δεδομένη. Ελπίζω δε πως όποτε ξανακατέβω στο Ηράκλειο θα έχω την χαρά να τα πούμε από κοντά.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Κάτι είδα στο blogroll μου αλλά δεν πρόλαβα να τρέξω να δω με αυτα και με εκεινα!!!

    Τωρα όμως που ειδα οτι ξεκίνησες κατι νέο, θα το πω ωμά, γιατί έτσι νιώθω!

    Εχω χεστεί από τη χαρά μου....
    (μεταφορικά πάντα)

    Καλή αρχή, καλή συνέχει...και στέλνω όλη τη θετική μου ενέργεια για να σου γίνει έμπνευση!

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Χριστόφορε

    Με την άδειά σου.

    Ήρθα να πάρω την Κούλα που ... χέστηκε και βρωμοκόπησε το blog.

    Την πάω στο ντους να την πλύνω.
    Αφού την καθαρίσω καλά, θα την ξαναφέρω (πλυμένη!!!!)

    χα..χα..χα..χα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Κοίτα να δεις τι γίνεται μερικές φορές, αυτή η ημερομηνία αν εξαιρέσεις τη χρονιά είναι απίστευτα σημαδιακή για μενα, τόσο που δε φαντάζεσαι...

    Είμαι περίεργη να δω τι έζησες εσύ στις 11/09...

    Μου άρεσε η ιδέα σου να διηγηθείς hotelοιστορίες...

    Καλησπέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @(Cou)coula
    Είπε που λες στην εκκλησία ο παπάς:
    "λαβών ο Ιησούς άρτον και ευλογήσας ,έκλασε και δους τοις μαθηταίς αυτού....."
    Και η είπε η γριούλα κάνοντας τον σταυρό της: "Την πορδούλα σου Χριστέ μου την ευλογημένη.
    Κυριολεκτικά όμως εγώ σε ευχαριστώ γι αυτό που μεταφορικά αναφέρεις ότι έπαθες.

    @Ιονν
    Και που ξέρεις εσύ. Μπορεί να μου αρέσει να κάνω εγώ αυτή την δουλειά. Εκτός και αν έχεις άλλες προθέσεις πριν μου την φέρεις πίσω.... πλυμένη. Η Κούλα όμως τι λέει άραγε; Έχει και το πόδι της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @roundel
    Α υπάρχουν τόσα που συμβαίνουν στα ξενοδοχεία που πραγματικά αξίζει να τα θυμάται κανείς. Ελπίζω μόνο να τα καταφέρω. Θα το προσπαθήσω όμως.
    Με χαροποιεί η επίσκεψή σου. Καλη σου νύχτα.
    11/9 είναι και για μένα σημαδιακή ημερομηνία και όχι μόνο για την ιστορία αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. To μεταφορικά δε το έλαβε κανείς υποψιν;

    αχαχαχα

    Λοιπόν αγόρια γδυθείτε και ας μπουμε όλοι μαζί στο τζακούζι του ξενοδοχείου!

    αχαχαχαχα

    Θα με πεθανετε εσεις οι δυο!

    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Δεν έχω δικές μου σελίδες, μόνο σχολιάζω.
    Πειράζει?
    Χαιρετίσματα από Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ.ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΝΕΑ ΣΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλησπέρα καλέ μου Χριστόφορε!!

    Τα νέα μου πολύ καλά. Πονάει λίγο αλλά... όλα καλά.

    Αύριο ή μεθαύριο θα περάσω...

    φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Θελω διακοπες...
    θελω να κανω κρατηση....
    θελω να περπατησει το βλεμμα μου στο βουνο..
    να στριμωχτεί η σκέψη μου με άλλες τόσες στον πρώτο όροφο....
    να δοκιμασω χαμόγελα αγχωμενα στο πρωινό, μηπως και δεν αγγίξουν οι επαγγελματιες της εποχης τις κυριαρχικες προθεσμίες τους....
    να ακούσω το πιάνο σε μουρμουρίσματα στην αίθουσα αναψυχής....
    να πιω καφεδακι κοιτωντας τον ήλιο καταματα.....


    και όταν θα έρθει η τελευταια μερα στο νησι,
    θα σου παρουσιαστω περιλυπη μα ειλικρινής
    και θα σου ομολογήσω:


    "Δεν έχω μία....Γυρισέ με αναποδα... δεν έχω να σου πληρωσω τα υπολοιπα... μονο την προκαταβολή είχα.... τωρα?..... πως θα βρεις τρόπο να παρεις πισω τις 2 από τις 4 μερες που απόλαυσα?....."


    φιλι.....δανεικο κι αυτο από μια Υλική Φτωχια που ομως βριθει Συναισθηματος....

    να σε πληρωσω με συναισθημα Ξενοδόχε?.....
    ή με την καρδιά μου?...
    κοιτα..
    στην προσφερω μεσα στα χερια σε μορφη τριανταφυλλου.....

    τι λες?.....
    κανουμε συμφωνια?....

    http://www.youtube.com/watch?v=HGebTSnjd00

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Χριστόφορε

    Αν καμιά πελάτισσα δεν έχει να πληρώσει μην δεχτείς σε αντίκρυσμα, επιταγές, συναισθήματα και άλλες τέτοιες μπαρούφες. Ζήτησε σεξ.

    Φέρτε τες στο τζακούζι!!!

    χα..χα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Χριστόφορέ μου
    όμορφα εκίνησε η νέα σου ιστορία!
    Άραγε τι θα ακολουθήσει; Είμαι πολύ περίεργη να μάθω!
    Γι'αυτό θα είμαι εδώ να παρακολουθώ!

    Τα φιλιά μου κ να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Πολύ ενδιαφέρον...όταν θα έχω το χρόνο θα κάνω και μια βόλτα προς τα πίσω...
    Καλή βδομάδα και καλή συνεχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. @(cou)coula
    Το "μεταφορικά" μπορεί και να μη μας συνέφερε.... Άλλη είναι η θέα κυριολεκτικά.....
    Τζακούζι για δυο είναι πιο ευρύχωρα έτσι. χα χα


    @Frezia
    Αντιθέτως μάλιστα. Δεν πειράζει καθόλου. Χαρά μου και περηφάνια μου. Θα σε περιμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @Skroutzakos
    Να είμαστε καλά φίλε μου. Αυτό είναι το κυριότερο. Και χαμόγελα.

    @Δήμητρα
    Θα περάσει και θα νιώθεις υπέροχα. Ο γιος μου αποφάσισε να έρθει να αναλάβει στο μαγαζί τα διοικητικά. Θα τον αφήσω να το κάνει χωρίς να μπερδεύομαι στα πόδια του. Με τον δικό του τρόπο. Γι αυτό μπορεί να μη με βρείτε εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. @kakia_P
    Εχεις ήδη προσφορά για παραμονή "maison" (φιλοξενούμενη της διεύθυνσης)για όσο καιρό θα είμαι εγώ εδώ. Θυμάσαι εκείνο το δέντρο; υπάρχει κι εδώ. Την κάνουμε την συμφωνία. Όπως πάντα ποίημα το σχόλιο, και υπέροχο το Hotel California. Να είσαι πάντα σπινθηροβόλο πνεύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. @ΙοννΚορρ- Καπετανάκη
    Ότι πεις αφεντικό!!Εγώ απλός ξενοδοχειακός διευθυντής είμαι. Θα είσαι συνέχεια το τζακούζι;
    Γι αυτό δεν έχουμε έσοδα από εκεί ε;

    @Με λένε Νατάσσα
    Εσύ με την δικιά σου θα μας σκάσεις στην αγωνία. Τι ατμόσφαιρα κορίτσι μου. Είσαι άπιαστη στο να φτιάχνεις περιβάλλον. Καλή σου μέρα και δημιουργική εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. @ElenaG
    Πολύ χαίρομαι όταν βλέπω νέα πρόσωπα στο ξενοδοχείο μου. Θα σε καλέσω για ποτό στο κυρίως μπαρ το βραδάκι να τα πούμε και να μου πεις την γνώμη σου για το ξενοδοχείο. Σε ευχαριστώ πολύ που ήρθες. Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Να' μαι και γω.....

    Όχι που δε θα προλάβαινα!!!

    Τ Ε Λ Ε Ι Ο!!!

    Αλήθεια, δεν περίμενα! Αλλά τα κουλουράκια τι σχέση μπορεί να έχουν με τα ξενοδοχεία;;;;;

    Ε;

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @Ντάλια
    Δεν φτάνει που αναστατώνεις τον κόσμο εκεί στου gip, έρχεσαι εδώ και ρωτάς κιόλας. Ωωωω Τα κουλουράκια ε; Θα δούμε. Αλλά φρόνιμα ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Τι φρόνιμα;;;;;

    Αν είναι τόσο καλά που λέει και η Δήμητρα, για φρόνιμα είμαστε;;;;;

    Μερικά με σοκολατα και αλλα με κανέλλα θέλω!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Καλά έχω περάσει από ξενοδοχεία αρκετές φορές και ξέρω το κλίμα το οποίο περιγράφεις εντυπωσιακά. Καλό ξεκίνημα λοιπόν να δούμε και τα συναρπαστικά σημεία του διηγήματος. Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. @Ντάλια
    Το φρόνιμα δεν το είπα για τα μπισκότα για άλλα που πας και γράφεις αλλού και ξεσηκώνεις τον κόσμο. Κατάλαβες ή μήπως να σχεδιάσω; Και είμαι κακός στο σχέδιο και μπορεί να βγει άλλο και να παρεξηγηθώ.


    @ΚOSTAS PAP
    Είναι η περιγραφή γεγονότων 24 ωρών. Αλλά ήταν πολύ πυκνά. Τουλάχιστον έτσι τα έζησα εγώ τότε. Ελπίζω μόνο να καταφέρω να ζωντανέψω εκείνες τις σκηνές που έχουν γραφτεί στην μνήμη μου.
    Σε ευχαριστώ φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή