Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΩΝ ΒΑΣΤΑΖΩΝ

    Σύμφωνα με ορισμένα απόκρυφα έγγραφα που είναι επικίνδυνη η δημοσιοποίηση τους, καθώς περιέχονται απειλές για όποιον το επιχειρήσει, η συνωμοσία είχε ξεκινήσει από πολύ παλιά. Ίσως και αιώνες πριν. Ποτέ όμως οι συνωμότες δεν είχαν το ικανό σθένος, αλλά ούτε και την οργάνωση που θα μπορούσε να προωθήσει τα παράνομα - για τους κρατούντες- σχέδια τους. 
    Φαίνεται όμως,  από ενδείξεις που στην αρχή δεν δημιούργησαν καμιά αίσθηση στην ηγετική τάξη της κοινωνίας τους, πως το τελευταίο διάστημα υπήρξαν μερικά σποραδικά και ασήμαντα σε έκταση επεισόδια που δεν αξιολογήθηκαν καν. 
    Η ηγετική τάξη της κοινωνίας τους που απολαμβάνει εδώ και αιώνες, ίσως και από την αρχή της δημιουργίας τους, την απόλυτη εξουσία δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι μια πτωχή σε πνεύμα, λόγο, και ιδίως φωνή ομάδα των "βαστάζων" θα μπορούσε να κλονίσει ποτέ την ισχύ τους. 
    Αυτοί οι αριστοκρατικοί ολιγάρχες, αποκαλούσαν τους υποτακτικούς τους "βαστάζους" γιατί στην κυριολεξία εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούνταν για να κουβαλούν την φωνή της εξουσίας. Βέβαια ήξερε αυτή η ανώτερη κάστα πως χωρίς τους βαστάζους δεν είχαν τον τρόπο μεταφοράς της φωνής και της θέλησης τους. Ήξεραν πως εκμεταλλεύθηκαν -χωρίς να παραχωρήσουν κανένα αντάλλαγμα-  την ικανότητα των "βαστάζων" να τους μεταφέρουν όπου χρειαζόταν  για να ασκήσουν το λειτούργημα τους, που είχε άμεση σχέση με την φωνή τους. 
     Φαίνεται όμως πως με την πάροδο των αιώνων αλλά και με τις αλλαγές των γενικών συνθηκών στην δομή της κοινωνίας τους, οι "βαστάζοι" απέκτησαν ομαδική συνείδηση   και με κείνο τον σιωπηλό και αθόρυβο τρόπο που ήταν στην φύση τους να συμπεριφέρονται, κατάφεραν για πρώτη φορά μια μικρή μεν αλλά καθαρή νίκη. 
Δεν είχε σημασία αν τα αποτελέσματα της νίκης τους αυτής δεν έγιναν αισθητά στο ευρύτερο κοινό. Αρκούσε προς το παρόν το ότι ξέρανε οι "βαστάζοι" ότι υπήρχε ένας χώρος που τα αποτελέσματα της επιθετικής τους δράσης ήταν ορατά. 
    Η μέθοδος που επέλεξαν σχεδόν από ένστικτο ήταν η απομόνωση της ηγετικής ομάδας των ολιγαρχών, όχι με ομαδικό τρόπο, αλλά με την "εξαφάνιση" ενός μέλους της κάθε φορά. Όποτε συναντούσαν αντίδραση, την εξουδετέρωναν με τα όπλα που διέθετε η ίδια η κατασκευή τους. Εκτός αυτού όμως είχαν και το πλεονέκτημα της πλειοψηφίας, που μέχρι τώρα δεν τους είχε βοηθήσει καθώς είχαν υποταχθεί στην ισχυρή φωνή της μειοψηφίας. 
    Ο χώρος όπου σημειώθηκε η πρώτη τους νίκη, ήταν  σχετικά μικρός μεν σε αριθμό μπροστά στα εκατομμύρια άλλων που υπήρχαν τριγύρω,  αλλά πολύ σημαντικός σε αξία. Για τον λόγο αυτόν πήραν την απόφαση να ολοκληρώσουν την επανάσταση τους εκεί σε κείνο τον στόχο εξουδετερώνοντας μεθοδικά αλλά αποτελεσματικά, όλη την κάστα των ΕΠΤΑ!
    Όταν με την αποφασιστικότητα που τους διέκρινε πια αλλά και με την δύναμη που τους έδινε η σε αριθμό υπεροχή τους  κατάφεραν τελικά σε κείνο το σημείο που φαινόταν να έχει μεγάλη αξία, να εξαλείψουν ολόκληρη πλέον την συμμορία  των ΕΠΤΑ και να τους κλείσουν για πάντα στο σκοτεινό περιθώριο όπου σίγησε για πάντα η καταραμένη τους φωνή. 
    Το πρώτο μνημείο του θριάμβου τους ήταν  ένας τόμος  από τους πιο γνωστούς σχεδόν σε όλη την ανθρωπότητα από αιώνες που μετά την κατάργηση των ΕΠΤΑ ολιγαρχών είχε τον τίτλο: 

« _    ΒΒΛΣ»

Η δε πρώτη φράση με την ξεκινούσε ο τόμος αυτός ήταν:

«Στ_ν   _ρχ_   δ_μ_ _ _ργ_ σ_     _   Θ_ _ς    τ_ν    _ _ ρ _ ν _     κ_ _    τ _ _     γ_   .

   Όταν οι πρώην πια οι βαστάζοι, οι επί αιώνες πληβείοι είδαν ότι επιτέλους απαλλάχτηκαν από την καταπίεση των ΕΠΤΑ τυράννων αποφάσισαν να αφαιρέσουν ακόμη και τις παύλες που είχαν απομείνει στις θέσεις όπου κάθονταν οι καταπιεστές τους. Έτσι η από την δεύτερη ή τρίτη φράση του τόμου αυτού αφαιρέθηκαν οι παύλες και εμφανίστηκε το κείμενο με τον μεγαλειώδη για τους πρώην δούλους υπέροχο τρόπο:

    «Κ    π   Θς:  ς  γν  φς· κ   γν   φς»

    Μετά την πρώτη τους αυτή μεγάλη νίκη οι δεκαεπτά πλέον κυρίαρχοι, τα σύμφωνα αποφάσισαν να εξαφανίσουν τους ΕΠΤΑ - τα φωνήεντα -  και από τον προφορικό λόγο. Είναι άγνωστο με ποια βακτηρίδια συνεργάστηκαν ώστε να επηρεαστούν οι φωνητικές χορδές. Την πρώτη δοκιμή την έκαναν με έναν από αυτούς που απευθύνουν ομιλίες σε μαζεμένο κόσμο. Ο άνθρωπος σηκώθηκε χαμογελαστός ανέβηκε στο βάθρο και σηκώνοντας το χέρι του με έμφαση είπε χαμογελώντας πλατιά:
    «Χμ πρτγνς πλνσμ!»
Το ακροατήριο χειροκροτώντας φώναζε:
    «Μπρβ! Μπρβ!Μπρβ!»
Φαίνεται ότι το βακτηρίδιο είχε μεταδοθεί και στο ακροατήριο.

    Φοβούμαι ότι έχει γίνει αντιληπτή η παρουσία μου εδώ και πρέπει να φύγω τώρα αμέσως. Ελπίζω μόνο να προλαβαίνω να σας  γράψω πως ήταν οι παραπάνω φράσεις  αλλά δν πρλβν! Φγω! Αμσς!


********************************************




Κλ μρ ν χτ!


ΤΛΣ

             








   

9 σχόλια:

  1. Εκπληκτικό κείμενο Χριστόφορε!
    Και τα γράμματα να μη πρόσθετες για να μη σε βρίσουμε, προσωπικά δεν θα με πείραζε... χαχα! έχεις ακόμα καιρό να τα αφαιρέσεις!!! ;-)
    Τη κρεμάλα που παίζαμε σχολείο μου θύμησες... αλλά και τη "κρεμάλα" τής τωρινής μας καθημερινότητας...
    Τίποτα δεν έγινε τυχαία και το έργο θα παίζεται για όσες "σαιζόν" του το επιτρέψουμε!
    ΑΦ! μ- όλ- μο- τη- Αγ-π- ! (Το έκανα εύκολο!) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Άιναφετς
      Σ- Ευ-χ-ρ-σ-τ π-λ! Εδώ στο ευχαριστώ το Υ τι θεωρείται άραγε; Τα ΑΦ σου είναι Trade Mark και θα τα αναγνώριζε ακόμη και ο Ομπάμα! Να είσαι καλά κορίτσι μου που ήλθες να δεις πως γίνονται τα αληθινά ....πραξικοπήματα!

      Διαγραφή
  2. Bοήθησε πολύ το speedwriting που είχα μάθει στη σχολή γραμματέων. Κάτι σα στενογραφία να πούμε. Τελικά είσαι ανεξάντλητος χείμαρρος. Σ- - φ-ρν- κ- - τ- φ-λ- - τ-ς Β--ς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ѧαяʏ-Ǥιиɢɛя
      Speedwriting! Εντυπωσιακό. Πάντα με εντυπωσίαζε πως μπορέι κάποιος να γραφει την ώρα που κάποιος μιλάει. Εγώ δυστυχώς δεν μπορώ ούτε τα δικά μου γράμματα να διαβάσω. Επειδή έγω έγραψα την ιστορία, μου επιτρέπουν προς το παρόν να χρησιμοποιώ και τα ΕΠΤΑ καταδικασμένα Γι αυτό δώσε στην Βέα τα φιλιά μου με όλα τα σύμφωνα ται φωνήεντα και όλους τους τόνους μαζεμένους. Να είσαι πάντα καλά!

      Διαγραφή
  3. Kαλέ μου Χριστοφόρε για μια ακόμα φορά ΕΓΡΑΨΕΣ !
    Συμφωνώ απόλυτα με την μαγισσούλα πως δεν χρειαζόταν η 'μετάφραση' δουλεύει και η φαντασία καλύτερα έτσι!
    Διαβάζοντας τα λόγια σου, διαβάζοντας στιχους και κείμενα που έχουν γραφτεί προ χρόνων αντιλαμβάνομαι πως τίποτα δεν γίνεται μάθημα στους ανθρώπους ... στο ίδιο έργο θεατές είτε με χιτώνες, είτε με φουστανέλες, είτε με τζιν ....

    Ελπίζω να είσαι καλά ...
    τα φιλιά μου και καλό βράδυ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Λεβίνα μου νομίζω ότι τελικά θα ακούσω την μαγισσούλα κι εσένα και θα διαγράψω την "μετάφραση". Εχετε δίκιο! Λεβίνα μου δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χαίρομαι όποτε σε βλέπω. Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει συμβεί μέσα μου μετά την από τις επεμβάσεις στα μάτια μου με τις επιπλοκές που ακόμη παλεύω - αλλά πάω πολύ καλύτερα- και μου μείωσε την διάθεση για ταξιδάκια στην γειτονιά μας όπως παλιά. Ελπίζω ότι θα είναι κάτι περαστικό και ότι θα "θεραπευτώ" γιατί δεν σου κρύβω ότι πολύ μου λείπουν αυτές οι καταδύσεις στις σκέψεις των φίλων εδώ μέσα. Μου έδωσες ειλικρινά μεγάλη χαρά αλλά λειτούργησες και θετικά με την εισήγησή σου μαζί με της φίλης Άιναφετς.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ μου Χριστοφόρε ...
      νομίζω πως μετά από τόσο καιρό πια που συνυπάρχουμε σε αυτόν τον χώρο ξέρουμε πως δεν λειτουργούμε με ανταπόδωση επισκέψεων... σε σκέφτομαι όπως σκέφτομαι και τον αγαπητό μας Gip που έχει χαθεί ... πιθανολογώ πως έχει πέσει με τα ΄΄μούτρα΄΄ στο γράψιμο ... και οι επισκέψεις μας έχουν να κάνουν με το πως αισθανόμαστε...
      Ομολογώ πως υπάρχουν φορές που θέλω να διαβάσω όλους τους μπλοκοφίλους μου κι άλλες πάλι που δεν έχω διάθεση για τίποτα .
      Μάλλον αυτό έχει να κάνει με την γενικότερη κατάσταση....
      Οπότε μην σε αγχώνει τίποτα γιατί θα έρθει και η ώρα των καταδύσεων όταν όλα περάσουν ... γιατί σίγουρα θα θεραπευτείς, σίγουρα θα τελειώσει αυτό και τότε θα πρέπει να προσέχουμε γιατί ....
      μπλοκ για μπλοκ δεν θα αφήσεις και θα μας λες...

      (Όπως τραγουδά κι η πολυαγαπημένη μου Παναγιωτοπούλου)


      Όλα
      Θέλω να τα ξέρω όλα
      Ποια πόρτα άνοιξε
      Ποια σκάλα έτριξε
      Ποιος έτρεξε
      Τι έτρεξε
      Ποια πόρτα άνοιξε
      Και ποιο κουβάρι έμπλεξε.....

      :-)

      Να χαμογελάς Χριστοφόρε
      σύντομα θα βλέπεις σαν αστρίτης....

      Διαγραφή
  4. μολις ειδα αναρτηση σου ετρεξα γρηγορα γρηγορα! καλε μου φιλε το κειμενο σου ειναι εξαιρετικο! δυναμικο! εξυπνο! με μια λεξη ειναι αριστο!

    διαβασα και τα σχολια των ανω φιλων και εννοειτε οτι συμφωνω σε οσα ειπαν! συγχαρητηρια!

    για αλλη μια φορα ο αγερωχος φιλος Χριστοφορος! να εισαι καλα!

    καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΕΚΦΡΑΣΟΥ
      Mε τιμάνε πολύ τα λόγια σου και χαίρομαι που πέρασες να μου τα αφήσεις αφήσεις εδώ με την γενναιοδωρία που σε διακρίνει. Προερχόμενα δε από σένα έχουν αξία κοσμήματος το οποίο αξίζει να φυλάει κανείς στην ψυχή του. Οι δε χαρακτηρισμοί σου για την ταπεινότητα μου με κάνουν να κοκκινίζω λιγάκι! χα χα χα Να σαι καλά και να διαβάζουμε τα εξαιρετικά σου κείμενα.

      Διαγραφή