Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ !

     Η βραδιά προμηνύεται, ενδιαφέρουσα. Ο χώρος είναι όμορφα διακοσμημένος χωρίς υπερβολικές φιοριτούρες, η μουσική απαλή σε μια ένταση που σου επιτρέπει να ακούς τους συνομιλητές σου, οι καλεσμένοι ντυμένοι κομψά αλλά όχι εξεζητημένα και η ατμόσφαιρα γενικά σε προδιαθέτει θετικά. 
    Στέκομαι με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι στο χέρι, ανάμεσα σε μια παρέα από πέντε- έξη άτομα γυναίκες κι άνδρες και σχολιάζουμε την επικαιρότητα. Ακούω ενδιαφέρουσες απόψεις, λέω κι εγώ τις δικές μου και η ώρα περνάει ευχάριστα μέχρι να σερβιριστεί το δείπνο. 
    Κάποια στιγμή πλησιάζει ένας καλοντυμένος κύριος όλος χαμόγελα και άνεση. Χαιρετάει εγκάρδια όλους τους άλλους.  Φαίνεται ότι ο μόνος που δεν τον γνωρίζει από την παρέα είμαι εγώ. Με κοιτάζει, τον κοιτάζω και αποφασίζω να αυτοσυστηθώ. Απλώνω το χέρι μου και λέω χαμογελώντας:
    «Παπαχαραλάμπους!»
Ευγενέστατος κι ο άλλος μου σφίγγει το χέρι:
    «Λεοντιάδης! Χαίρω πολύ κύριε Παπαχαραλάμπους.» Μετά σηκώνει τα μάτια ψηλά λες και  μελετάει το ταβάνι και λέει σχεδόν μουμουρίζοντας: «Παπαχαραλάμπους, Παπαχαραλάμπους, χμμμ.  Δε μου λέτε κύριε Παπαχαραλάμπους η καταγωγή σας;»
Η μοιραία ερώτηση!!! 
Η ερώτηση στην οποία δεν μπορώ να απαντήσω. 
Αλήθεια ποια είναι η καταγωγή μου
    Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να προσπαθήσω εγώ ο ίδιος να δώσω την απάντηση. Αν υπάρχει απάντηση βέβαια. 
Πρέπει να πάω πίσω στον χρόνο να δω πως τα κατάφεραν οι πρόγονοί μου και σήμερα εγώ ο Χριστόφορος - Κωνσταντίνος Παπαχαραλάμπους -σύμφωνα με την αστυνομική μου ταυτότητα- να μη μπορώ να απαντήσω σε μια απλή, απλούστατη ερώτηση: «Ποια είναι η καταγωγή σας;»     


     Σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης εκεί κοντά στο Ρέθυμνο είναι ένα χωριό που λέγεται Κούφη. Λίγοι το ξέρουν ακόμη και σήμερα. 
Το καλοκαίρι του 1900 μια παρέα πέντε νεαρών με ανήσυχο πνεύμα που δεν τους  ικανοποιούσε η μίζερη ζωή στο χωριό αποφάσισε να πάρει το καράβι και να ξενιτευτεί.  Η πιο κοντινή χώρα ήταν η Αίγυπτος. Στην Αλεξάνδρεια είχε πολλούς Έλληνες και αρκετούς Κρητικούς. 
Έτσι το καλοκαίρι του 1900 βρέθηκε στην Αίγυπτο ο Γιάννης Κανακάκης. 


    Το  1910 ο νεαρός Χρήστος Παπαχαραλάμπους που ήταν λίγο πάνω από είκοσι ετών ξεκίνησε από το χωριό Λουβαράς  της Κύπρου και πήρε ένα καράβι από την Λεμεσό,  για την Αίγυπτο  μαζί με δεκατέσσερις  συνομήλικους του νεαρούς Κύπριους.
Προορισμός τους η Αλεξάνδρεια λόγω της μεγάλης και ανθηρής Ελληνο-κυπριακής παροικίας.
Στην Αλεξάνδρεια λοιπόν οι νεαροί Κύπριοι βρήκαν διάφορες δουλειές σε συγγενείς τους ή σε άλλους Έλληνες και Κύπριους επιχειρηματίες. 


   Και οι δυο νεαροί που  προανέφερα δεν έμειναν πολύ στην Αίγυπτο. Μια έντονη φήμη ότι υπήρχε άφθονο καουτσούκ πιο νότια που σε μια χώρα που εκείνα τα χρόνια λεγόταν Αβησσυνία (Αιθιοπία σήμερα) τους ξεσήκωσε και τους οδήγησε στην ορεινή αυτή χώρα που βρίσκεται στο λεγόμενος κέρας της Αφρικής.
    Το εμπόριο του καουτσούκ βρισκόταν στην άνθηση του μιας και είχε αρχίσει τότε στις ΗΠΑ η βιομηχανική παραγωγή των αυτοκινήτων  να ζητάει το υλικό αυτό για τους τροχούς των πρώτων αυτοκινήτων.
    Σε διαφορετικούς χρόνους λοιπόν  ο καθένας τους αποφάσισε να αποτολμήσει το επικίνδυνο για κείνη την εποχή ταξίδι.
    Τις δυσκολίες ενός τέτοιου ταξιδιού τότε είναι αδύνατον να τις φανταστεί κανείς σήμερα. Έπρεπε να διασχίσουν με πιρόγες παραπόταμους του Νείλου, ανάμεσα σε κροκόδειλους,  να περάσουν μέσα από πυκνά παρθένα ακόμη τότε δάση, να αρρωστήσουν από ελονοσία οι περισσότεροι, να κινδυνεύσουν από άγριες φυλές που ζούσαν στα σύνορα με το Σουδάν και είχαν το έθιμο να κόβουν του όρχεις όσων έπιαναν να διέρχονται από τις περιοχές τους, να έρχονται αντιμέτωποι με άγρια θηρία, δηλητηριώδη ερπετά και έντομα που το τσίμπημά τους μπορούσε να προκαλέσει φοβερές ασθένειες ή και τον θάνατο ακόμη.


Χάρτης της Αιθιοπίας σήμερα
   Τελικά όταν έφτασαν στην Αβησσυνία, χώρα που αποτελείται από υψίπεδα που χάνονται στα σύννεφα, ποτάμια και μεγάλες λίμνες, την μοναδική χώρα της Αφρικής που ο Χριστιανισμός ήταν η επίσημη θρησκεία, ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε ίχνος καουτσούκ!  
Υπήρχε όμως καφές. Η Αβησσυνία (Αιθιοπία) είναι η πατρίδα του καφέ. 


Για χάρη του καφέ ο Κύπριος Χρήστος Παπαχαραλάμπους αποφάσισε να μείνει στην Δυτική Αβησσυνία όπου ευδοκιμούσαν τα καφεόδεντρα και ασχολήθηκε με το εμπόριο του καφέ. 
Εκεί ο νεαρός Χρήστος γνώρισε μια πανέμορφη ψηλή αριστοκρατική Αιθιοπίδα με υπέροχα μάτια  και την ερωτεύτηκε παράφορα. Την έλεγαν Τσαχάϊτου. Δεν μεταφράζεται το όνομα. Θα μπορούσε κανείς να το αποδώσει στα Ελληνικά κατά προσέγγιση ως : Ηλιάνθη.
Ο Χρήστος Παπαχαραλάμπους  παντρεύτηκε  την Τσαχάϊτου και έκαναν επτά παιδιά. Ένα από αυτά -ο δευτερότοκος- ήταν ο πατέρας μου.
Άρα εδώ έχουμε και λέμε: Από την μεριά του πατέρα μου
Παππούς  μου Κύπριος
Γιαγιά μου  Αιθιοπίδα.


Ο Κρητικός Γιάννης Κανακάκης θέλησε να πάει στην Ανατολική Αβησσυνία όπου το κλίμα ήταν πιο ζεστό και γιατί μια Γαλλική εταιρεία είχε αναλάβει να κατασκευάσει την σιδηροδρομική γραμμή που θα ένωνε την τότε Γαλλική Σομαλία (Τζιμπουτί) με την Αιθιοπία. 
Έτσι κυριολεκτικά μέσα στην έρημο σιγά σιγά γεννήθηκε μια πανέμορφη κηπούπολη.  Η Dire Dawa. 
    Δεν είναι γνωστά πολλά για την δράση του Κανακάκη. Πάντως κάποια στιγμή εκεί γύρω στο 1905 μπήκε στη ζωή του μια γυναίκα που κανείς δεν θυμάται το όνομά της. Το μόνο που που θυμούνται όσους ρωτάω είναι ότι ήταν μια μιγάς Πορτογαλίδα- Αιθιοπίδα
Με την γυναίκα αυτή ο Γιάννης Κανακάκης έκανε δυο κόρες: Την Αικατερίνη και την Καλυψώ. Τα δυο κορίτσια δεν γνώρισαν ποτέ την μητέρα τους. Δεν ξέρω γιατί. 
Η Καλυψώ Κανακάκη ήταν η μητέρα της μάνας μου. Η γιαγιά μου δηλαδή.
Άρα εδώ έχουμε και λέμε: Απο την μεριά της μητέρας μου:
Προπάππους μου Κρητικός
Προγιαγιά μου Πορτογαλίδα-Αιθιοπίδα.


Ο Γιάννης Κανακάκης κάποια στιγμή εγκατέλειψε την οικογένεια του στην Αφρική και γύρισε στην Κρήτη, όπου έφτιαξε μια νέα οικογένεια, για την οποία μιλάω στο: «Αναζητώντας το Αρωμα των Θεών».
Στη συνέχεια έφυγε και από την Κρήτη και έκτοτε κανείς δεν γνωρίζει που κατέληξε. Ίσως να έκανε και άλλη οικογένεια... ας πούμε στην Αμερική!!


    Η γιαγιά μου η Καλυψώ η κόρη του Γιάννη Κανακάκη μεγάλωσε υιοθετημένη από μια οικογένεια Ηπειρωτών. Αυτοί οι άνθρωποι έγιναν οι πραγματικοί γονείς της.
Η Dire Dawa όπου ζούσαν τότε οι γιαγιά μου και οι θετοί της γονείς έβριθε από ανθρώπους κάθε φυλής μιας και η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν ένα τεράστιο έργο. 
    Ένας Γάλλος έμπορος κρασιών την ερωτεύτηκε, την ζήτησε σε γάμο και παντρεύτηκαν σε καθολική εκκλησία. Ο Γάλλος έμπορος που λεγόταν August Bremond και η γιαγιά μου η Καλυψώ έκαναν δυο κορίτσια: Την Άννα-Μαρία και την Ελένη.
Η Άννα-Μαρία είναι η μητέρα μου.
Ο Μπρεμόν πέθανε όταν η μητέρα μου ήταν μόλις εννιά ετών. 
Αρα εδώ έχουμε από την μεριά της μητέρας μου:
Η μητέρα της: Κρητικο -Πορτογαλο- Αιθιοπίδα
Πατέρας : Γάλλος (Μόνο. Πάλι καλά!)


    Το 1942 ο όμορφος μελαχροινός νεαρός Ηλίας Παπαχαραλάμπους γιός της Τσαχαϊτού και του Χρήστου  ήρθε στην Ντίρε Ντάουα για δουλειές και βλέποντας, την στην κυριολεξία καλλονή, Άννα- Μαρία Μπρεμόν, κόρη της Καλυψώς Κανακάκη και του Αύγουστου Μπρεμόν, την ερωτεύθηκε τρελά και σε λίγο την οδήγησε στον Ελληνορθόδοξο ναό της Ντίρε Ντάουα και την έκανε γυναίκα του. Το 1944 γεννήθηκα εγώ λίγο αργότερα ο αδελφός μου και αρκετά χρόνια μετά η μικρή μου αδελφή. 
    Στις φλέβες λοιπόν αυτού που έγραψε τούτες τις γραμμές τώρα, Κύπριοι, Κρητικοί, Πορτογάλοι,  Αιθίοπες και Γάλλοι έχουν αφήσει τα ίχνη τους.


    Πείτε μου λοιπόν αν έχετε τον Θεό σας, πως μπορώ να απαντήσω στην απλή, απλούστατη ερώτηση: 
«Η καταγωγή σας κύριε Παπαχαραλάμπους;»


























    




    

78 σχόλια:

  1. αν σου πω πως εχω την ιδια ακριβως
    ιστορια...το ιδιο ακριβως θεμα(δεν εχω ιδεα τι να απαντω οταν με ρωτανε απο που κρατα η σκουφια σου)
    με μερικες παραλαγες ως προς τα μερη
    (περιλαμβανει..κυπρο,χιο,σμυρνη,αιγυπτο,Κρητη)....τι θα πεις;;;

    καλησπερα φιλε μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mα βεβαια τώρα εξηγούνται όλα!ΧΑ!ΧΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το είδα, μου άρεσε.. μόλις μπήκα από την δουλειά..
    θα επανέλθω δημήτριος, που λες κι εσύ..
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα απαντάς: "Η Μεσόγειος!"

    Eίσαι κλαράκι ενός μεγάλου Δένδρου που απλώθηκε στην Μεσόγειο κι'εφτασε μέχρι το κέρας της Αφρικής!
    Το γνωρίζεις πως ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε μέχρι την Αιθιοπία?
    Αιθίοψ είναι ελληνική λέξη και σημαίνει ο΄άνθρωπος με την ηλιοκαμένη(καμένη) όψη
    Ο Ηρόδοτος μιλά για την χώρα αυτή.
    Επίσης θέλω να επισημάνω για την άγνωστη γιαγιά την μιγάδα Πορτογαλίδα-Αιθιοπίδα ότι προφανώς θα ήταν καρπός συνεύρεσης ντόπιας Αιθιοπίδας και Πορτογάλου εξερευνητή που ξέμεινε εκεί(?)όταν έψαχνε ν'ανακαλύψει τον δρόμο για τις Ινδίες.
    Οι Πορτογάλοι έφτασαν στην Αιθιοπία γύρω στα 1500

    Τι όμορφα να ψάχνει κανείς και να βρίσκει τα κλαδιά του γενεαλογικού δένδρου του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Xριστόφορε μας, άργησα λίγο...
    Βλέπεις έφτασα μέχρι το Κέρας της Αφρικής για να βρω μουσικές της Χώρας που σε γέννησε...
    Δεν ξέρω πόσο αντιπροσωπευτικό είναι το
    τραγούδι που επέλεξα!
    Ελπίζω να ήμουν σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με τόσα κλαδιά που έχει το δέντρο
    της καταγωγής σου,δύσκολα να
    εξηγείς στον καθένα που σε ρωτά
    σχετικά.
    Γιαυτό απλά θα απαντάς,
    "κοσμοπολίτης παρακαλώ"
    Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χριστόφορε μου

    Πολυπολιτισμικό χάος είσαι ! ! !

    Ζαλίζεσαι και μόνο να τα σκεφτείς όλα αυτά, μα θα ήταν ένα όμορφο βιβλίο να τα γράψεις, με την πλούσια φαντασία που διαθέτεις
    best seller μέσα σε μια νύχτα
    θα το έκανες!

    Ένα φιλί για Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορούσες απλά ν απαντήσεις οτι είσαι Πολυεθνική εταιρεία!
    Τώρα, μετά από αυτά τα εξαίσια μπερδεμένα και άκρως γοητευτικά ίχνη του κουβαριού, ΟΛΑ μπορώ να τα περιμένω!
    Κατά διαστήματα και πολλές φορές ταυτόχρονα μιλούν όλες οι φωνές αυτές μέσα σου και το αποτέλεσμα είναι η ιδιαίτερα χαρισματική προσωπικότητα που διαθέτεις!
    Ε!!! Δεν προσλαμβάνω τυχαία τους ..Ιππότες μου!
    Ήξερα και οτι ήσουν στο libro d oro (δεν εννοώ το καφέ στο Λιστόν!)
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ωραία λοιπόν,
    η απάντησή σου στο πούθεν έρχεσαι ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και την απήλαυσα μέχρι τέλους.

    τώρα εγώ - όχι ο λεοντιάδης - θέλω την απάντηση στα δύο ερωτήματα που αναπόφευκτα ακολουθούν.

    που είσαι;
    που πηγαίνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καταγόμαστε από εκεί που κάποτε αφήσαμε την καρδιά μας!Μπορεί να μη θυμόμαστε τίποτα, να μη ζήσαμε τον τόπο, αλλά ο τόπος κυλά στο αίμα μας, είναι στο DNA μας.

    Έτσι κι εγώ αποκαλώ τον εαυτό μου "περήφανη μανιάτισσα" αλλά αυτό ισχύει μόνο κατά το ήμισυ! Στην πραγματικότητα είμαι μισή Μικρασιάτισσα. Εχω κι από εκεί καταγωγή και είμαι περήφανη και για αυτό.

    Καθε άνθρωπος κι η ρίζα του μια ιστορία Χριστοφορε.Ετσι κι η δικιά σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ΚΑΛΥΨΩ
    Α! Κι εσύ δε πας πίσω λοιπόν! Και τι λες σε αυτές τις περιπτώσεις; Αν όμως διαβάσει κανείς κάτι δικό σου θα καταλάβει ότι η καταγωγή σου είναι η ψυχή σου.
    Καλό πρωινό Καλυψώ μου.



    @ElenaG
    Μα δεν έχεις κι άδικο εδώ που τα λέμε! χα χα χα! Καλή σου μέρα και ευχαριστώ.

    @ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΡΕΛΗΣ
    Αν από Στρατής έρθεις Δημήτριος, γράψε το σχόλιο σου σε ποιητική μορφή για σε καταλάβω. Καλή ξεκούραση ελπίζω ότι είχες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Kariatida62
    Βέβαια δεν είναι γνωστό αν στην αρχαιότητα η "χώρα των Αιθιόπων" ήταν η συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Αλλά πάντως βεβαίως είναι Ελληνική η λέξη Αιθίοψ όπως πολύ σωστά αναφέρεις. (Αιθάλης Όψις)
    Σε ότι δε αφορά τους Πορτογάλους που πράγματι ήρθαν σε κείνη την ορεινή και δύσβατη χώρα, το έκαναν περισσότερο από θρησκευτικό ζήλο. Δε μπορούσαν οι καθολικοί να ανέχονται να υπάρχει στην Αφρική χώρα που να μην βρίθει από καθολικές ιεραποστολές. Οι Αιθίοπες όταν τους ρωτάς για την θρησκεία τους λένε: "Είμαι Κριστιάν Ορτοντόξ".
    Δυστυχώς τελευταία ο Μωαμεθανισμός έχει εξαπλωθεί πολύ.
    Και να μη ξεχνάμε επίσης ότι είναι η μοναδική χώρα σε όλη την Αφρική που ποτέ δεν υπήρξε αποικία καμιάς ευρωπαϊκής δύναμης. Εκτός από τα 10 περίπου χρόνια Ιταλικής κατοχής 1935-1943.
    Επίσης σε όλη την Αφρική η Αιθιοπία είναι η μόνη χώρα που έχει δική της γλώσσα και γραφή. Δεν αναφέρομαι βέβαια στις βορειοαφρικανικές που έχουν αραβική γλώσσα και αλφάβητο.
    Πολύ διαβασμένη σε βρίσκω και με ενθουσιάζει αυτό.
    Πραγματικά είναι όμορφο να ψάχνεις να βρεις τις ρίζες σου.
    Μου έβαλες φωτιά με το σχόλιό σου και σε ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @MAMOYNI
    Εξοχο το τραγούδι Μαμουνάκι μας. Υπέροχο. Έχει κάτι ακόμη από την παλιά μουσική τους που θυμάμαι.
    Θα στείλω ότι μου ζητήσεις. You name it! Πες της αφεντικίνας σου να σου το μεταφράσει. χα χα χα


    Frezia
    Ένας ανιψιός μου που συζητάγαμε το θέμα μου είπε ότι είμαι σαν το πολύσπορο ψωμί. Μου άρεσε γιατί είναι και υγιεινό. χα χα χ
    Το κοσμοπολίτης το νιώθω είναι η αλήθεια. Αλλά πέρασα πολλά πάρα π χρόνια εδώ, αλλά για να είμαι ειλικρινής η καρδιά είναι μου ακόμη Αφρικανική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @bianca
    χα χα χα! Μου αρέσει αυτο! "Πολυπολιτισμικό Χάος" Πολύ μου αρέσει!
    Sei molto gentile piccolina. Ti ringrazio!


    @Ρεγγίνα
    Α! Ώστε εσύ ήξερες το βιογραφικό μου ήδη πριν με προσλάβεις στα ανάκτορα; Μωρέ μπράβο! Κι εγώ κάθομαι και ρωτάω όσους υπάρχουν ακόμη εν ζωή από τους συγγενείς μου. Μα αυτό με τιμάει.
    Είναι όμως αλήθεια κάπως πρέπει αυτά τα διαφορετικά γονίδια συνδυασμένα να επηρεάζουν τον τρόπο που σκέφτομαι.
    Δεν ξέρω αν είμαι για το Λιμπρο ντ Όρο αλλά Λίμπρο Δώρο θα ήθελα να κάτσω να σου γράψω!
    Τα σέβη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @τομάζο παγώνης alias Λεοντιάδης χα χα χα
    Χαίρομαι ιδιαίτερα που σε βλέπω!
    Απαντώ στα ενδιαφέροντα και εύστοχα ερωτήματα σου:

    Που είμαι; Που πηγαίνω;
    Νιώθω ότι είμαι σε κείνο τον μονόδρομο και έχω σταματήσει σε μια πηγή κρυμμένη για να δροσιστώ λιγάκι.
    Πηγαίνω σε κείνο το ραντεβού το προκαθορισμένο αλλά δεν θυμάμαι ότι για πότε είναι, ούτε για ποιο λόγο. Πάω όμως!
    Καλή σου μέρα Τομάζο. Να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @περήφανη μανιάτισσα
    Αλήθεια πόσο δίκιο έχεις: "Καταγόμαστε από εκεί που κάποτε αφήσαμε την καρδιά μας"
    Υπέροχο!!
    Καλή σου μέρα "Περήφανη ΚΑΙ ΣΟΦΗ μανιάτισσα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Dear Χριστόφορε..
    Κάπως μπερδεμένα τα πράγματα και γι’αυτό ωραία!
    Όταν προτού ήρθα στην Ελλάδα, μια που βαριέμαι και
    της ερωτήσες, στην ερώτηση από πού είμαι, απάντησα
    πάντα « από της Σέρρες»…
    Βλέπεις τα χρώματα μου..
    Και όλη απαντούσαν «Αα, για αυτό» !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Από χθες αργά το βράδυ διαβάζω και ξαναδιαβάζω την Ταυτότητά σου (R.C.Cr.W.) και βεβαίως τα υπέροχα σχόλια των φίλων σου. Εγώ προσθέτοντας στα της Κάρυ τα ιστορικά και του Μαμουνίου το υπέροχο τραγούδι με τις πανέμορφες αιθιοπίδες, σου στέλνω το χαρακτηριστικό δένδρο, http://travel.nationalgeographic.com/travel/countries/ethiopia-guide/
    (που το έβλεπα και από την πίσω αυλή του σπιτιού μας, εκεί κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές στα 500 μέτρα μακρυά. Τα κλαδιά του είναι περίπλοκα σαν του γενεαλογικού σου.
    Όμως πρέπει να σου στείλω και τον κήπο της Τσαχαϊτού , της πανέμορφης προγιαγιάς σου. (http://www.hiwetart.com/modules/myalbum/photo.php?lid=2623&location_id=149&layout= φτιαγμένο από τον Αιθίοπα καλλιτέχνη Girmay H Hiwet).
    Για τον παππού August Bremond λάβε έναν διάσημο πρόγονό σας :
    Le Général Édouard BRÉMOND (1868-1948) ou l'anti-Lawrence d'Arabie. Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν ανήκε στο γενεαλογικό σας δενδρο.
    Δεν θα αφήσω παραπονεμένη (γιατί δεν ξέρουμε την μοίρα της) την Πορτογαλο-Αιθιοπίδα γιαγιά σου. Της αφιερώνω ένα πορτογαλικό φάδο τραγουδισμένο από την Amália Rodrigues Fado Português (http://www.youtube.com/watch?v=1YriVM8sC7M&feature=related). Για την γιαγιά την Καλυψώ θα τα πούμε λίαν συντόμως φαντάζομαι.
    Κοσμοπολίτη φίλε μας (που λέει και η Frezia), Πολίτη του Κόσμου λέω εγώ. Εκείνη έχει δίκιο γιατί σε φαντάστηκε στο κοκταίηλ πάρτυ με το οποίο ξεκινάς τη θαυμάσια, δαιδαλώδη Ταυτότητά σου.
    Συνηθίζω να λέω «τίποτα δεν είναι τυχαίο», velho-amigo (χα! χα!). Τα φιλιά μου και τις ευχαριστίες μου που με κάνεις και .... υπάρχω.
    Η απάντηση σου στον Tomazo παγώνης (και τα ερωτήματα του βεβαίως βεβαίως), μου δημιούργησαν σκέψεις φιλοσοφικές (!), Πολύσπορε Φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κοσμοπολίτης να λες από δω και πέρα.
    Πραγματικά πιστεύω ότι είναι μεγάλη ευλογία και τύχη να έχεις ρίζες από όλα αυτά τα εκπληκτικά μέρη που ανέφερες.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υπέροχη διαδρομή η καταγωγή σου μας μετέφερες με τον καλύτερο τρόπο σε κείνα τα μέρη!
    Πάντως βγήκε το καλύτερο κράμα απ'αυτά τα υπέροχα μέρη!

    Θαλασσινά δροσερά με τη γεύση της απογοήτευσης:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Bitch
    Ωραίο κόλπο! χα χα χα χα. θα το υιοθετήσω. Πρέπει να βρω το κατάλληλο μέρος. Κρήτη ίσως μιας κι έχω και από κει καταγωγή.
    Καλό σου βράδυ φίλη μου απο τις... Σέρρες!!! χα χα χα


    @marimar
    Είσαι σκέτος ποταμός. Ο Γαλάζιος Νείλος με τους καταρράκτες του.
    Αλήθεια τι όμορφα δέντρα οι ακακίες. Τι κομψότητα!
    Συγγνώμη αλλά θα τα πούμε αργότερα. Με περιμένουν να πάμε κάπου ..δεν πρόλαβα. Θα τα πούμε αύριο.

    Ζητώ συγγνώμην από όλες και όλους που δεν προλαβαίνω τώρα να απαντήσω στα ευγενικά τους σχόλια. Θα τα πούμε αύριο. Σας ευχαριστώ για το κόπο να σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μάλιστα έτσι εξηγούνται όλα...πολυπολιτισμικέ μου φίλε. Το επίθετο σου γνήσιο κυπριακό,έχεις τη λεβέντικη ψυχή του κρητικού,την ευαισθησία και τον ρομαντισμό του γάλλου,τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του πορτογάλλου και την μαγεία της Αιθιοπίας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Για να σου πω την αληθεία, μπερδεύτηκα, αλλά δεν έχει σημασία! Σημασία έχει ότι έχεις πολλά στοιχεία και όλα μαζί φτιάχνουν τον Χριστόφορο που γνωρίζουμε μέσα από τα όμορφα κείμενά του!!!
    Εγώ κρατώ αυτό!!!
    Την καλησπέρα μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χριστόφορε, τόσο πολυπαραμετρική εξίσωση όσο η καταγωγή σου, ομολογώ πως δεν έχω ξανα-αντιμετωπίσει! Και έχω και εμπειρία στην επίλυση εξισώσεων... Θα ομολογήσω λοιπόν ταπεινά την αδυναμία μου να βρω ακριβή απάντηση στο ερώτημα «ποιά είναι η καταγωγή σου»... Αλλά θα προσπαθήσω να εξισορροπήσω αυτή την αδυναμία, λέγοντας ότι αφηγείσαι τόσο ελκυστικά και τόσο αφοπλιστικά τις διακλαδώσεις που κάνουν οι ρίζες σου, που μια μονολεκτική απάντηση θα έμοιαζε τόσο – μα τόσο φτωχή... Προτείνω λοιπόν να απαντάς στους περίεργους για τη καταγωγή σου μ’ αυτή την αφήγηση! Και είμαι σίγουρη ότι δεν θα θελήσουν να σε διακόψουν!
    Να είσαι καλά και να χαίρεσαι που κυλάει τόσο πολύχρωμο αίμα στις φλέβες σου!

    Καλό ξημέρωμα Παρασκευής..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χριστόφορέ μας!
    Ρώτησαν κάποτε μια μέλισσα πιος είναι ο ανθόκηπος και πια τα λουλούδια του που αυτή παίρνει το νέκταρ τους να το κάνει μέλι...
    Συντομεύοντας την ιστορία (μου), τους απάντησε ότι εκτός από το μέλι, έχει και ...κεντρί... κι όποιος θέλει και μπορεί, διαλέγει... και συνέχισε να πετάει από λουλούδι σε λουλούδι, τραγουδώντας με το χαρακτηριστικό της ζουζούνισμα...
    Σε φιλώ, Αιθίοπά μου (!!!) -κι ας έχεις το χρώμα του λευκόκρινου...
    (γι' αυτό σε λατρεύει η Χαρά σου!)
    Χαιρετισμούς πολλούς,
    Υιώτα
    αστοριανή
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @marimar
    Συγγνώμη που διέκοψα έτσι απότομα χθες. Ήταν ανάγκη!
    Μα δε μου λες που στο καλό βρήκες πίνακα με το όνομα της γιαγιάς μου της Τσαχάϊτου; Είσαι απίθανη μα την πίστη μου
    Λες να αρχίσω να ψάχνω για την περιουσία του Στρατηγού Bremond μήπως κληρονομήσω κανέναν πύργο. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο παππούς μου ο August είχε έναν αδελφό καρδινάλιο στην Μασσαλία!
    Δεν θα πω τίποτα για την Amalia Rodriguez μου σηκώνεται η τρίχα μόνο που ακούω τη φωνή της στα fado.
    Πρέπει να βρω ένα τρόπο να εκμεταλλευτώ τις ερευνητικές σου ικανότητες.
    Δεν έχω λόγια να σου πω για το πόσο με ευχαρίστησε το σχόλιο σου.

    @Nicotine
    Είδα ότι έχεις κάνει νέα ανάρτηση. Δεν έχω καταφέρει ακόμη να σε απολαύσω.Αλλά που θα μου παει...
    Ελπίζω να είναι έτσι όπως τα λες: "Ευλογία!" Γιατί έτσι όπως πάμε χρειαζόμαστε ευλογίες από όπου και να προέρχονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @zoyzoy
    Θα μου επιτρέψεις να σταθώ στο κλείσιμο του σχολίου σου.
    Γιατί "με τη γεύση της απογοήτευσης"; Αν καταφέρουν να μας ρίξουν θα έχουν πετύχει του σκοπού των. Θέλω τα παλιά εκείνα που έστελνες με διάφορες γεύσεις χαράς και θάλασσας...
    Τα περιμένω...

    @Κυριακή
    Είναι υπέροχα αυτά που γράφεις για τις διάφορες πλευρές της καταγωγής μου. Με κάνεις να νιώθω όμορφα γι αυτό που είμαι. Και αυτό Κυριακή μου είναι το καλύτερο φάρμακο που υπάρχει στον κόσμο: Να κάνεις τον άλλον να νιώθει όμορφα με τον εαυτό του. Μακάρι να το κάναμε όλοι μας αυτό.
    Σε ευχαριστώ πολύ-πολύ και καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @stavroylazerva
    Μα είναι να μη μπερδευτείς; Αφού εγώ μπερδευόμουνα την ώρα που έγραφα χα χα χα
    Ο Χριστόφορος που γνωρίζετε χαίρεται ιδιαίτερα που σας γνωρίζει και είναι τιμή του...μου είπε να σας πω!!


    @nameliart
    Η εισήγηση σου μαθηματικό κορίτσι με τα χρώματα και τα πινέλα είναι πολύ καλή ιδέα! Θα τυπώσω μερικά αντίγραφα και θα τα έχω μαζί μου και όποτε με ρωτάνε "καταγωγή σας;" θα το βγάζω με τελετουργικές κινήσεις - για να κάνω και εφέ- και θα το δίνω χαμογελώντας. ΔΕν ήξερα ότι έχεις και μαθηματικό μυαλό και ότι ασχολείσαι με τις ...πολυπαραμετρικές εξισώσεις. Για κάνε κάτι μήπως και μας σώσεις.
    Ωραίο ποίημα:
    "Εσύ που ασχολείσαι με τις
    πολυπαραμετρικές τις εξισώσεις
    Για κάνε κάτι γρήγορα
    μήπως και μας σώσεις"
    χα χα χα
    Καλή και γλυκιά να είναι η μέρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Αστοριανή
    Πολύ όμορφη και σοφή η ιστορια με τη μέλισσα!!!
    Είναι αλήθεια ότι μέσα μου βαθειά είμαι Αιθίοπας στην ψυχή και Έλληνας στην καρδιά αν μπορεί να το πει κανείς αυτό.
    Σε ευχαριστώ για τα όμορφα σου λόγια και η Χαρά σου στέλνει τα φιλιά της, ελπίζοντας ότι θα τα καταφέρουμε κάποια μέρα να συναντηθούμε. Θα ήταν υπέροχα!
    Ελπίζω ο καιρός εκεί να είναι καλός πια τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πολύ καλό το ποίημα Χριστόφορε! Να είσαι καλά, γέλασα στ’ αλήθεια!
    Μόνο που πάλι θα δυσκολευτώ να ανταποκριθώ στο αίτημά σου…
    Βλέπεις, για την αντιμετώπιση των θεμάτων που μας ταλαιπωρούν τα τελευταία 2 χρόνια, η προσφορά της μαθηματικής λογικής έχει εξοβελιστεί στο πυρ το εξώτερον! Αντίθετα, άλλες επιστήμες έχουν πάρει τα πάνω τους σ’ αυτό το ζήτημα, όπως π.χ. “image diastrophism” κλπ παρόμοια…
    Όμως έχω πάλι εναλλακτική λύση γι’ αυτή τη «σανίδα σωτηρίας»!
    Να τη χρησιμοποιήσουμε βρεγμένη
    και σε ταχεία κίνηση ταλάντωσης
    με ένταση και παλμό
    και με κατεύθυνση προς κάποιες καλοτεθραμμένες οπίσθιες όψεις…

    Καλό μας Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @nameliart
    "Να τη χρησιμοποιήσουμε βρεγμένη και σε ταχεία κίνηση ταλάντωσης
    με ένταση και παλμό
    και με κατεύθυνση προς κάποιες καλοτεθραμμένες οπίσθιες όψεις…


    Μου φαίνεται ότι με εμπνέεις να γράφω σατιρικά τετράστιχα. Δεν εξηγείται αλλιώς το παρακάτω!


    «Οι καλοτεθραμμένες οπίσθιες όψεις
    την ζητούν βρεγμένη την σανίδα
    κι ας έχει εις την άκρη της
    εντέχνως ακονισμένη βίδα.»

    Δε φταίω εγώ. Εσύ φταις! χα χα χα
    Μου φαίνεται ότι στο τέλος θα πιάσεις την σανίδα και για μένα ε; χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μπράβο @nameliart που με τις εικόνες σου εμπνέεις στίχους στον Πολύσπορο φίλο μας. Το τι γέλιο έκανα καλέ μου Χριστόφορε, δεν λέγεται. "Ακονισμένη βίδα" ! Να με φωνάξεις να φτιάξουμε την σανίδα. Τα καταφέρνώ! Είμαι και πολυτεχνίτρια!!! Χα, χα! Τελικά δεν .... εργάζομαι φέτος. Μαζί με τα γενέθλιά μου βγήκα στην... εφεδρία πριν βγούν οι άλλοι.
    Ακόμη δεν έχω στενοχωρηθεί, ίσως άν χειμωνιάσει λίγο να ψυχοπλακωθώ. Θα καταφεύγω εδώ και .... όλα καλά. Φιλιά και στη διάθεση σου για τις έρευνες, αν και δεν τις χρειάζεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χριστόφορε είσαι καταπληκτικός στιχοπλόκος! Πολύ γέλασα!!!
    Αν είναι να σε εμπνέω να γράφεις τέτοια, να περνάω πιο συχνά! Και χωρίς σανίδα - μην ανησυχείς, αυτές έχουν άλλη αποστολή. Εν τω μεταξύ, εσύ ακόνιζε "εντέχνως" βίδες - θα μας χρειαστούν...

    marimar σ' ευχαριστώ! Και μη νιώθεις μοναξιά... όλοι σε λίγο "έφεδροι εργαζόμενοι" θα δηλώνουμε... όσο να' ναι, ακούγεται πιο σικ από το άνεργος...

    Καλό μας ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Α όπου κι αν κρατάει το οικόσημό σου, απ όπου κι αν προέρχεται η..περικεφαλαία σου, επειδή Ανάγκη είναι να χαλαρώσουμε λίγο από την Υπερένταση,
    μπές εδώ δόγη μου:http://anemondixtia.blogspot.com/2011/09/blog-post_23.html
    και συνέχισε..καθώς υπάρχει πάντα μια διαφορετική εκδοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @marimar
    Δεν θα σε αφήσουμε να στενοχωρηθείς όσο και να χειμωνιάσει. Έχεις αποθέματα θετικής ενέργειας και αν τις αθροίσουμε θα μπορούμε να αντέξουμε τα πάντα. (Σχεδόν, δηλαδή για να μην είμαι και υπερβολικός!)
    Θέλεις να φτιάξουμε μαζί την σανίδα. ΟΚ! Εκτός από ερευνήτρια θα γίνεις και μαραγκός. Μην ξεχάσει τις ακονισμένες βίδες. χα χα χα
    Και Χριστόφορος και Πολύσπορος!


    @nameliart
    Η καλή μου φίλη και συμπατριώτισσα η marimar θα αναλάβει το τεχνικό κομμάτι επειδή λέει βγήκε σε σύνταξη.
    Είναι πολύ σικ το:
    « Έφεδροι Εργαζόμενοι» πράγματι!
    Το «Κάθιδροι Πολιτεύομενοι» δεν ξέρω πόσο σικ θα είναι... κοριτσάκι με τα πινέλα και ηλιοβασιλέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @Ρεγγίνα
    Έσπευσα ήδη να εκτελέσω τάς εντολάς Υμών.
    Καλήν ημέραν να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Δεν είναι μόνο πόσο ενδιαφέρον είχε η ανάλυση του γενεαλογικού σου δέντρου, μα ακόμα και τα σχόλια των φίλων που διάβασα είχαν εξ ίσου ενδιαφέρον!
    Έχω γνωρίσει έναν φίλο που είναι ακριβώς το ίδιο με εσένα Χριστόφορε, ρίζες από Ρωσία, Ιταλία, Αίγυπτο λίγο Γαλλία και τέλος Κωνσταντινούπολη μέχρι να εγκατασταθεί μόνιμα εδώ στην Ελλάδα πριν πολλά χρόνια. Όταν τον ρωτάνε από πού κατάγεται βάζει τα γέλια, απαριθμεί μερικές χώρες, οι άλλοι μπερδεύονται και τον αφήνουν ήσυχο!
    Το άκρως αντίθετο με εσάς λοιπόν θα έλεγα πως είμαι εγώ…Δεν ξέρω από πού κατάγομαι, οπότε σφετερίζομαι τον τόπο της κατοικίας μου και καθαρίζω !

    Τα φιλιά μου πολυπολιτισμικέ Χριστόφορε και σου εύχομαι ένα όμορφο και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @Levina
    Τι εννοείς "δεν ξέρω από που κατάγομαι"
    Μα τότε εσύ είσαι "χειρότερη" και από τον φίλο και από μένα.χα χα χα
    Αλλά η λύση που βρήκες είναι έξυπνη.
    Κι εσύ να έχεις όμορφο διήμερο και σε ευχαριστώ που ήρθες να δεις έναν άνθρωπο με πρόβλημα ταυτότητας. χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Να λοιπόν που υπάρχουν και χειρότεραααα ( λέμε τώρα!) καλέ μου Χριστόφορε.
    Η ερώτηση είναι απλή...
    -Από που κατάγεσαι?
    -Δεν ξέρω!
    -Γιατί δεν ξέρεις?
    -Γιατί ήμουν υιοθετημένο παιδί...
    -Γιατί δεν έψαξες να βρεις την καταγωγή σου?
    Εδώ συνήθως Χριστόφορε γυαλίζει το μάτι μου επικίνδυνα οπότε δύσκολα το πάνε παρακάτω, παραπάνω, παραπέρα... χαχαχα....
    Να λοιπόν η εξήγηση, πολύ απλή αλλά ταυτόχρονα δύσκολα να την σκεφτεί κανείς.

    και πάλι τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @Levina
    Έχεις δίκιο! Είναι δύσκολο να το σκεφτεί κάποιος.
    Ελπίζω μόνο να μη σε έκανα να νιώσεις άσχημα. Δε θα συγχωρούσα ποτέ τον εαυτό μου.
    Αλλά αφού διάβασες το κείμενο θα είδες ότι και η γιαγιά μου - της μητέρας μου η μαμά - υιοθετημένο παιδί ήταν. Η μητέρα μου θυμάται τους θετούς γονείς της μαμάς της σαν τους πιο τρυφερούς παππού και γιαγιά της.
    Όσα μου τα ανταποδίδω εις διπλούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. °º✿
    º° ✿Olá!
    ✿♥ ° ·.Você ainda é meu amigo?
    °º✿Bom sábado!
    º° ✿✿♥ ° ·.Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    Brasil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καθόλου , μα καθόλου δεν με στενοχώρησες καλέ μου Χριστόφορε, εξ άλλου μόνη μου μίλησα γι αυτό και εξήγησα και όπως η γιαγιά σου, έτσι και εγώ είχα την τύχη να έχω τους πιό τρυφερούς γονείς, την πιο γλυκειά μητέρα ώστε να το θεωρώ ιεροσυλία στην μνήμη της να ψάξω για οτιδήποτε πέρα απο αυτήν.

    Εύχομαι ένα όμορφο Σαββατόβραδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Αααχ τι τυχερός που είσαι Χριστόφορέ μου!
    Γι' αυτό είσαι τόσο ξεχωριστός λοιπόν ε;
    Σε "ζήλεψα" αλήθεια!
    Να είσαι πάντα καλά και να είσαι περήφανος γι' αυτή την πολυεθνική καταγωγή σου. Εγώ θα ήμουνα αν ήμουν στη θέση σου, αλήθεια τώρα. Αφού νιώθω εγώ περήφανη στη θέση
    σου!
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις Χριστόφορέ μου!
    Υ.Γ. Αλήθεια, δεν είχες ποτέ την περιέργεια να μάθεις αν έχεις ξαδέρφια σε Γαλλία-Πορτογαλία. Θα ήταν τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @Magia de Inês
    Estou muito feliz sempre quando vejo suas palavras bonitas.
    Seja sempre bem!


    @Levina
    Χαίρομαι τόσο πολύ που έχεις και είχες ανθρώπους που σε αγάπησαν και τους ένιωσες. Νομίζω ότι αυτό είναι ισχυρότερο και από οποιονδήποτε δεσμό αίματος.
    Νιώθω τυχερός που είσαι ανάμεσα μας εδώ στα μέρη μου.
    Καλό σου βράδυ κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @Ροδούλα
    Η απορία που εκφράζεις στο τέλος του σχολίου σου είναι απολύτως δικαιολογημένη. Αλλά ξέρεις; Περνούν τα χρόνια και θεωρείς όλα όσα σε αφορούν χωρίς ενδιαφέρον ώσπου να έρθει ή ώρα που θα πεις: «Για στάσου βρε αδελφέ ποιος είμαι;» Και τότε αρχίζουν όλα. Το πότε και συμβεί το παραπάνω είναι ανεξάρτητο της θελήσεώς σου.
    Εγώ πρώτα-πρώτα πάντως είμαι περήφανος που είσαι συμπατριώτισσα μου... κατά ένα μέρος μου πολύ σημαντικό.
    Καλή σου βραδιά σε σένα και στους γύρω σου για τους οποίους νιώθω τρυφερότητα χωρίς να τους γνωρίζω καν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. η μοναδική σου ταυτότητα βρίσκεταιμέσα στην πολύτιμη καρδιά σου, στο όμορφο και καθάριο του χαρακτήρα σου, στα όμορφά σου χέρια...

    θυμάσε πως σ' αγαπώ και σε θαυμάζω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. είδα κάτι φωτεινό στο βάθος και με τράβηξε... και δεν έπεσα έξω, αλλά.. πρόβλημα ταυτότητας εσύ γλυκέ μου Χριστόφορε που είσαι ο αγαπημένος των περισσότερων εδώ μέσα??? βέβαια με τόσο μπερδεμένη καταγωγή και τόσες χώρες που μας σύστησες μόλις, δεν έχεις άδικο που το λες, αλλά να πω κι εγώ με τη σειρά μου, πως αν καμιά φορά αιστανθείς να φυσά στο πρόσωπο και στην καρδιά σου ένα ελαφρό και γλυκό αεράκι και νιώσεις απέραντη χαρά κι ευτυχία θα είναι ένα πολυταξιδεμένο αεράκι από αύρα θαλασσινή της Μεσογείου κι όλων των χωρών που την περιτριγυρίζουν και διεκδικούν την καταγωγή σου...τί πιο ζηλευτό λοιπόν για καταγωγή σου, από ένα κράμα γοητευτικής ταυτότητας σαν τη δική σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Πολίτης του κόσμου, είσαι Χριστόφορε!
    Πολυπολιτισμική προσωπικότητα, με μια ανθρωποκεντρική φιλοσοφία ζωής.
    Ταγμένος να υπηρετείς αλλά και να γαλουχείς το δίκιο, την ευγένεια, τον πόθο της Ιθάκης, όχι για τον προορισμό, αλλά για το ταξίδι.
    Πλασμένος από κείνη την πάστα των ανθρώπων που αντιλαμβάνονται τους ψιθύρους και τις σιωπηλές κραυγές….
    Που σέβονται τον άνθρωπο γι’ ατό που είναι, ό,τι κι αν είναι και μετράνε την προσωπική τους ελευθερία με το μέτρο του τι οι ίδιοι κατέκτησαν, μη παραβιάζοντας την ελευθερία του άλλου.
    Εν κατακλείδι, ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΙ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, είσαι, αγαπημένε μου φίλε.
    Σπάνιο είδος, ομολογουμένως….
    Και γω, τυχερό λογιάζω τον εαυτό μου, που την εμπειρία, της έστω και εξ αποστάσεως, γνωριμίας μαζί σου, αξιώνομαι….
    Την εκτίμησή μου την έχεις ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Η καταγωγή σου; Θεϊκή!
    Όταν η Θεά Φύση κάνει ανεπηρέαστη τις επιλογές της, βελτιώνει τα είδη της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Γεια σου Χριστόφορε. Σου απάντησα λεπτομερώς σ΄αυτά που με ρώτησες στο fb, στο ταχυδρομείο σου εκεί. Ελπίζω κάποια, μέσα από την όποια εμπειρία μου, να σου φανούν χρήσιμα.

    Καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. αγαπημενε Χριστοφορε ομολογω πως μπερδευτηκα :) .. το διαβασα και δευτερη φορα για να καταλαβω καλα χαχααχαχ!! :) εχω και εγω το ιδιο προβλημα οταν με ρωτανε απο που καταγωμαι.. δεν μπορω να απαντησω με μια λεξη.. πρεπει να πω μια ιστορια.. βεβαια εσυ ξεπερασες και εμενα.. :) εγω εχω 3 περιοχες απο Ελλαδα και μια απο κωσταντινουπολη :) ομως ειναι ομορφο και ξεχωριστο να αγαπας πολυ 3-4 και 5 μερη διαφορετικα.. ειναι ομορφο να εχεις 3 4 και 5 'πατριδες'!!βεβαια μπορεις να απαντας 'ειμαι ΓαλλοΚυπριοΚρητικοΠορτογαλοΑιθιοπας'!!! :)))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. @ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ
    Το θυμάμαι, και συγκινούμαι και σε ευχαριστώ για την ομορφιά που φέρνεις.


    @oneiremata
    Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χαίρομαι που σε βλέπω ύστερα από τόσο καιρό. Είναι δε τόσο γλυκά τα λόγια σου που με αποζημιώσες για την απουσία σου κι γι αυτό ειλικρινά σε ευχαριστώ. Να είσαι πάντα καλά με αυτή την χρυσή καρδιά που έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. @Σταυρούλα Κουγιουμτσιάδη
    Αλήθεια! Τι μπορώ εγώ να γράψω τώρα σε έναν άνθρωπο που σου απεθύνεται με τόσο γενναιόδωρο τρόπο. Είναι η πολλοστή φορά που η ευγένεια και η καλοσύνη σου αλλά και η γνώση των πτυχών της ανθρώπινης ψυχής που ξέρεις να διαβάζεις, μου δημιουργούν την αίσθηση ότι δεν είναι εξ αποστάσεως η γνωριμία αυτή. Σχεδόν νιώθω το ευγενικό γλυκό σου βλέμμα και νομίζω ότι όσα γράφεις τα ακούω. Τόση είναι η ζωντάνια που αναδύεται.
    Δεν νομίζω ότι ένα "ευχαριστώ" ή οποιαδήποτε άλλη σχετική λέξη που έχω στο λεξιλόγιο μου είναι ικανή να εκφράσει τα συναισθήματα που μου δημιούργησαν τα λόγια σου.
    Ας σου ευχηθώ τουλάχιστον να έχεις ένα όμορφο βράδυ και μια ήρεμη και δημιουργική εβδομάδα μέσα στον γενικό πανικό γύρω μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @ΑΜΑΝΤΑ
    Αυτό το σχόλιο έχει και μια επιστημονική υφή! χα χα χα. Πολύ μου άρεσε και με κολάκευσε για να είμαι ειλικρινής. Αν η καταγωγή μου πάει τόσο ψηλά ας ...μου ζητήσω μια χάρη τουλάχιστον: Να έχω τόσο γλυκούς και γενναιόδωρους ανθρώπους σαν εσένα να έρχονται να με βλέπουν!
    Ευχαριστώ Αμάντα και Amada!(ισπανικά!)


    @Κωνσταντίνος Κόλιος
    Σύντροφε σε ευχαριστώ. θα πεταχτώ εκεί να δω να τι με φίλεψες. Να σαι καλά που με σκέφτηκες.Καλό σου βράδυ φίλε μου.


    @maria
    χα χα χα! Μα θα μπερδέψω τα λόγια μου αν το πω όπως μου εισηγείσαι.
    Σε μπέρδεψα λοιπόν ε; Να δεις εγώ την ώρα που τα έγραφα τι μπέρδεμα είχα!
    Είδες που πρέπει να λες ολόκληρη ιστορία όταν σε ρωτάνε;
    Εγώ πρέπει να καλώ τον κόσμο για δείπνο ή για ποτό για να του πω από που κατάγομαι! χα χα χα Και δεν συμφέρει!!
    Ευχαριστώ Μαρία μου που ήρθες κι ας... μπερδεύτηκες λιγάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. @kariatida62
    Sto tilegrafima sou den ihe stop.
    Na ypotheso oti ta filia ine diarkias? Stop

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Δεν ξέρω αν τα φιλιά της kariatida62 είναι διαρκείας, αλλά η πρόσκληση της Ρεγγίνας ήταν. Αναζητείσαι για ιδέες. Βρήκα και εγώ μια θεσούλα στην βιβλιοθήκη του palazzo της Ρεγγίνας και είμαι πολύ χαρούμενη. Εσύ πού είσαι; Μήπως έχεις φύγει για το ταξίδι της επιστροφής; Περιμένω δορυφορική κλήση για να βρω το στίγμα σου! Πολλά στιγμιαία φιλιά meu caro amigo! Dena lelit! (Πώς μπορώ να τα ξαναμάθω;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. @marimar
    Έχεις μέηλ! Πορτογαλίδα μου. Θα τα ξαναμάθεις! Καλή προσπάθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Σιγά που κάνω υποδείξεις εγώ το νιάνιαρο σε σένα :) χου χου.

    Αστειεύομαι, ευχαριστώ για το σχόλιο στο blog.

    Να συμπληρώσω στο χθεσινό μήνυμά μου, ότι αν αποφασίσεις να δραστηριοποιηθείς σε εκείνο τον χώρο... (σσσσ, δε λέμε σε ποιον, είναι το μυστικό μας :) )θα πρέπει μάλλον να το κάνεις με μια μορφή μικρών κειμένων, γιατί οι άνθρωποι συνήθως είναι στα γραφεία κ.λ.π. και δεν θα διάβαζαν κατεβατά όπως εδώ.

    Επίσης θα μεσολαβήσω για να δικτυωθείς όσο γίνεται, με άτομα που έχω δοκιμαστεί και γνωρίζω την αξιοπιστία τους, αλλά και όσο μπορώ να σε προσανατολίσω ή και τεχνικά αν χρειαστείς βοήθεια.


    Καλό απόγευμα Χριστόφορε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @Κωνσταντίνος Κόλιος
    Είσαι πολύτιμος φίλος σύντροφε...νιάνιαρο! χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Συναρπαστική καταγωγή. Καλό σας βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. @Μαριάνθη
    Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Είμαι υπόχρεος.
    Καλή σου μέρα με όμορφες στιγμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Caro amico Christofer
    Un abbraccio + un sorriso piene di sole
    Dalla tua amica
    J_:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. @bianca
    Bella ragazza mia, ti ringrazio per la dolcezza che hai portato con te.


    P.S. Mio nome in Italiano si pronuncia Cristoforo...come Colombo ha ha ha!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Caro Cristoforo...come Colombo!!!
    Voglio sapere Svedese !!!

    B_ como Big Fish!!ha ha ha

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. καλησπέρα Χριστόφορε.
    μ έκανες να χαμογελάσω...
    Νομίζω η λέξη γήινος θα έλυνε το πρόβλημά σου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Καλώς σε βρήκα Χριστόφορε και σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Πολύ ενδιαφέρουσα και καλογραμμένη, όπως πάντα, η βιογραφία σου!
    Η καταγωγή σου, είναι ένα θαυμάσιο κράμα εκλεκτών λαών!!!
    Τι καλύτερο!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. μα ειναι απλο Χριστοφορε μου πολυ απλο ειμαι ο Χριστοφορς !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. @bianca
    Λευκή μου(ελληνιστί),χα χα χα
    Sei una meraviglia!


    @Φοίβη
    Νομίζω ότι με την απλή, απλούστατη σου πρόταση μου βρήκες τη λύση. Τι όμορφη σκέψη αλήθεια!
    Χαίρομαι ιδιαίτερα που σε βλέπω!


    magda
    Όμορφο το ταξίδι σου! Μου αρέσει η χώρα αυτή. Πέρσι το καλοκαίρι είχα πάει να δω έναν εξάδελφό μου στο Lago di Como.Πόσο μου είχε αρέσει.
    Καλώς ήρθες και πάλι Μάγδα μου.


    @ΜΑΓΟΣ
    A!Ώστε έτσι ε; Είσαι ο Χριστόφορος ε; Τώρα καταλαβαίνω γιατί ώρες ώρες έχω πρόβλημα ταυτότητας. Δηλαδή εγώ είμαι ο ΜΑΓΟΣ; χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. @Φοίβη
    Έκανα μια επίσκεψη στο ιστολόγιο σου και ειλικρινά το βρίσκω ολοζώντανο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Ο τρόπος που εκφράζεσαι είναι φρεσκότατος και σε πολλά συμφωνώ μαζί σου.
    Δεν βρίσκω όμως τρόπο να σχολιάσω ή μήπως εγώ δεν τον βλέπω!
    Θα ήμουν υπόχρεος αν με ενημέρωνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Πέρασα τυχαία....έπεσα πάνω σε ένα όμορφο παραμύθι...χάρηκα για τη γνωριμία Χριστόφορε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. @mia
    Με χαρά σε υποδέχομαι στο σπιτικό μου mia! Νομίζω ότι θα κάνουμε καλή παρέα.
    Σε ευχαριστώ και καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Καλό μήνα Χριστόφορε μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. @Κυριακή
    Καλό μήνα και σε σένα κορίτσι μου. Να είσαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. χαίρομαι που σου αρέσει η Μαγδαληνή μου!
    έχω κλειστά τα σχόλια προς το παρών.
    κάποια στιγμή ίσως τ ανοίξω.
    μέχρι τότε, θα τα λέμε στο δικό σου ιστολόγιο!

    καλή μας εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Ενα τέτοιο αρωματικό κοκτέιλ .... τι άλλο θα μπορούσε να μας προσφέρει τόσο καιρό.... Τόσο γοητευτικό που μας απλώνεις σαν πολύτιμο κόκκινο χαλί τη ζωή σου. Γιά άλλη μιά φορά "χαίρομαι που σε γνώρισα Χριστόφορε". Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. τι υπέροχες προσμίξεις, πρώτη φορά έχω "συναντήσει" ένα τόσο ενδιαφέροντα από καταγωγή και όχι μόνο άνδρα.

    Πεζή ερώτηση? Την Καίτη Ντιριντάουα τί την είχες? Εκείνη πάντως είχε όνομα εμπνευσμενο από την Dire Dawa σου.

    Δεν ξαναφεύγω απ΄τον χώρο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή