Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΑΦΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ

Σαββάτο 28 Απριλιου 2012
Ωρα: 20:45
Αθήνα- Κυψέλη
____________________________

     Η βραδυά ήταν γλυκιά, ανοιξιάτικη και ανεβάιναμε την οδό Ι. Δροσοπούλου με το αμάξι μας που οδηγούσε η γυναίκα μου. Είχα πολλά χρονια να βρεθώ στην περιοχή και παρατήρησα ότι όσο πλησιάζαμε προς την καρδιά της Κυψέλης, τόσο απομακρυνόμασταν από την Ελλάδα και προσεγγίζαμε την Αφρική! 
    Έτσι κι αλλιώς ο προορισμός μας ήταν ένα Αιθιοπικό εστιατόριο με το ιστορικό- για την Αιθιοπία αλλά και τον Χριστιανισμό- όνομα Lalibela.

    Η κατά δώδεκα χρόνια μικρότερη αδελφή μου και η μεγάλη μου κόρη, που κάθονταν στο πίσω κάθισμα, είχαν όπως κι εγώ εντυπωσιαστεί από την αλλαγή αυτή της πληθυσμιακής σύνθεσης στην περιοχή.
   Σε μένα πάντως τούτη η εικόνα των Αφρικανών και ιδιαίτερα των Αιθιόπων στους δρόμους, έφερνε νοσταλγικές μνήμες από τα παιδικά μου χρόνια, όταν μεγαλώνοντας  στην Αιθιοπία κυκλοφορούσα στους δρόμους της Αντίς Αμπέμπα και της Ντίρε-Ντάουα,ανάμεσα σε όμορφους, χαμογελαστούς, με έμφυτη κομψότητα και με ευγενικά χαρακτηριστικά ανθρώπους.
  Κάποια στιγμή γύρω στις εννιά και κάτι, φτάσαμε στο εστιατόριο. Αφού καταφέραμε και βρήκαμε χώρο να παρκάρουμε, προχωρήσαμε προς το ρεστωράν. 
Καθώς πήγαινα ένιωσα μια αγωνία, κάτι σαν άγχος να μου σφίγγει το στήθος. Φτάνοντας στην είσοδο του μαγαζιού, έσπρωξα την εξώπορτα και μπήκα πρώτος μέσα. Αμέσως είδα αρκετό κόσμο που καθόταν σε δυο διαφορετικά μακρόστενα τραπέζια. Μόλις μπήκα αντιλήφθηκα ότι όλοι γύρισαν να κοιτάξουν προς το μέρος μου. Άκουσα κάποιον που είπε:
    «Φοράει κοστούμι!»
Κοίταξα γύρω μου κάνοντας χώρο να μπουν η γυναίκα μου η αδελφή και η κόρη μου.
    Έτσι όπως είχα σταθεί εκεί αμήχανος, άρχισαν να έρχονται προς το μέρος μου γυναίκες και άνδρες με χαμόγελα στα χείλη που πρόδιδαν την χαρά τους και με αγκάλιαζαν φιλώντας με.
   Υπήρχαν αρκετές φυσιογνωμίες που θυμόμουν κι ας είχα πάνω από πενήντα χρόνια να δω. Οι τότε παιδικές και εφηβικές φατσούλες είχαν στολιστεί με τα σημάδια του χρόνου. 
Αλλες και άλλοι πάλι, χρειάστηκε να μου πουν τα ονόματά τους για να θυμηθώ καθώς ήταν σε μικρότερες τάξεις από μένα.
   Η θέρμη, και η τρυφερότητα της αγκαλιάς τους, έδιωξε το άγχος μου. Θα μπορούσε κάποιος να με ρωτήσει: «Μα καλά γιατί είχες άγχος;» 
Έλα ντε! Σωστή ερώτηση.Φοβούμαι όμως ότι η απάντηση θα φανεί μάλλον χαζή.
Θα απαντούσα λοιπόν λέγοντας: 
    «Τούτα τα παιδιά» - για μένα παιδιά θα έμεναν για πάντα - «είχαν μαζευτεί σε κείνο το Αιθιοπικό εστιατόριο, για να με τιμήσουν, για τις ευχάριστες στιγμές που  έλεγαν ότι περνούσαν διαβάζοντας για 20 νομίζω Κυριακές το μυθιστόρημά μου- που είχε και αυτοβιογραφικά στοιχεία- με τον τίτλο «ΤΟΥΚΟΥΡ ΣΕΪΤΑΝ» (ο μαύρος σατανάς στα Αιθιοπικά). Το κείμενο αυτό αφηγείται την επίδραση που είχε η παρουσία ενός λιονταριού με ολόμαυρη χαίτη, που γι αυτό το ονόμασαν ΤΟΥΚΟΥΡ(μαύρος) ΣΕΪΤΑΝ, στις ζωές των κατοίκων μιας περιοχής εκεί στα υψίπεδα της Δυτικής Αιθιοπίας, αλλά και στην δική μου την ζωή το 1956. Ήταν λοιπόν μεγάλη μου τιμή που βρισκόμουν εκεί το βράδυ αυτό!»
    Στο εστιατόριο Λαλιμπελα, εκείνο το βράδυ, μέσα από τις νότες αιθιοπικών τραγουδιών που έλεγε μια όμορφη Αιθιοπίδα, και τις χορευτικές φιγούρες ενός ευλύγιστου συμπατριώτη της που χόρευε τινάζοντας τους ώμους, λες και ήταν ξεβιδωμένοι, ένιωσα ανάμεσα στα παιδιά εκείνα συμμαθητές και συμμαθήτριες, πραγματική συγκίνηση, καθώς έβλεπα ότι όλες και όλοι φέραν ακόμη την σφραγίδα της χώρας εκείνης που σημάδεψε για πάντα τις ψυχές μας. 
    'Όσο κι αν είχαμε ριζώσει πια εδώ φτιάχνοντας τις δικές μας οικογένειες με παιδιά και εγγόνια, εκείνος ο τόπος όπου είχαμε μεγαλώσει, θα ζούσε για πάντα μέσα μας. Το έβλεπα, το άκουγα, το ένιωθα, το μύριζα! 
Ίσως βέβαια αυτό που μύριζα να ήταν και το ουώτ(κοκκινιστό κρέας ή κοτόπουλο με μπόλικο πιπέρι και μπαχαρικά), η ιντζέρα (είδος μαλακής πίτας με την οποία έπιαναν το φαγητό τους φτιάχνοντας μπουκιές) ή το μπούνα ( ο υπέροχος αρωματιστός Αιθιοπικός καφές).
«Τι κρίμα»  σκέφτηκα «αφήσαμε να περάσουν τόσα χρόνια όλη .....»
Εκείνη την στιγμή πάγωσα!
Ήμουν σίγουρος πως ανάμεσα στις μυρωδιές των μπαχαρικών που έρχονταν από την κουζίνα,  ξεχώρισα μια παράξενη αλλά γνώριμη οσμή που δεν είχε καμιά θέση εκεί μέσα. Δεν είχε καμιά θέση εκεί μέσα τώρα πια!
    «Δεν είναι δυνατόν!» σκέφτηκα
Κι όμως! Δεν ήταν μόνο η αδιανόητη οσμή, ήταν και η αίσθηση! Κάτι πολύ παράξενο συνέβαινε.
Χωρίς να πω τίποτα σε κανέναν γύρισα με τρόπο και κοίταξα γύρω μου.
Η καρδιά μου βροντοχτυπούσε στο στέρνο μου, καθώς τώρα ήμουν σίγουρος πως άκουγα την βαριά ανάσα. 
Η γυναίκα μου που κατάλαβε ότι κάτι μου συνέβαινε με ρώτησε:
    «Μα τι έχεις;»
 «Τίποτα, τίποτα», απάντησα βιαστικά συνεχίζοντας να κοιτώ ανήσυχος και προβληματισμένος γύρω μου.
    «Δεν είναι δυνατόν!» μονολόγησα
   «Τι είπες;» ρώτησε ένα από το κορίτσια που στεκόταν δίπλα μου. Με αυτό το κορίτσι φλερτάραμε με ματιές εκεί στο σχολείο τότε....!
   «Διψάω», είπα και κάθισα σε μια καρέκλα γιατί τα γόνατά μου είχαν αρχίσει να τρέμουν. 
Μόλις κάθισα και έκανα να τραβήξω την καρέκλα πιο κοντά στο τραπέζι, το ένιωσα πεντακάθαρα να περνάει δίπλα από τα πόδια μου. Οι σκληρές του τρίχες τρίφτηκαν στο πόδι μου. Τώρα ήταν τόσο έντονη η μυρωδιά που δεν καταλάβαινα πως και κανείς άλλος δεν την αντιλαμβανόταν. 
    Μα κανείς δεν το ένιωθε να κινείται κάτω από το τραπέζι; Με μια απλή κίνηση του κεφαλιού του θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα το τραπέζι. Σε λίγο θα άρχιζε να μουγκρίζει!
Κανείς όμως δεν φαινόταν να έχει αντιληφθεί το παραμικρό. Μα τι στο καλό!
Κάποια στιγμή ένας από τους υπέυθυνους, φώναξε:
   «Ελάτε, ελάτε σηκωθείτε τώρα παιδιά!»
   «Επιτέλους!» σκέφτηκα «το πήραν είδηση!»
Σηκωθήκαμε. Μαζεύτηκαν όλοι γύρω μου και περιμέναμε! Τι περιμέναμε; Ιδέαν δε είχα....ώσπου ανατριχιάζοντας ολόκληρος και νιώθοντας δάκρυα να θολώνουν τα μάτια μου...το είδα να έρχεται. Ο βηματισμός του ήταν ο αργός και νωχελικός που θυμόμουν. Με πλησίαζε ...με πλησίαζε.... Δεν πίστευα στα μάτια μου.
Το μαύρο της χαίτης του, δεν είχε αλλάξει καθόλου.
    Το περίεργο ήταν ότι το κρατούσε στα χέρια ο παιδικός μου φίλος, που είχε μόλις έρθει από την Αμερική. Μόλις έφτασε μπροστά μου ο συμμαθητής μου, στάθηκε. Με κοίταξε στα μάτια και μου το έδωσε. 
    Άπλωσα κάτι τρεμάμενα χέρια και το πήρα. Με υπεράνθρωπη προσπάθεια κατάφερα να μην λυγίσω και να μη με πάρουν τα δάκρυα, καθώς κρατούσα στα χέρια μου τον «ΤΟΥΚΟΥΡ ΣΕΪΤΑΝ!» Το λιοντάρι με την μαύρη χαίτη!

Ένα πανέμορφο μαύρο δερματόδετο βιβλίο με χρυσά εγχάρακτα γράμματα,  όμορφα τυπωμένες σελίδες και ρομαντικές μαυρόασπρες φωτογραφίες.

    Μετά από 56 χρόνια το λιοντάρι με την μαύρη χαίτη βρισκόταν πάλι ολοζώντανο μπροστά μου μέσα από τις σελίδες του βιβλίου που κρατούσα στα χέρια μου εκείνο το βράδυ, χάρις στο δώρο και την μεγαλοψυχία Ανθρώπων!
Ήταν 28 Απριλίου 2012! Ημερομηνία που γράφτηκε για πάντα στην καρδιά μου.













    
    

67 σχόλια:

  1. Τρυφερό και πάνω από όλα συγκινητικό.
    Σε τίμησαν ! Το άξιζες !

    Περίμενα όμως περισσότερα να γράψεις για εκείνη την τόσο ξεχωριστή βραδυά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου αγαπημένε
    Πίνω το μπούνα μου και σε διαβάζω..(εσύ ξέρω ότι δεν πίνεις τέτοια πράγματα..)
    Και λεοντόκαρδε φίλε μου να ξέρεις ότι πάντα πολύ με συγκινείς γιατί ξέρω ότι έχω να κάνω με ένα λεβέντη καλόκαρδο άνθρωπο που εκτιμώ πολύ..
    Καλό βράδυ κύριε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να έχεις τέτοιους φίλους και ανθρώπους να σε τιμούν και να σε αγαπούν, ένα σημαίνει.... Είσαι άνθρωπος ξεχωριστός!!!!! Αισθάνομαι πολύ τυχερή που σε γνώρισα, Χριστόφορε! Αν μπορείς να καταλάβεις στοιχεία του χαρακτήρα ενός συγγραφέα, από τον τρόπο που γράφει, τότε εγώ γνώρισα ένα πολύ τρυφερό, αγαπητό και πολύ ωραίο άνθρωπο!!!!
    Την καλησπέρα μου και την αγάπη μου σε όλη σου την οικογένεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω, φίλε μου, ότι δεν μπορείς να φανταστείς τον ενθουσιασμό που ένιωσα όταν διαβάζα το κείμενο σου. Ο τίμιος άνθρωπος έχει πάντα φίλους που τον τιμούν και τον αγαπάνε.

    Είμαι πολύ τυχερή που σε γνώρισα, και σε διαβάσα.

    Σ' ευχαριστώ πολύ. Είσαι εξαιρετικός. Δάκρυσα.

    Un fuerte y cálido abrazo y mi más sincera enhorabuena, de corazón.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αλλήθεια είναι ότι οι μυρωδιές μένουν στη μνημη μας για πάντα! Εικόνες και ήχους μπορεί να ξεχάσουμε αλλά οι μυρωδιές είναι εκείνες που μας δένουν με τα παιδικά μας χρόνια. Απ τις σπάνιες πια φορές που νοιώθω ευτυχισμένη ειναι οταν μυρίζω πλατάνια και φτέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέρτατη ικανοποίηση οταν σε τιμούν και σε αναγνωρίζουν! Το αξίζεις Χρυστόφορε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο κείμενο όπως πάντα, χρειάζεται να πω κάτι αλλο πέρα απο την αγάπη και εκτίμηση που σου έχω?
    Είσαι η ήρεμη δυναμη της μπλογκόσφαιρας.
    Καλό βράδυ
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό που διάβασα είναι η απάντηση στην ερώτηση.. τι είναι ευτυχία:-)

    Πολύ χάρηκα για σένα Χριστόφορε..

    Να είσαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eτσι η νοσταλγία σου και αυτή των Αιθιοπων (εκτός Lalibela, τι γλυκό όνομα) και των ΠΑΙΔΙΩΝ (εντός Lalibela, το επανέλαβα γιατί μου αρέσει ο ήχος του) συναντήθηκε καλέ μου Χριστόφορε.

    (Γιατι αγαπητε μου αλλαξες την ομορφη φωτο στο προφίλ σου, αυτή με το ασπρο πουκάμισο? Μου άρεσε τόσο. Με αυτό το μαύρο κουστούμι ίδιο ο Τουκούρ Σειτάν είσαι)

    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξαιρετική και τιμητική εμπειρία, περιγραφόμενη με Χριστοφόρεια γλαφυρότητα. Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τιμητικά βραβεία/δώρα στους καιρούς μας δυστυχώς
    τα παίρνουν άνθρωποι που δεν τ αξίζουν...
    συγκινήθηκα...θα ήθελα - αλήθεια στο λέω - να ήμουν παρούσα εκείνο το βραδυ...είναι σπουδαίο από καρδιας άνθρωποι να τιμούν αγαπημένους...

    Χριστός Ανέστη είπαμε;
    Καλο μηνα είπαμε;
    E! τα λέμε τώρα...

    ...και κοίτα μη το πάρεις πάνω σου...απλά μας παρασέρνει η γραφή σου! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Aπίθανη εγώ, απίστευτος εσύ, λες να μη βρούμε άκρη;
    Μπορεί να μη γνωρίζουμε προσωπικά το Σπίλμπεργκ αλλά θα φροντίσουμε να τον καλέσουμε να γίνει η γνωριμία. Μα ένα Αιθιοπικό καφεδάκι, ένα κρασάκι, θα τον περιποιηθούμε και που θα πάει...θα δεχτεί!
    Αν μας κάνει και το ζόρικο τον ρίχνουμε στις δοντάρες του Τουρκούτ Σειτάν και ησυχάζουμε! :-)

    Όσον αφορά τα σήριαλ έχεις χίλια δίκια. Όταν χρήματα δεν υπάρχουν και βρίσκονται παραγωγές φτηνές κι η τηλεθέαση είναι μεγάλη κάπου επαναπαύονται εταιρίες και καναλάρχες.
    Αξίζει όμως τον κόπο να γίνει μια προσπάθεια προσέγγισης κάποια στιγμή.

    Ο σύζυγος ευχαριστεί πολύ κι ανταποδίδει τους χαιρετισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χαίρομαι ιδιαίτερα!!! Να σαι καλα!! Πολυ καλο Σαββατοκύριακο εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @GiP
    Φίλε, δεν μου κάθισα όπως σου είπα να γράψω έκθεση με θέμα: "Πως περάσατε το Σάββατο το βράδυ". Το συναισθήματα μου κατέγραψα με όποιον τρόπο μου βγήκαν.
    Είναι ώρα για πότισμα! Τράβα! ΤΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΡΕΛΗΣ
    " Λεβέντης και καλόκαρδος άνθρωπος που εκτιμώ πολύ.. είσαι εσύ...και φαίνεσαι! Που θα με βρίσεις κιόλας, δεν ντρέπεσαι...!!! χα χα χα χα
    Να είσαι καλά βρε Στρατή. Και περιμένω πότε να πιούμε το μπούνα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ stavroulazerva
    Έγραψες τόσο κολακευτικά και όμορφα λόγια για μένα που ειλικρινά με συγκινείς. Από την άλλη νιώθω άβολα να διαβάζω από νέα παιδιά τόσο ζεστές κουβέντες για την αφεντιά μου. Όμως όταν ξέρω ότι βγαίνουν ατόφια μέσα από την καρδιά σου είναι σαν να με κερνάς ένα υπέροχο ποτό που την γεύση του δεν θα ξεχάσω. Σε ευχαριστώ κορίτσι μου. Να είσαι πάντα καλά και να μας κρατάς παρέα με τις θαυμάσιες ιστορίες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ censurasigloXXI
    Ειλικρινά δε βλέπω την ώρα πότε θα έρθω να γνωρίσω την αγαπημένη μου Ισπανία, να ακούσω την υπέροχη σας γλώσσα και επισκεφτώ την λαμπρή μου φίλη με την υπέροχη καρδιά.

    No tengo palabras para agradecerte. Pero yo os envío muchos besos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @AMANTA
    Η μυρωδιά των πλατανιών με συνεπαίρνει κι εμένα. Δεν ξέρω γιατί αλλά με ταξιδεύει.
    Δεν θέλω όμως να διαβάζω από σένα: «..από τις σπάνιες πια φορές που νιώθω ευτυχισμένη...». Να είδες πόσο μικρά πράγματα μας κάνουν ευτυχισμένους; Ας μην επιτρέπουμε εμείς να είναι σπάνιες αυτές οι στιγμές. Ας τις πολλαπλασιάζουμε. Πολλές φορές είναι στο χέρι μας. Βέβαια άλλες δεν είναι αλλά αξίζει εμείς να προσπαθούμε να έχουμε το έλεγχο των στιγμών αυτών.
    Σε ευχαριστώ για τα όμορφα σου λόγια. Να είσαι πάντα καλά Αμάντα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @tania

    Γράφεις για μένα:
    "Είσαι η ήρεμη δυναμη της μπλογκόσφαιρας."
    Πολύ τιμητικό και προερχόμενο από σένα εξαιρετικός έπαινος. Αν όμως εγώ είμαι αυτό που αναφέρεις τότε εσύ - και το έχω πει πολλές φορές - είσαι η δύναμη της γνώσης και της σοφίας αλλά και της γοητείας εδώ μέσα!
    Ελπίζω όλα να σου πηγαίνουν καλά Τάνια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Margo
    Αυτό που γράφεις είναι ΥΠΕΡΟΧΟ!
    Σε ευχαριστώ πολύ για το θαυμάσιο και εύστοχο αυτό σχόλιο!
    Καλό σου βράδυ φίλη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Η Ginger
    χα χα χα χα! Ίδιος ο ΤΟΥΚΟΥΡ ΣΕΪΤΑΝ είμαι; χα χα χα Είχατε γνωριστεί ε; Είσαι απίθανη!
    Έβαλα αυτή την φωτογραφία του... Τουκούρ για να τιμήσω την βραδυά εκεί στο αγαπημένο σου Lalibela. Πράγματι πολύ εύηχη λέξη. Έχεις και "αυτί" εκτός από....μάτι! Μαγυάρα μου εσύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Άρης Άλμπης
    Φίλε μου Άρη αυτό το "Χριστοφόρεια" είναι όπως λέμε "Αριστοτέλεια";
    Αν το πάρω πάνω μου τώρα, εσύ θα φταις. Εσένα θα βάλω να κυνηγάνε μετά.
    Γιατί εγώ θα αγορεύω στην Πνύκα ! χα χα χα Είσαι πολύ γενναιόδωρος Άρη και σε ευχαριστώ πολύ. Η επίσκεψη σου με τιμάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ElenaG
    Πράγματι ας πούμε τώρα όλες τις ευχές για τουλάχιστον μέχρι σήμερα!
    Πολύ χαίρομαι που εκφράζεις την επιθυμία να ήσουν εκεί. Θα ήταν μεγάλη μου τιμή.
    Και έχεις δίκιο εκεί που λες:
    "και κοίτα μη το πάρεις πάνω σου..." γιατί πολύ εύκολα και πολύ συχνά μπορεί να μας συμβεί αυτό αν βέβαια δεν έχουμε την συναίσθηση ότι δεν ψηλώσαμε ούτε ένα χιλιοστό πραγματικά και μεταφορικά!
    Ευχαριστώ πολύ και καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Mary
    Τον Σπίλμπεργκ ε; Να τον ρίξουμε στις δοντάρες του ΤΟΥΚΟΥΡ ε; Ωραία ιδέα για σενάριο! Θα το δουλέψω! χα χα χα
    Βλέποντας τι τραβάει η κόρη μου και ο γαμπρός μου αλλά και άλλοι συνάδελφοί τους με τις πληρωμές από μεγάλα κανάλια κουμπώνεται κανείς.
    Αλλά μετά τις εκλογές που θα έρθει ....η ανάπτυξη (να γελάσω;) θα φτιάχνουμε το ένα σήριαλ μετά το άλλο! Ο δε σύζυγος τον οποίον ευχαριστώ για τους χαιρετισμούς ας ετοιμάζει γραφείο. Θα αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις!
    (Όνειρα μαγιάτικης προεκλογικής νύχτας)
    Καλό σου βράδυ Μαίρη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Leviathan
    Πολύ ευγενικό από μέρους σου φίλε μου που ήρθες να μου πεις τον καλό σου λόγο. Το εκτιμώ αφάνταστα. Να είσαι πάντα καλά και εύχομαι το μέλλον να είναι καλύτερο από το παρόν. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον!
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ειναι Χριστοφορε...παρα πολύ όμορφο συναισθημα να σέ τιμούν με αυτόν τον τρόπο....και χωρίς να το περιμενεις!!!! αυτή η κίνηση ειναι που ανεβάζει την αξία της πράξης!!!! αλήθεια που βρισκεται το βιβλίο αυτό;;;; μπορούμε να το αγορασουμε να το διαβάσουμε;;; να νιώσουμε και εμείς μέσα απο τις σελίδες του...λίγα απο τα αρώματα αυτής της όμορφης ηπείρου;;;καλο σου βραδυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Υπέροχο!!!!!!!!!
    ΘΑΥΜΆΣΙΟ!!!!!!!!!!!


    Ευπατρίδη μου ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ κι αυτό και πολλά!

    Σου έκανα αίτημα φιλίας στο φατσοβιβλίο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Οχι αν μ αγαπας μη με ξαναπεις μαγιαρα. Πες με Χελιν Νεφελιν η οτι αλλο θες αλλα οχι ΜΑΓΙΑΡΑ. Δεν ειναι και κανενα αξιωμα. Εδω κοντευει να νιωθει Ελληνας ο αντρας μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @ Ρουλα Σμαραγδένια
    Ρούλα μου πόσο σε ευχαριστώ για τα συναισθήματα που εκφράζεις τόσο ζεστά. Είναι πράγματι ιδιαίτερα συγκινητικό να σε τιμούν φίλοι σου και μάλιστα αν έχεις να τους δεις και πάνω από μισό αιώνα.
    Όχι το βιβλίο (η συγκεκριμένη εκτύπωση)δεν κυκλοφορεί σε βιβλιοπωλεία. Είναι το δώρο που μου κάναν τα παιδιά- τρόπος του λέγειν παιδιά!
    Σε ευχαριστώ Ρούλα μου για την συμμετοχή σου στην χαρά και συγκίνηση μου.
    Καλή σου μέρα κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ρεγγίνα
    Βασίλισσα μου κείνο το φατσοβιβλίο ακόμη δεν ξέρω να το χειρίζομαι και πολλές φορές χάνομαι εκεί μέσα. Ελπίζω να δω που είναι αυτό τεράστιας αξίας για μένα αίτημα και ελπίζω μετά να ξέρω τι θα πρέπει να κάνω. Αλλά θα ρωτήσω κάποιο από τα παιδιά μου.
    Είναι παράσημο τιμής η επίσκεψή σου εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Ginger
    Από πολύ νεαρός είχα αλλά και τώρα -πιο νεαρός ακόμη- έχω την εντύπωση εξαιτίας πιθανότατατα της εξαίσιας παθιάρικης και γοητευτικής μουσικής του Franz Liszt και τις Ουγγρικές του Ραψωδίες ιδίως την Νο. 2, ότι οι Μαγυάρες έχουν πάθος και ιδιαίτερη γοητεία. Τώρα που το σκέφτομαι αντιλαμβάνομαι ότι γνωρίσει ανθρώπους από όλες σχεδόν τις περιοχές της Ευρώπης αλλά δεν θυμάμαι να έχω βρεθεί έστω και επαγγελματικά -τόσα χρόνια στον τουρισμό- με Ούγγρο ή Ουγγαρέζα!
    Αντιλαμβάνεσαι βέβαια Ελληνίδα μου ότι η πρόθεσή μου είχε θετικό πρόσημο.
    Καλή ημέραν να έχετε Κυρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Σου αξίζει Χριστόφορε μου,είσαι μοναδικός,χαίρομαι πολύ για σένα!!
    Διαβάζοντας ένιωσα την συγκίνηση σου!!!!!!
    Τα δυνατά συναισθήματα μου,μου φκαίνουν μόνο στην κυπριακή διάλεκτο:)))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κάπου στο δρόμο από Κύπρο χάθηκε μια παράγραφος,ίσως ήταν πολλύ το συναίσθημα και η συγκίνηση για να έρθει μέχρι εκεί......
    Δεν πειράζει αν κάποτε συναντηθούμε θα σου πω....
    Την καλημέρα μου τζαι πολλά-πολλά φιλούθκια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @Κυριακή
    Μόνο και μόνο για κείνα τα φιλούθκια, εμένα μου φκαίνει η διάθεση να έρτω εκεί τρέχοντας!
    Να είσαι καλά τζαι να μου στέλνεις όσα μπορείς τζαι διαθέτεις απόθεμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Φαντάζομαι την συγκίνησή σου μετά τόσα χρόνια με τόσους αγαπημένους!

    Ομως με ξεγέλασες με τις τρίχες και την αίσθηση στο πόδι σου ήμουν έτοιμη ν'αγκαλιάσω τον "Μαύρο Σατανά"!

    Καλό θα ήταν να τον γνωρίζαμε απο'την πένα σου αφού δεν είναι δυνατόν να τον χαρούμε στην πραγματικότητα!

    Ζεστά αρωματισμένα με τα εξαίσια μπαχαρικά που λατρεύεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Συγκινήθηκα με το αφήγημα σου, με την περιγραφή των συναισθημάτων σου, έκλαψα από τη λύπη μου, που δεν κατάφερα να φτάσω, 1 χιλιόμετρο από το σπίτι μου, και να είμαι εκεί, για σένα, για τον Δημήτρη, τον Σταύρο, την Αθηνά και τα άλλα παιδιά.
    Και είμαι σίγουρη ότι εγώ τουλάχιστον θα τον είχα δει και θα είχα νιώσει την παρουσία του, αφού αυτός με έφερε ως εδώ, στο μπλογκ σου. Ανατριχιάζω μόνο που σκέφτομαι ότι τον ένιωσες κάτω από το τραπέζι.
    Απορία κοιλιόδουλου: Είχατε τελειώσει με την ιντζέρα και το ντόρο ουώτ εκείνη την ώρα; Ήταν η ώρα του μπούνα; (αυτό για να μην κλαψουρίζω συνέχεια).
    Είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος και καταπληκτικός συγγραφέας και νιώθω ευλογημένη, που ένα ζεστό βραδάκι του Ιουνίου 2011 προσπέρασα τις αναστολές μου και σκέφτηκα ότι είχε έρθει η ώρα να "συναντηθούμε". Ο ΤΟΥΚΟΥΡ ΣΕΪΤΑΝ μου το είχε τονίσει: Θέλεις να βρεις ένα φίλο, αυτός είναι ο ιδανικός. Μετά ανακάλυψα ότι είσαι και "μικρανηψιός" μου, τι να ζητήσω άλλο από τη ζωή;
    Έχεις την αγάπη μου και σου στέλνω φιλιά αρωματισμένα με μπούνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Γελώντας πάω και εγώ να κοιμηθώ, αλλά όχι πριν αναρωτηθώ:
    Ο παππούς κοιμήθηκε πρώτος; χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @zoyzoy
    Δεν έχω καταφέρει τούτη την εβδομάδα να επισκεφτώ φίλες και φίλους και να πάρω τα αρώματα τους απευθείας.
    Όμως τα δικά σου έτσι όπως τα στέλνεις εμπλουτίζονται κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους.
    Αν κατάλαβα καλά δεν έχεις διαβάσει τις περιπέτειες του ΤΟΥΚΟΥΡ ΣΕΪΤΑΝ.
    Αν έτσι είναι και έχεις χρόνο εδώ στο μπλόγκ μου στις "ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ" με τον τίτλο "ΑΦΡΙΚΗ ΜΟΥ" ζει ο Μαύρος Σατανάς!
    Τα δικά με μπόλικη δόση απαγκίστρωσης από δεσμά.... !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @marimar Ευτυχώς που έχω το συνήθειο να διαβάζω καμιά ώρα στο κρεββάτι αλλιώς θα βρισκόμουν στην χώρα των θαυμάτων, σε μια χώρα χωρίς Ραϊχενμπάχ!
    Πάντως το πρωί στις 5:45 πμ ο μεγάλος μας ξύπνησε γιατί - λέει- βαριόταν να κάθεται στο κρεβάτι του και να περιμένει κάποιον να τον πάει στο μπάνιο να κάνει πιπι του και έτσι κάποια στιγμή αγανακτισμένος, έβαλε τις φωνές...και ούτω λοιπόν όλοι με την σειρά κάναμε πιπι πριν την ώρας μας, και αφού βάλαμε κάποιο κομικς για να πιεί το γάλα του και πριν ξυπνήσει και ο άλλος είπα να γράψω τις απαντήσεις μου.
    Καλή σου μέρα θεία μου καλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Χριστόφορε τι λόγια να πει κανείς εδώ; Η περιγραφή σου, φορτισμένη με όλη την ευαισθησία, την ανθρωπιά, τη συγκίνηση που αρμόζει σε μία τέτοια τιμητική εκδήλωση, τα λέει όλα μόνη της. Να πω μόνο ότι χαίρομαι πολύ για σένα γιατί το άξιζες και το συνεχίζεις να το αξίζεις! Πάντα τέτοια λοιπόν, από βάθους καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Χριστόφορε...χάρηκα με την χαρά σου...συγκινήθηκα με την συγκίνησή σου...το αξίζες καλέ μου φίλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @nameliart
    Σε ευχαριστώ θερμά κοριτσάκι με τα πινελλα. Είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνεις να έρχεσαι εδώ και να με βλέπεις. Να είσαι πάντα καλά και ...χρυσοχέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @mia
    Τι να πω! Συγκινήθηκα που συγκινήθηκες με την συγκίνηση μου! Και δεν κάνω λογοπαίγνιο. Είναι ακριβώς ότι αισθάνομαι τώρα που σου γράφω!
    Καλό σου μεσημέρι και ευχαριστώ από βάθους καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Κάτι δεν καταλαβαίνω Χριστόφορε!
    Αυτή η ιστορία είναι αληθινή?
    Βέβαια έχει πολλούς Αιθίοπες η
    Αθήνα, αλλά πως είναι δυνατόν
    να βρέθηκαν οι φίλοι των παιδικών
    σου χρόνων,σε ένα μαγαζί της
    Κυψέλης.
    Εκτός αυτού το αφήγημα σου
    είναι πολύ όμορφο συγκινητικό
    και πρωτότυπο!
    Το απολαμβάνω!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Χριστόφορε μου Χρονια σου πολλά καλά και ευλογημένα
    να είσαι καλά να χαίρεσαι και να σε χαίρονται οι αγαπημένοι σου και μαζί μ αυτούς και μεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΩΣΤΑ? ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΕΥΧΟΜΑΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @Frezia
    Το γεγονός που περιγράφω είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ!! (εκτός από τις λίγες πινελιές φαντασίας που έβαλα).
    Κορίτσι μου δεν καταλαβαίνω την απορία σου. Στην Αθήνα υπάρχει και λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΊΑΣ o οποίος διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις κατά καιρούς για τους Έλληνες που είχαμε ζήσει εκεί. Και είμασταν πολλοί!
    Τώρα δε με το Facebook έχουμε βρεθεί παλιοί συμμαθητές που είχαμε χρόνια να ακούσει ο ένας για τον άλλον.
    Πολλές από τις εκδηλώσεις που κάνει ο Σύλλογος γίνονται σε αυτό το Αιθιοπικό εστιατόριο στην Κυψέλη. Εάν έχεις facebook μπορείς να μπεις στην σελίδα μου και να δεις φωτογραφίες από την μικρή αυτήν εκδήλωση που οι παλιοί συμμαθητές μου είχαν την καλοσύνη να κάνουν για μένα. Να είναι καλά τα...παιδιά!
    Πάντως όπως πάντα η επίσκεψή σου με τιμάει ιδιαίτερα και ειλικρινά σε ευχαριστώ που έρχεσαι να με βλέπεις με τον καλό σου για τα κείμενα μου. Να είσαι καλά Φρέζια μου. Καλή σου μέρα κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @ElenaG
    Θερμά σε ευχαριστώ για τις ευχές σου Έλενα. Είναι μια γιορτή που ελάχιστοι γνωρίζουν. Κι εγώ ακόμη όταν ήρθα μεγάλος πια στην Ελλάδα έμαθα ότι υπάρχει.Επίσης εκεί στην Αφρική δεν γιορτάζαμε τόσο πολύ τις ονομαστικές όσο τα γενέθλια.
    Να είσαι καλά που με θυμήθηκες και εύχομαι κι εγώ να έχεις ότι επιθυμείς και προπαντός υγεία και αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @ΕΚΦΡΑΣΟΥ
    Ναι από τα φιλιά που εισέπραξα μόλις ήρθα στο μαγαζί...φαίνεται ότι γιορτάζω χα χα χα. Είναι μια εορτή που ελάχιστοι γνωρίζουν. Ακόμη κι εγώ αργά την έμαθα.
    Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και να είσαι πάντα καλά εσύ και όλοι όσους αγαπάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Χρόνια Πολλά και καλά αγαπημένε μου Χριστόφορε. Να είσαι γερός, δυνατός και διαυγής μέχρι τα βαθιά γεράματα και να χαρίζεις σε μας τους φίλους σου, στιγμές χαράς, ψυχικής και πνευματικής ανάτασης με τα γραπτά σου.
    Είναι τυχερή η οικογένεια σου. Να σε χαίρονται.
    Γιορτάζει και ένα μικρό μας ανηψάκι (μικρότερο απο σένα), αλλιώς με τις γιορτές δεν τα πάω καλά.
    Φιλιά και μια μεγάλη αγκαλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Πολύχρονος,γερός και αγαπημένος....
    Χρόνια Πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. είναι υπέροχες οι στιγμές που αξιώθηκες να ζήσεις... όμως, τις άξιζες μέχρι τελευταίας, Άρχοντά μου. σε μας τις μετέφερες, όπως πάντα, ολοζώντανα και υπέροχα!!!

    μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, σου εύχομαι πολύχρονος να είσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Γιατί σε λέω Ευπατρίδη;
    Τυχαίο;
    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Αγαπημένε μου Χριστόφορε

    αυτό για τη σημερινή μέρα

    http://www.youtube.com/watch?v=kNYib7ii5K8

    Νά'σαι πάντα καλά και να περιτριγυρίζεσαι όπως τώρα από ολόκληρη την όμορφη οικογένειά σου

    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Χρόνια πολλά!!!!! Ότι επιθυμείς!!!! Να είσαι καλά και να είσαι πάντα ευτυχισμένος!!!!!!!!!! Την αγάπη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. @marimar
    Το ανηψάκι σου είναι πολύ μικρότερο από μένα το άλλο σου ανηψάκι;
    Να το χαίρεστε Μάρω μου. Να είσαι πάντα καλά κορίτσι μου - θεία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. @Κυριακή
    Θα θυμώσω! Που να τα φιλούθκια μου; χα χα χα . Ευχαριστώ Κυριακή μου και να είσαι πάντα αυτός ο θαυμάσιος εαυτός σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. @Ginger
    Οι σου ευχές έτσι δοσμένες θα ηχούν μέσα στην ψυχή μου όμορφα. Σε ευχαριστώ πολύ είσαι γενναιόδωρη! Ο Θεός να σε έχει καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @Ρεγγίνα
    Η απορία σου και η απάντηση που δίνεις είναι δώρο ανεκτίμητο για μένα.
    Ευχαριστώ Βασίλισσα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. @stavroulazerva
    Καλό και ταλαντούχο μου κορίτσι σε ευχαριστώ πολύ που με θυμήθηκες! Να είσαι καλά και να χαίρεσαι τους ανθρώπους που αγαπάς σε αγαπούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. @ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ
    Θεωρώ προνομιούχο τον εαυτό μου, όταν περιβάλλομαι από τόσο σημαντικούς ανθρώπους που έχουν τόσα να πουν όπως εσύ.
    Να είσαι πάντα γερή και να μας ταξιδεύεις σε κόσμους που το μάτι δεν μπορεί να δει, αλλά μόνο η ψυχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Με πόσο λίγα πράγματα Χριστόφορε...μπορεί να νιώσει όμορφα ο άνθρωπος!!!! να ειναι καλά οι αγαπημενοι του άνθρωποι...και η αγάπη των φίλων γύρω του...σου εύχωμαι σήμερα που γιορτάζεις να έχεις πάντα αυτά τα πολύτιμα.......στην ζωή σου ....Χρονια σου πολλά και καλά...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Kαλέ μου Χριστόφορε
    εύχομαι όλα τα καλά να έχεις,
    Χρόνια σου Πολλά για την γιορτή σου ...
    είσαι ένας πολύτιμος άνθρωπος που έχει να δώσει πολλά, ατέλευτες οι αναμνήσεις και η σοφία σου.

    Σε φιλώ
    να περνάς όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. @Ρουλα Σμαραγδενια
    Τι όμορφες κουβέντες! Σε ευχαριστώ Ρούλα μου! Να είστε και εσείς όλοι σας καλά και να υπάρχουν χαμόγελα και βλέμματα αγάπης γύρω σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. @Levina
    Δεν νομίζω ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται τελικά πολλά για να νιωθει γεμάτος.
    Μερικούς φίλους και φίλες, υγεία και κάτι να φτιάχνει με τον νου ή με τα χέρια.
    Ευχαριστώ τον Θεό που χάρις σε σας τα έχω αυτά.
    Τις ευχές σου τις ανταποδίδω με όλη μου την καρδιά και ευχαριστώ Λεβίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Σου αξίζουν τέτοιες τιμές! Αλήθεια σου αξίζουν!!

    Και ας έκλαιγες! κακό δεν θα ταν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή