Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΜΙΘΡΙΔΑΤΙΣΜΟΣ

    Όταν πήραν το μήνυμα από το Καστελόριζο, και αφού έκαναν επείγον ιατρικό συμβούλιο αποφάσισαν να του χορηγήσουν το δηλητήριο, που σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν ο μόνος τρόπος που θα τον έσωζε από τις καταστροφικές και διαστροφικές του συνήθειες, την εγκληματική του ανευθυνότητα, την παθολογική του τάση για τεμπέλικη ζωή, την συνήθεια του να ξοδεύει αλόγιστα περισσότερα από όσα του επέτρεπαν τα εισοδήματά του, την εγκληματική του ανεμελιά, την ζωώδη διάθεση για ξενύχτια, οινοποσία, χορούς και ξάπλες κάτω από τον ήλιο που του χάρισε ο ένας -τώρα- αλλά και οι Δώδεκα παλιότεροι θεοί του.
Το σπουδαιότερο δε θα ήταν ότι με το δηλητήριο αυτό, όλοι οι ειδικοί είχαν αποφανθεί ότι θα συμπεριφερόταν επιτέλους όπως έπρεπε και δεν θα έβαζε σε κίνδυνο ούτε κείνους τους ίδιους ούτε τους άλλους γύρω του. 
Το μόνο τους πρόβλημα ήταν ότι δεν ήξεραν αν το δηλητήριο θα τον σκότωνε, αμέσως οπότε όλες τους οι θυσίες θα πήγαιναν χαμένες, ή αν θα τον έριχνε σε κώμα, οπότε και πάλι θα τους ήταν ένα άχρηστο βάρος.

Μιθριδάτης ο ΣΤ' Βασιλιάς του Πόντου

    Τότε ήταν, που κάποιοι από τους ειδήμονες που ασχολούνταν με το πρόβλημά του θυμήθηκαν τον αρχαίο Μιθριδάτη εκείνο τον βασιλιά του Πόντου που από το όνομα του προήλθε και ο όρος Μιθριδατισμός!

"Μιθριδατισμός αποκαλείται η πρακτική της αυτοπροστασίας από τη δράση ενός δηλητηρίου μέσω της σταδιακής αυτοχορήγησης σε μη θανατηφόρες δόσεις.Ο όρος προέρχεται από τον Μιθριδάτη ΣΤ', βασιλιά του  Πόντου, ο οποίος εξαιτίας του μεγάλου φόβου του μήπως τον δηλητηριάσουν χορηγούσε στον εαυτό του βαθμιαία αυξανόμενες μη θανατηφόρες δόσεις δηλητηρίου, ώστε να αναπτύξει τελικά ανοσία. Σύμφωνα με τη μυθολογία, μετά την ήττα του από τον Πομπήιο, ο Μιθριδάτης αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει χρησιμοποιώντας δηλητήριο αλλά απέτυχε λόγω της ανοσίας που είχε αναπτύξει και τελικά κατέφυγε σε έναν μισθοφόρο για να τον διαπεράσει με σπαθί." (Πηγή Βικιπαίδεια) 


     «Eureka!!!!» Αναφώνησαν χοροπηδώντας εκείνοι που ανέλαβαν την θεραπεία του. Αυτή λοιπόν ήταν η λύση!! Θα του χορηγούσαν εκείνοι το δηλητήριο σε μικρές δόσεις μέχρι ο οργανισμός του να το συνηθίσει και να μην αντιδράει.
Έτσι  αυξάνοντας σιγά- σιγά τη δόση να μπορούν να τον καθοδηγούν πλέον όπως αυτοί ήθελαν. Αρκεί βέβαια να βρίσκονταν στον τόπο που ζούσε νοσηλευτές που θα ήταν πρόθυμοι να χορηγούν αυτοί σε τακτά χρονικά διαστήματα το δηλητήριο, έτσι ώστε μπαίνοντας στο οργανισμό του, στάλα-στάλα, να αποφεύγεται οποιαδήποτε ψυχοσωματική αντίδραση.  Εντάξει υπήρξαν διάφορα "κλωτσήματα" του οργανισμού του κατά καιρούς, αλλά οι ντόπιοι νοσηλευτές έκαναν καλά την δουλειά τους και βρήκαν διάφορους τρόπους να τα αντιμετωπίσουν. Ήταν περήφανοι για την δουλειά τους. Εξαιρετικοί υπάλληλοι πράγματι αυτοί οι ντόπιοι νοσηλευτές.
    Κάποια στιγμή εντελώς αλόγιστα κάποιοι από τους νοσηλευτές αυτούς θέλησαν να του δώσουν παράλληλα με το δηλητήριο, και την δυνατότητα να κάνει μερικές δικές του επιλογές! Αν είναι δυνατόν! Τι ανόητοι!
    Οι άλλοι, οι απ' έξω, μούτρωσαν αλλά δεν μπορούσαν να το αποτρέψουν αυτό γιατί υπήρχαν και μερικά δικαιώματα -τυπικά βρε αδελφέ- του στάλα-στάλα δηλητηριαζομένου που δεν μπορούσαν να τα απαγορεύσουν. 
Έτσι τον άφησαν να κάνει και έκανε μια Κυριακή τις επιλογές του. 
Όμως αυτές οι επιλογές,  μπέρδεψαν τα πράγματα. 
    Οι πρόθυμοι νοσηλευτές έχασαν την στενή επαφή που είχαν μαζί του, γιατί οι επιλογές του ήταν διαφορετικές από κείνες που θα έπρεπε να ακολουθήσει ο δηλητηριαζόμενος. Υπήρχε λοιπόν ο κίνδυνος να μην είναι δυνατή η τακτική χορήγηση του δηλητηρίου και ο οργανισμός του να αντιδρούσε εντελώς απρόβλεπτα και αντίθετα από τις επιθυμίες Εκείνων, που από μακριά παρακολουθούσαν πόσες ...βλακείες είχε κάνει.
    Όπως όμως διαμορφώθηκαν τελικά τα πράγματα, και σύμφωνα με κάποιους  κανόνες, θα έπρεπε εκείνος να κάνει πάλι για δεύτερη φορά τις επιλογές του μερικές μέρες αργότερα.
Αλλά έτσι όπως μπερδεύτηκαν τα πράγματα υπήρχει ο κίνδυνος οι επιλογές του αυτές να μην συμπεριλαμβάνουν τους πρόθυμους νοσηλευτές ώστε να βρίσκονται δίπλα του, για να του χορηγούν με σύνεση το δηλητήριο, αλλά κάποιους άλλους που ένας ξέρει που θα τον οδηγούσαν!
    Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος για ολους. Για κείνον πρωτίστως, αλλά και για τους άλλους που έκαναν τόσο κόπο για χάρη του. 
Το δηλητήριο δεν υπήρχε τώρα τρόπος να το χορηγούν όπως πριν τακτικά. Βρήκαν όμως άλλους τρόπους να του το δίνουν
Απλώς θα δηλητηρίαζαν τις επιλογές του!
Και υπήρχαν πολλοί τρόποι. Ένας πολύ βασικός τρόπος που χρησιμοποιούσαν   οι ντόπιοι νοσηλευτές και οι συνεργάτες τους, ήταν ο διαστρεβλωμένος λόγος. Εξαιρετικός τρόπος- πίστευαν- για να φτάσει το δηλητήριο σε κείνον, χωρίς μάλιστα να λερώσουν τα χέρια τους. 
    Επειδή όμως δεν ήταν σίγουροι, ότι θα είχαν το αποτέλεσμα που ήθελαν, αποφάσισαν ο Μεγάλοι Χορηγοί του Δηλητηρίου, να ζητήσουν από την πιο προβεβλημένη τους συνεταίρο, να του ψιθυρίσει δυο λόγια στο αυτί, υποδεικνύοντάς του να κάνει παράλληλα με τις δικές του επιλογές και κάποιες άλλες, δικής της όμως έμπνευσης, έτσι.... για να τον μπερδέψει.
    Αυτό όμως είχε σαν αποτέλεσμα, να παρουσιαστεί απροσδόκητη αλλεργική αντίδραση στον οργανισμό του. Άρχισε δηλαδή παραδόξως να σκέφτεται σαν τον αρχαίο Μιθριδάτη..... αλλά αντίστροφα. Αντί δηλαδή να ζητήσει από έναν μισθοφόρο να τον σκοτώσει με το σπαθί του, άρχισε εκείνος να κυνηγάει τους μισθοφόρους και τους νοσηλευτές, με μια ....σκούπα. 
Θα κατάφερνε άραγε έτσι να διώξει τον "Πομπήιο", τους συμμάχους του και τους ντόπιους νοσηλευτές με την σκούπα αυτή;
Με μια σκούπα; 




Υ.Γ
Σήμερα ξέφυγα τελείως από την συνηθισμένη μου θεματολογία. Ελπίζω να μου το επιτρέπετε. Για κάποιον λόγο μου ήρθε αυθόρμητα τούτη η ανάρτηση. 
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους σας! 




38 σχόλια:

  1. Είσαι μαγικός φίλε!
    Μου αρέσεις γιατί αγγίζεις το μυαλό μου..
    Την καλημέρα μου!

    Ένα ποιηματάκι συγγενές.. αν μου επιτρέπεις..

    Για όλους κι όλα η ταπεινή μου ″καλημέρα!″

    Κάνει ένα κρύο που επιβάλλεται.
    Δουλεύουν άπονα τα οικονομικά συστήματα.
    Θετικό είναι μόνο το πρωί
    Κι αυτό γιατί δεν κάνει θλιβερή εντύπωση η χροιά του.
    Ο καθρέφτης που λέει το είδωλο κομματιάζεται.
    Πολλές ψηφίδες ειδώλων και ανεφάρμοστο είναι
    Να σ’ αγαπώ να μ’ αγαπάς.
    Έλα Ασημίνα να με βρεις που ψάχνομαι και πουθενά δεν καταλήγω
    Απλά ομολογώ την θλίψη μου που και αυτήν την παίρνει ο αέρας
    Και φτάνει ως το υπερπέραν των ληγμένων μας θεών.
    Κατέληξα να πίνω δηλητήριο γουλιά γουλιά
    Σαν Μιθριδάτης για να συνηθίσω
    Με τον φόβο του πόνου μου κι όλον τον θάνατο να ζω.
    Πίνω ένα τσάι που μου ζέστανε τα σωθικά.
    Τρώω ψωμάκι που αχνίζει.
    Είναι οι ελιές που μου αφήνουνε με τον καρπό τους
    Μια ποίηση της γεύσης πα’ στον ουρανίσκο.
    Μετά θα καταγράψω των ματιών μου το θησαύρισμα
    Και θα δοξάσω εκείνο εκεί το φως που έρχεται για να με συνεπάρει..
    Για όλους κι όλα η ταπεινή μου ″καλημέρα!″


    15.1.2012

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χωρίς να είμαι σίγουρη, ο κυριούλης που δηλητηριάζουν, ο Ελληνικός λαός είναι;;;;;
    Αν ναι το παραθέτεις πολύ όμορφα!!! Και μακάρι να τα καταφέρει και να τους μπερδέψει ακόμη πιο πολύ και να πετάξει από πάνω του αυτούς που κινούν τα νήματα.....
    Την καλησπέρα μου και καλό Σαββατοκύριακο!!!!! Την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά πως το σκέφθηκες αυτό ΄

    που είναι σαν διήγημα ενώ μοιάζει και με άρθρο,

    που είναι σαν άρθρο ενώ μοιάζει και με άσχετη ανάρτηση, σουρεαλιστική,

    που είναι τελικά ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΦΗΜΕΡΟ κείμενο, αρκεί να κάτσεις να σκεφθεις, ή να σου πουν γιατί το Καστελόριζο... (εγώ δεν το βρήκα, μου το είπες)

    Πρφμ νρτσ !! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Xριστόφορε ,πολύ μου άρεσε μάλιστα μοιάζει πολύ με αυτό που περνάμε σήμερα.
    Εγω θα ήθελα να κάνεις και άλλες τέτοιες αναρτήσεις!
    Φιλιά!
    Καλό Σ/Κ~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι συνειρμοί που δημιουργούνται τόσο εύστοχα στο κείμενό σου είναι καταπληκτικοί!
    Καθαρά πολιτικό άρθρο!
    Γράφεις και έτσι!
    Υπέροχε Χριστόφορε..!

    Υ.Γ. Ποιός δεν κατάλαβε γιατί το Καστελόριζο και χρειάστηκε λυσάρι??? :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μόνο εσύ θα μπορούσες να γράψεις κάτι τέτοιο!
    μόνο εσύ θα μετέτρεπες τα "τεκτενόμενα" σε ιστορία μυστηρίου!
    ευρηματικός, απολαυστικός, υπέροχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΡΕΛΗΣ
    Φοβούμαι Στρατή ότι θα καταφύγω στον Μιθριδατισμό για να μην με συγκινούν πια τα ποιήματα σου και να μην εντυπωσιάζει η σκέψη σου.
    Αλλά πράγματι δίκιο έχεις όταν λες "συγγενές" αλλά έχεις άδικο όταν γράφεις "ποιηματάκι"!
    Και όχι μόνο σου επιτρέπω αλλά στο τέλος θα σου επιβάλω.
    Σε ευχαριστώ για την παράθεση του ποιήματος τούτου που είμαι σίγουρος ότι το απολαύσουν και άλλοι φίλες και φίλοι.
    Καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @stavroulazerva
    Πράγματι ο ..."κυριούλης" αυτός είμαστε εμείς όλοι! Σε ευχαριστώ Σταυρούλα μου και μακάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @GiP

    Γιώργο είναι αδύνατον Ελληνας να έχει ξεχάσει την σκηνή που ο Πρωθυπουργός του με το μπλε του κουστούμι του ανακοινώνει ότι θα καταφύγει στο ΔΝΤ & Σια, με την θάλασσα στο λιμάνι του Καστελόριζου πίσω του με τις βαρκούλες να τις κουνάει ένα ελαφρό αεράκι.Θυμήσου την σκηνή:
    http://www.youtube.com/watch?v=PCic19O9AMc

    Έλα όμως που εγώ δεν βρίσκω τι σημαίνουν τα: "Πρφμ νρτσ !!"
    Σκορ: 1-1!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @tania
    Ακριβώς Τάνια μου! Αυτό που περνάμε σήμερα μου ήρθε ξαφνικά να γράψω αλλά όχι με τον κλασσικό τρόπο! Να είσαι καλά που ήρθες και με είδες. Ίσως η κατάσταση που περνάμε ξεπερνάει κάθε φαντασία πλέον.
    Καλό σου απόγευμα Τάνια, ευχαριστώ πολύ για την προτροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ kariatida62
    Φαίνεται ότι όσα περνάμε τελευταία πράγματι κάνουν τα αφηγήματα φαντασίας να φαντάζουν χλωμά! Κάτι με ώθησε για πρώτη φορά να γράψω κάτι με πολιτική χροιά αλλά δεν ήθελα να μοιάζει με άρθρο πολιτικού αναλυτή. Τα έχω βαρεθεί καθώς έχω πλέον κουραστεί από τις εξαρτημένες από κάποιον φορέα και πληρωμένες πένες.
    Με ενθαρρύνουν τα λόγια σου καθώς πολύ φοβούμαι ότι έχουμε ακόμη πολλά να περάσουμε καθώς δεν είμαστε ούτε καν στην γραμμή αφετηρίας.
    Σε ότι αφορά στο Καστελόριζο χα χα χα Ποιος άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ
    Λύχνε μου, ήρθες και φώτισες με το μαγικό σου φως τον χώρο μου και έδωσες πνοή στο γραπτό μου. Σε ευχαριστώ πολύ για τα γενναιόδωρα σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπημένε μου Χριστόφορε,
    τι καλά έκανα που σε επισκέφθηκα;!! Είχα μια έντονη επιθυμία να το κάνω, και κοίτα τι κέρδισα!!!
    Τι υπέροχο κείμενο-αρθρο είναι αυτό, προικισμένε φίλε μου;
    Αλληγορικό, πανέξυπνο, περικλείει τη σημερινή πραγματικότητα, καταλήγοντας σε ένα αισιόδοξο τέλος. Ευχή μου, να τα καταφέρουμε να μπερδέψουμε κι εμείς τους "μεγάλους" που με τόση μαεστρία και επί χρόνια, μας χορηγούν με το σταγονόμετρο το δηλητήριο της επιλογής τους.
    Τα συγχαρητήριά μου Χριστόφορέ μου.
    Φιλιά στα αγγελάκια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μα γιατί άραγε;;;

    Μήπως γιατί η νοσοκόμα του θανάτου φοβάται μήπως χάσει τον ΈΛΕΓΧΟ κι αρχίσει να ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ο ασθενής;
    ΑΝ αρχίσει να σκέφτεται, ευπατρίδη μου, έχει όντως Ελπίδα!
    Αν αιστανθεί ότι δεν είναι εχθρός του..εαυτού του, μπορεί ν αναμετρηθεί με τους πραγματικούς εχθρούς.
    Παρά την κακή πρόγνωση εγώ πιστεύω ότι θα επιζήσει! Το κατάφερε πολλούς αιώνες τώρα! παρά το ότι προσπαθούσε μ όλες του τις δυνάμεις να βάλει το ένα του χέρι να ξεσχίζει το άλλο,το ένα του πόδι να κλωτσάει την καρδιά του, και το άλλο του χέρι να ξεριζώνει τα μάτια του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στα γρήγορα. Θα γράψεις το τέλος, ή θα περιμένουμε κανένα μήνα, να συνέλθει εκείνος που θα κρατά την σκούπα;;;; Σκούπα ή τελικά ..... το γνωστό μας απο την Αιθιοπία "μυγοδιώκτη";
    Είσαι Απίστευτος.
    Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο Σ
    Βάλε το σε παρακαλώ και στο FB για να το δούν και άλλοι φίλοι.
    Την αγάπη μου και ευχές για καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αλληγορικότατο.....Θα τα καταφέρει Χριστόφορε....ο άρρωστος... Ναί!!!!!!!με την σκούπα....αρκεί να μην την κρύψει κατω απο μια ΚΑΡΕΚΛΑ..!!!!!! καλο Σ.Κ....
    Υ.Γ. να ήξερες τι μαθαίνω καθε φορα που περναω απο εδώ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι υπέροχη αλληγορία είναι αυτή Χριστόφορε? Τι τροφή για τη σκέψη!Γιατί σίγουρα υπάρχει το "δηλητήριο σκέψης". Και είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε άλλο. Παιδεία και ανθρωπιστικές αξίες τα μόνα αντίδοτα. (να συμπληρωσω εγώ κατ' επέκταση)

    Καλό σου βράδυ αγαπητέ φίλε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ...γιατρέ μου!!!!!!!!!!
    θάθελα να γράψω... μα η Μανιάτισσα
    -όπως κι οι άλλοι φίλοι σου-
    τα είπε πιο καλά!
    Συμφωνώ κι επαυξάνω...
    μα ο νους έχει τρελαθεί και δεν ...αλλάζουν!
    Σε φιλώ,
    Υιώτα
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Ροδούλα
    Και εγώ ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε τελικά και ότι όλες οι τρομοκρατικές μέθοδοι θα πέσουν στο κενό τελικά.
    Εσύ μεν έκανες καλά και με επισκέφτηκες εγώ δε χάρηκα όσο δεν λέγεται από την επίσκεψη αυτή που με τιμάει ιδιαίτερα.
    Καλή Κυριακή να έχετε όλοι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Ρεγγίνα
    Τέτοιας εμβέλειας και βάθους σχόλια δεν μπορεί να έχουν καμιά απάντηση ή αντίλογο καθώς είναι αποστάγματα σοφίας αλήθειας αλλά και ελπίδας.
    Το μόνο που μπορεί να κάμει ο φιλοξενών είναι να ευχαριστήσει με όλη του την καρδιά για τον πλούτο που έφερες εδώ με τα λόγια σου.
    Εκείνο ίσως που θα μπορούσα να κάνω είναι να ευχηθώ να μην συνεχίσει ο λαός αυτός την πρακτική: " με το ένα του χέρι να ξεσχίζει το άλλο,το ένα του πόδι να κλωτσάει την καρδιά του, και το άλλο του χέρι να ξεριζώνει τα μάτια του.. όπως πολύ ορθά αναφέρεις!
    Με όλες μου τις ευχές και τις ευχαριστίες μου. Καλή Κυριακή να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @marimar
    Ye feress tsira (η ουρά του αλόγου) λεγόταν ο μυγοδιώκτης στα Αμχάρικα!
    Εσένα θεία μου θέλω να σε ευχαριστήσω για την ευγένεια και την αληθινή ...στενή συγγενική σου συνδρομή που μου παρέχεις. Δεν έχω άλλα λόγια να σου πω! Ο Θεός να σε έχει καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Ρουλα Σμαραγδενια
    Πάρα πολύ εύστοχο αυτό που αναφέρεις με την "καρέκλα". Δυστυχώς αυτό το έπιπλο στάθηκε πολλές φορές αφορμή για δεινά στο τόπο. Ίσως να την καταργούσαμε;

    Υ.Γ Όλοι μας μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον. Κι εγώ πλουτίζω όποτε έρχομαι να σας δω!
    Καλή Κυριακή να έχεις με ευχές σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @περήφανη μανιάτισσα
    Όμορφη φράση: "το δηλητήριο σκέψης"
    Με έχει στοιχειώσει τόσο καιρό αυτό που βλέπω και ακούω να γίνεται τόσο καιρό γύρω μας που ένιωσα την ανάγκη να γράψω κάτι.
    Πολύ σωστά και αποτελεσματικά είναι τα αντίδοτα που αναφέρεις. Φοβούμαι όμως ότι δεν παρέχονται πλέον ή αν παρέχονται τούτο γίνεται πλημμελώς και ίσως διαστρεβλωμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Αστοριανή
    Πράγματι οι φίλες μας παραπάνω κατέθεσαν αξιολογότατες, θέσεις.
    Ελπίζω πάντως ότι όσο και "αν ο νους έχει τρελαθεί" θα έρθει η ώρα να ανανήψει και θα αλλάξουν.
    Στο λέει ο ....γιατρός!
    Καλό βράδυ να έχετε Αστοριανοί αγαπητοί και γνήσιοι Έλληνες και ευχαριστώ για την επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Είπα και'γω να'ταν μυθιστόρημα θα'χε βάλει ένα όνομα κάτι!
    Τώρα με τη σκούπα δεν έχουμε και πολλές επιλογές άλλο όπλο θα'πρεπε να του 'βαζες στα χέρια ίσως μια χειροβομβίδα να τους ξεπαστρέψει όλους!

    Ζεστά αρωματισμένα με μαγιάτικα λουλούδια μόνο για σένα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Xριστόφορε μου... το φάρμακο (δηλητηριο..) έχει και τις παρενέργειες του....
    Εξαρτάται απο τον οργανισμό(λαό)...ποιες θα είναι...
    Είμαστε περήφανος λαός...ελπίζω η σκούπα να έχει και μακρύ κοντάρι...
    Καλημέρα σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ zoyzoy
    Αν έβαζα το όπλο που πραγματικά ήθελα, θα γινόταν χαμός. Ήθελα να είμαι ήπιος. Αλλά ξέρεις βέβαια ότι ένα καλό σκούπισμα σε απαλλάσσει από σκουπίδια, χωρίς να κινδυνεύεις να υπάρχουν παράπλευρες απώλειες.

    Θα τα φυλάξω να τα έχω θα χρειάζομαι να ανασάνω βαθιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @mia
    A! To κοντάρι είναι τόσο μακρύ που φτάνει όπου χρειάζεται αλλά μπορούμε και όλοι μαζί να το πιάσουμε. Την περηφάνεια μας είμαι βέβαιος ότι θα την δείξουμε πεντακάθαρα!
    Καλό σου βράδυ mia μου και μοναδική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πραγματικά αντιλαμβάνομαι πλήρως τους λόγους που σε κάνανε να 'παρεκκλίνεις από την συνήθη θεματική σου' Χριστόφορε.Και τους συμμερίζομαι και τους επικροτώ!

    Επίτρεψέ μου μόνο να πιστεύω, ως σύγχρονος Μιθριδάτης (καλά η παρομοίωση είναι κάτι πολύ περισσότερο από εύστοχη!), ότι το όπλο μας είναι κάτι παραπάνω από μια σκούπα!

    Εννοείται πως συμμερίζομαι απολύτως την αγωνία σου (μας) να διώξουμε πρώτα απ' όλα τα σκουπίδια από την ζωή μας!

    Κάτι μου λέει (για να μιλήσω θεολογικά) πως... 'ο καιρός εγγύς'!!!

    Αμήν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πόσο μου λειψε η γραφή σου!!!!

    Πρεπει να ανασκουμπωθώ! Εχω να διαβασω τα παντα ολα!!!!

    :)))

    φιλί μεγάλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @ ponde
    Η ...θεολογική σου προσέγγιση τα λέει όλα! Το δε μέσον για την "εκκαθάριση" είναι σχετικό και εξαρτάται από την κατάσταση του πεδίου!
    Αμήν λέγω και Υμίν! Αλλά και ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @Coula
    Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί χαθήκαμε τόσο καιρό! Αμφότεροι πρέπει να ανασκουμπωθούμε! Πολύ χάρηκα που διάβηκες το κατώφλι μου! Ήταν μια πολύ όμορφη στιγμή της μέρας μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χριστόφορε, είναι από τα πιο ευφυή γραπτά που έχω διαβάσει το τελευταίο καιρό! Αλληγορικός και πολυδιάστατος λόγος, με προεκτάσεις σε πολλαπλά επίπεδα.
    Με εντυπωσίασες ομολογώ! Προσωπικά, όχι μόνο «σου επιτρέπω» αυτή την εκτροπή από τη συνηθισμένη θεματολογία σου, αλλά θα έλεγα να προχωρήσεις κι άλλο σε τέτοιους «αυθορμητισμούς»!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @nameliart
    Μικρή Μελίνα (πάντα η μικρή Μελίνα θα είσαι για μένα) με τιμούν πολύ τα λόγια σου.
    Και τώρα που σου έχω την εικόνα της τελευταίας σου ανάρτησης. Τι Υπέροχη αλήθεια!!!!!
    Χαίρομαι δε που έχω και την άδεια σου χα χα χα
    Καλή σου μέρα Μελίνα. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Με τη σκούπα παρακαλώ!
    Οχι με κείνη, του καιρού
    του Μιθριδάτη,αλλά με τη
    σύγχρονη..."ηλεκτρική",
    για σίγουρο αποτέλεσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @Frezia
    χα χα χα Frezia!!
    Φοβάμαι όμως μήπως έχουν εισπράξει καμιά μίζα και για τις ηλεκτρικές σκούπες.
    Ξέρω γω; Πολλές είναι γερμανικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ακροπατώντας στα όρια της παραβολής, του παραμυθιού, της ιστορίας και της πραγματικότητας βρήκε το δρόμο η αλήθεια και εμφανίστηκε...
    Την διακριτική (καθώς είμαι νέα στην παρέα) καλησπέρα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @k.Mer
    Πολύ όμορφο το σχόλιο σου. Μου άρεσε πως χάραξες την διαδρομή.
    Σε καλοσορίζω στο ταπεινό μου σπιτικό και χαίρομαι που μου έκανες την τιμή.
    Καλή και όμορφη μέρα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή