Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Το παρακάτω κείμενο το έγραψε ο φίλος μου Κώστας Θερμογιάννης



Αν κανείς πάρει ένα μολύβι και μερικές λευκές σελίδες κι αρχίσει να γράφει, το πιθανότερο είναι να καταλήξει ολόγυρά του με μια στοίβα τσαλακωμένα και  μουτζουρωμένα χαρτιά που ανακατεύονται με το πάτωμα και τις αποστεωμένες σκέψεις που αδυνατούν να αποτυπωθούν όπως πρέπει. Συνήθως απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να βγει από μέσα μας αυτό που πραγματικά αισθανόμαστε και θέλουμε να πούμε. Η απόσταση ανάμεσα σ' αυτό που νιώθουμε μ' αυτό που τελικά παίρνει σάρκα και οστά πάνω στο χαρτί είναι μεγάλη και συνήθως διακρίνεται εύκολα, ειδικά από το μάτι ενός έμπειρου αναγνώστη. Στην περίπτωση όμως του 'Οψέποτε' συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Ο Χριστόφορος Παπαχαραλάμπους μοιάζει να κρατάει ένα μαγικό ραβδί αντί για μολύβι και ζωγραφίζει εικόνες αντί να γράφει λέξεις. Το βιβλίο του είναι γεμάτο παραστάσεις που ξεπηδούν ολοζώντανες μπροστά στα μάτια του ανθρώπου που το διαβάζει, παραστάσεις που για μας τους 'πολιτισμένους' ανθρώπους των πόλεων ενίοτε μοιάζουν φανταστικές και ψεύτικες. Κι όμως δεν είναι! Όταν ο πρωταγωνιστής, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο το συγγραφέα, διηγείται πως πήγαινε στο σπίτι του μονίμως μεθυσμένου γείτονά του για να χαϊδέψει και να παίξει με το λιοντάρι που είχε για κατοικίδιο είναι αλήθεια. Όπως αλήθεια είναι και η 'συνάντηση' που είχε πρόσωπο με πρόσωπο με το αιλουροειδές μέσα στη μικρή αποθήκη της αυλής, τόσο κοντινή που αισθάνθηκε την ανάσα του ζώου να γεμίζει τα ρουθούνια του!
Ο συγγραφέας διηγείται με το δικό του μοναδικό τρόπο τη ζωή των παιδικών του χρόνων στην Αιθιοπία. Ντίρε Ντάουα, Αντίς Αμπέμπα με τελική κατάληξη για σπουδές στην Αθήνα. Με φόντο το ζωοδότη ποταμό Αμπάι, το Γαλάζιο Νείλο, και με μόνιμη θαρρείς μουσική υπόκρουση σε ολόκληρο το βιβλίο τους βρυχηθμούς των λιονταριών την ημέρα και τις υλακές από τις ύαινες που τον νανούριζαν τις νύχτες.
Με δυνατή αλλά συνάμα απλή και λιτή γραφή, περιγράφει όλα όσα ένα παιδί ζει, νιώθει, βιώνει αλλά και σκέφτεται μέσα στο αθώο παιδικό μυαλό μέχρι την ενηλικίωσή του. Φόβος, έρωτας, θαυμασμός, προσμονή, όλα βρίσκονται εκεί. Αλλά και θάρρος που μερικές φορές ξεπερνάει και το θράσος! Ένας κόσμος μακρινός πια για τον συγγραφέα, βγαλμένος μέσα από τις αναμνήσεις του, περιγράφεται με τρόπο που μαγνητίζει τον αναγνώστη τόσο επειδή πρόκειται για έναν σχεδόν ονειρικό και μαγικό κόσμο όσο όμως κυρίως γιατί η ροή της εξιστόρησης των γεγονότων είναι εξαιρετικά ομαλή που μοιάζει σαν κινηματογραφική ταινία! Σαν καλοταιριασμένα κομμάτια ενός πολύχρωμου παζλ που απεικονίζουν όσα πολλοί από εμάς μόνο να ονειρευτούμε μπορούμε...
____________________________________________________________






Το παραπάνω κείμενο που ιδιαίτερα με συγκίνησε το ανάρτησε προ ημερών ο ιδιαίτερα αξιόλογος και εξαιρετικός μου φίλος Κώστας Θερμογιάννης στον σύνδεσμο που παραθέτω (κάντε κλικ εδώ): http://wp.me/p3dOul-SB  .  
Εκεί  ο Κώστας γράφει  τα παραπάνω τόσο όμορφα λόγια για το νέο μου βιβλίο που φέρει τον τίτλο, «Οψέποτε - Στη Γη του Γαλάζιου Νείλου» , και  που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις BOOKSTARS, λόγια που ούτε εγώ ο ίδιος δεν θα μπορούσα  να γράψω για το ίδιο μου το βιβλίο.
Με την ευκαιρία σας ενημερώνω ότι ο Κώστας Θερμογιάννης είναι διαχειριστής του θαυμάσιου διαδικτυακού χώρου (κλικ εδώ) τοβιβλίο.net   όπου κάποιος που αγαπάει το βιβλίο ή γενικώς το διάβασμα και όχι μόνο, μπορεί να κάνει μια γοητευτική περιήγηση στις σελίδες του και είμαι βέβαιος πως θα γοητευτεί τόσο πολύ από την ποικιλία θεμάτων και την ζεστασιά του χώρου που δεν θα θέλει να βγει από κει μέσα. 
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον αληθινό φίλο τον Κώστα Θερμογιάννη κι ας μην έτυχε να βρεθούμε ποτέ από κοντά για να πιούμε  έναν καφέ - που λέει ο λόγος. 
Να σαι καλά φίλε μου!



25 σχόλια:

  1. Καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο σου Χριστόφορε!
    Εύχομαι ολόψυχα να σου έρθουν όλα όπως τα επιθυμείς!
    Πολυ όμορφα τα λογια του κ. Θερμογιάννη, άκρως ρεαλιστικά θα πω!
    Να είσαι καλα και να έχεις ένα όμορφο βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΕΚΦΡΑΣΟΥ
      Τα λόγια του Κώστα πραγματικά με συγκίνησαν. Σε ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σου και επίτρεψέ μου να ευχηθώ σε σένα να είσαι πάντα καλά και δημιουργική. Χαρά μου ιδιαίτερη που σε βλέπω.

      Διαγραφή
  2. Με όλη μου την καρδιά....ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ φίλε Χριστόφορε! Από τίτλο και εξώφυλλο, χάρμα οφθαλμών, είμαι σίγουρη ότι έτσι συνεχίζεται και στα ενδότερα. Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Joan Petra
      Είναι τιμή που Joan που ήρθες να μου ευχηθείς. Χαίρομαι που σου αρέσει το εξώφυλλο, Εύχομαι σε όσους γράφουν να βλέπουν τα κείμενα τους να γίνονται βιβλία. Είναι μεγάλη η συγκίνηση να κρατάς στα χέρια σου όσα βγήκαν από την ψυχή σου. Καλό απόγευμα κορίτσι μου κα ιπάλι σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  3. Μπράβο Χριστόφορε...
    Όλα να πάνε πρίμα στο ταξίδι του βιβλίου σου και εύχομαι σύντομα και στο επόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @FLORA GIA
      Η ευχή σου Φλώρα μου είναι και δική μου ευχή για σένα και για ότι κάνεις να γίνεται με υγεία και ευτυχία.

      Διαγραφή
  4. Κανένας δεν θα μπορούσε να γράψει πιο όμορφα λόγια για το βιβλίο σου Χριστόφορε μου!
    Είχα τη τύχη και τη χαρά να μιλήσω από κοντά για το βιβλίο σου (και όχι μόνο!) και αυτό με θέα όλη τη Λαμία!
    Για μάντεψε!!!
    ΧΑΦ! πολύ συνωμοτικά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Άιναφετς
      Τα λόγια του Κώστα πραγματικά με άγγιξαν σε απίστευτο βαθμό. Είναι ένα λαμπρό παληκάρι. ¨Οσο δε για την συνάντησή σας μυστικοί πράκτορες μου έδωσαν αναφορά και εκτός αυτού είχα έντονα και απανωτά φτερνίσματα. Η συνωμοσία είναι ....εμφανές πως νρίσκεται μέσα στο αίμα σου.. χα χα χα
      Ελπίζω να έχω την τύχη που είχε και ο Κώστας και να τα πούμε κάποτε και εμείς. Ευχαριστώ για όλα Στεφανία μου.

      Διαγραφή
    2. Βέβαια... ούτε έναν καφέ δεν μπορούμε να πιούμε με την ησυχία μας... παντού ο Μεγάλος Αδερφός των Αμερικανών και το Μεγάλο Αυτί το δικό σου... ξέρεις αυτό που ψευδώς έχεις αφήσει να διαρρεύσει πως τάχα μου δεν ακούει!

      Διαγραφή
    3. @teleytaios
      Τελευταίε αλλά πρώτε κατα τας γραφάς, είναι αριστερό το αυτί που δεν ακούει. Γιατί αν ήταν δεξιό θα έκανε παρέα με γνωστούς υπουργούς που ασχολούνται με όσους επιστήμονες ασχολούνται με τα μέλη του σώματος μας. Τον καφέ θα τον πιούμε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!

      Διαγραφή
  5. Κάθε βιβλίο, που εκδίδεται, είναι ένα λιθαράκι στον πολιτισμό μας. Κι όσοι διαβάσαμε τις γλαφυρές σου ιστορίες τής Ντίρε Ντάουα, ξέρουμε πως το λιθαράκι σου, Χριστόφορε, θα είναι και λογοτεχνικό κόσμημα! Καλή συνέχεια αγαπητέ μου φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Άρης Άλμπης
      Εξαιρετικά γενναιόδωρος φίλε Άρη και πολύ σοφό αυτό που αναφέρεις για τα βιβλία. Κόσμημα φίλε μου είναι το συναίσθημα που έχει κανείς όταν νιώθει την φιλία να τον τυλίγει και σε ευχαριστώ γι αυτό. Να σαι καλά Άρη μου.

      Διαγραφή
  6. Το πρώτο που θα κάνω στο ταξίδι μας στην Ελλάδα είναι να πάρω τα βιβλία σου... Θα τα έχω αφιερομένα;

    Μεγάλη μου χαρά να δω ένα καινούργιο βιβλίο σου να δεί το φώς.

    Un gran abrazo, un café y una conversación nos esperan.
    ¡ Mucha suerte con el libro, querido amigo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @censurasigloXXI
      Ω!! Θα είναι κολοσσιαία η χαρά μου να τα πούμε από κοντά. Θα κάνω και εντατικά μαθήματα Ισπανικών για σε ....εντυπωσιάσω. Θα είναι τιμή μου να βρεθεί το βιβλίο μου στα χέρια σου. Θα γράψω μάλιστα την αφιέρωση στα Ισπανικα. Με πολλά φιλιά Ελληνο- Αιθιοπικά!!!!!

      Διαγραφή
  7. Καλέ μου φίλε Χριστόφορε, είναι τιμή μου που φιλοξενείς τις σκέψεις μου στο ιστολόγιό σου κι ακόμα περισσότερο που μου εμπιστεύτηκες το βιβλίο σου για να το φτιάξουμε και να του δώσουμε τη μορφή που έχει σήμερα.

    Όλα όσα έγραψα δεν είναι τίποτα άλλο από τις σκέψεις που έκανα διαβάζοντας το βιβλίο σου στην αρχική του μορφή. Νομίζω πως είναι από τα βιβλία που ευχαρίστως θα διάβαζα ξανά και ξανά. Έχεις καταφέρει να φτιάξεις μια μαγική ατμόσφαιρα που κυριολεκτικά μαγνητίζει τον αναγνώστη! Πολλά πολλά μπράβο σου αξίζουν.

    Να είσαι πάντα καλά και πάντα να γράφεις έτσι όμορφα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @teleytaios
      Τελευταίε που κρύβεις τον Κώστα τον Θερμογιάννη; Θα σε μηνύσω γι απαγωγή! Δεν νομίζω φίλε μου ότι έχω την ικανότητα να γράψω οτιδήποτε που είχε την δύναμη να σου εκφράσει τις άπειρες ευχαριστίες μου για όσα έκανες για το βιβλίο ΜΑΣ!!!!

      Διαγραφή

  8. Εκεί που συναντώνται δυο ψυχές κι ο χρόνος καταλύεται..
    Αλήθεια πόσο μέγα είναι αυτό!
    Την καλημέρα μου και στους δύο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Stratis Parelis
      «Εκεί που συναντώνται δυο ψυχές κι ο χρόνος καταλύεται..
      Ακόμη και αν δεν υπήρχε το όνομα σου στο σχόλιο εγώ θα καταλάβαινα ότι είναι από σένα, μόνο και μόνο από την ομορφιά και την σοφία της παραπάνω φράσης. Να είσαι καλά φίλε μου παλιέ και εκλεκτέ!

      Διαγραφή
  9. Χριστοφόρε μου ούτε ξέρω πόσες φορές κάθισα να σου γράψω και κάτι συνέβαινε και τα παράταγα...
    Αυτό ειδικά το βιβλίο σου θέλω να το διαβάσω... μια και έχω πάρει εδώ μέσα δείγματα για το τι πρόκειται!
    Είμαι απόλυτα σίγουρη πως θα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο και σε μια γη που έχω γνωρίσει μέσα από αφηγήσεις και μυθιστορήματα και που αγαπώ πολύ.
    Θα ευχηθώ να έχει επιτυχία το βιβλίο σου και όταν το πάρω στα χέρια μου και όταν το τελειώσω θα επιστρέψω για να σου πω τι κατάφερε να σκαρώσει στην φαντασία και στα συναισθήματά μου...
    Να είσαι πάντα καλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώρο θα είναι για μένα η στιγμή που η ματιά σου θα πέσει στις γραμμές του. Δώρο και ανεκτίμητη τιμή θα είναι αν έστω και για λίγο χαθείς εκεί στα δάση της μακρινής χώρας όπου έζησε το παιδάκι εκείνο. Πολλές φορές δε η αίσθηση και μόνον ότι κάποιος φυλλομετρά κάτι που βγήκε από την ψυχή σου και γεννιούνται εικόνες στην φαντασία του και μάλιστα σε άνθρωπο σαν εσένα τότε μπορείς να δοξάσεις την δύναμη εκείνη που σε αξίωσε να το ζήσεις.. Καλό Πάσχα με υγεία Λεβίνα μου.

      Διαγραφή
  10. Καλη επιτυχια να εχει το βιβλιο σου φιλε μου.Καλοταξιδο!!!Θα το παρω να το διαβασω.
    Ευχομαι Καλη Ανασταση και Καλο Πάσχα να περασεις με υγεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
      Δεν μπορείς να φανταστείς με πόση χαρά σε βλέπω Σκρουτζάκο μου. Οι ευχές σου είναι ένα δώρο θαυμάσιο και σε ευχαριστώ πολύ γι αυτό.

      Διαγραφή
  11. Ένα καλό, τρυφερό, χαμογελαστό και με υγεία Πάσχα θα ευχηθώ σε όλη την οικογένεια!

    ΑΦιλιά με όλη μου την αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Άιναφετς
      Ας είστε καλά όλοι σας και τα χαμόγελα σας να είναι ο φωτισμός του σπιτικού σας.
      ΧΦιλιά με όλη μας της καρδιά.

      Διαγραφή
  12. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κύριο Θερμογιάννη!
    Γράφεις Μοναδικά και οι τόσο ζωντανές αναμνήσεις από τη συναρπαστική παιδική σου ηλικία αξίζει να ταξιδέψουν παντού!

    Με το καλό και στην οθόνη, επιμένωωωωω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή